Nvidia har nyligen lanserat marknadens kraftfullaste ARM-processor i form av fyrkärniga Tegra 3. Nu har grafikkortstillverkaren avslöjat att man byggt den första ARM-baserade hybrid-superdatorn på marknaden, detta genom att para Tegra 3 med sina egna GeForce GPU:er.

Nvidias superdator tar knappast sikte på Top500-listan över världens kraftfullaste superdatorer men med 256 stycken fyrkärniga Tegra 3-processorer samt 256 stycken GeForce 520MX grafikkretsar med 1TB DDR3-minne kan man nå en beräkningskapacitet på 38 teraflops. Det mest imponerande är att varje förbrukad watt i systemet ska motsvara ungefär 7,5 gigaflops i beräkningskraft.

Barcelona Supercomputing Center som bygger systemet tillsammans med Nvidia har avslöjat att deras så EU Mont-Blanc projekt ska skapa en superdator som kan nå exaflops-prestanda samtidigt som man förbrukar 15-30 gånger mindre energi än dagens superdatorer. Redan under 2014 väntas Mont-Blanc-arkitekturen använda sig av ARM-processorer för att ge 4 till 10 gånger energieffektivare lösningar.

blanc

BCS har även planer på att använda sig av andra ARM-baserade lösningar från exempelvis ST-Ericsson, Texas Instruments och Marvell. Man nämner faktiskt även ARM:s grafikkrets Mali-T604 i sina produktplaner, men idag är det alltså Nvidia som ligger högst på listan.

seco

Nvidias SECO-plattform kommer att husera en Tegra 3 SoC samt en GeForce 520MX GPU på varje kort. Med åtta kort i ett 1U-rack ska superdatorklustret gå att skala allt eftersom. Bristen på processorkretsar i sitt utbud har tidigare sett som en av Nvidias största svagheter men det står utom tvivel att företagets satsning på ARM-arkitekturen börjar bära frukt.

Tegra 3 har redan hittat in i de första konsumentprodukterna, samtidigt som Nvidia nu även hittar in på den betydligt mer lönsamma servermarknaden även med Tegra 3. Där deras grafikkretsar i GeForce/Tesla och Quadro-familjerna redan haft stora framgångar.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid