När den senaste listan över världens 500 snabbaste superdatorer nu publiceras så visar det sig att Kina som väntat nu har världens kraftfullaste superdator i form av Tianhe-1A. Samt att de NVIDIA Tesla grafikkort systemet bland annat förlitar sig på har tagit ett grepp om topp5 i listan.

Tre av de fem snabbaste superdatorerna på marknaden använder sig av NVIDIA:s senaste Fermi Tesla-arkitektur och det är de asiatiska företagen som verkar vara först med att förstå fördelarna i en GPU-baserad lösning.

Tianhe-1A är det system som lyckats nyttja kraften på bästa sätt och som med en maximal prestanda på 2 566 Teraflops tar kommando på topplistan. Men även världens tredje och fjärde snabbaste superdator huserar Tesla-grafikkort. Nebulae som byggts i Kina intar tredjeplatsen med 1 271 Teraflops, medan TSUBAME 2.0 som hittar i Japan är tätt efter med 1 192 Teraflops prestanda.


Tianhe-1A rymmer 7 168 stycken Tesla M2050 grafikkretsar

Europas snabbaste superdator, Tera-100, tar sig in på en sjätteplats med en maximal beräkningskraft på 1 050 Teraflops – men då utan hjälp av grafikkretsar.

Noterbart är också att de tre delvis GPU-baserade superdatorerna i toppen har relativt låg strömförbrukning. Tianhe-1A drar som mest 4 040 kilowatt vilket knappast är lite, men med betydligt högre prestanda än Cray Jaguar på andraplatsen i listan med en strömförbrukning på 6 960 kilowatt går det inte att blunda för systemets prestanda/watt.

Hela top500-listan finns att hitta här.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

Inte helt hundra om orsaken men varför är inte Dave eller skynet inkluderade i dessa listor?