Det går att få mer prestanda per kubikcentimeter än någonsin på PC-marknaden och nästa år får vi ännu effektivare system att sätta tänderna i. Då lanserar Intel sin Broadwell-arkitektur som tillverkad med 14 nanometerteknik nu sägs hitta in i Intels minidator NUC redan under första kvartalet 2015.

Intel Next Generation Computing – mer känd som NUC – är en standard för minidatorer där vi redan i år sett prov på imponerande prestanda i väldigt slimmade format. Medan Haswell-baserade NUC-modeller höjt ribban för prestandan vi kan vänta oss av minidatorer som bara mäter en dryg decimeter åt vardera håll kommer vi nästa år få se en ny generation minidatorer. Då är det som väntat nya arkitekturen Broadwell som får flytta in i Intels minidatorer och med basdimensionerna 115 x 111 millimeter är det minsann inga stora maskiner vi pratar om.

NEW_NUC_2

Intels nya NUC-familj kallar man Rock Canyon och kommer att utrustas med olika modeller av Intels 5:e generation av Core i5 eller Core i3-processorer. De Broadwell-baserade kretsarna kommer med dubbla CPU-kärnor och ett tdp-värde på blott 15 watt. Intels referensdesign använder sig av ”tyst aktiv kylning” men stödjer även passivt kylda 3:e-parts chassi för helt ljudlös drift.

NUC-modeller för gaming

Intels nya NUC-modeller är primärt riktade mot kontor, hemmabio-system och smidiga arbetsmaskiner. I läckta produktblad publicerade på FanlessTech pratar Intel samtidigt om ”immersive gaming” vilket kan tyda på att det dyker upp NUC-modeller med kraftfullare grafikkretsar. Kanske en flört med Valves Steambox-satsning som väntas få fart under nästa år.

NEW_NUC_4

NEW_NUC_5

Bland de övriga specifikationerna kan vi notera DDR3L-minne med hastigheter på upp till 1 866 megahertz, HDMI samt Displayport-utgångar samt möjlighet för integrering av NFC och trådlös laddning.

På lagringssidan satsar Intel på två olika modeller där den ena något högre stödjer fullstora 2,5-tums enheter medan den mindre och blott 29,7 millimeter höga NUC-modellen använder sig av en m.2 SSD.

Med sin effektivare Broadwell-arkitektur kommer Intel kunna pressa in mer prestanda och ytterligare minimera kylningskraven på sina minidatorer vilket kan bli ett stort uppsving för NUC-familjen i början på nästa år.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid