Project Natick är ett forskningsprojekt pådrivet av mjukvarujätten Microsoft där slutmålet är att istället för stora skrymmande serverhallar ovan jord hitta sätt för att placera datacenter och servrar på havets botten. En lösning som skulle kunna göra datacenters miljövänliga och inte minst mer effektiva att driva.

Medan Project Natick fortfarande är på forskningsstadiet har Microsoft redan placerat sitt första datacenter på havsbotten. Leona Philpot, som fick sitt namn efter en populär Xbox-karaktär, placerades i augusti 2015 på havsbotten utanför Kalifornien. Datacentret övervakades och testades under flera månaders tid och lyftes sedan upp ur havsdjupet under december förra året för närmare analys.

Microsofts första riktiga djuphavstest verkar än så länge varit positivt och målet med Project Natick är att i framtiden använda sig av havets krafter inte bara för att kyla utan även driva datacenter under ytan. Detta gör att man kan sänka både energiförbrukning och driftskostnader där havsvatten kan användas för kontinuerlig kylning samtidigt som havsströmmar kan bidra med elenergi.

Det är även möjligt att placera flera kraftfulla datacenter nära större populationer utan att bli begränsade av den fysiska jordytan som krävs för traditionella serverhallar. Dessa datacenter ska även vara lätta och snabba att bokstavligt talat sjösätta, vid exempelvis naturkatastrofer eller stora sportevent där det krävs extra nätverksresurser med förhållandevis kort varsel.

Microsoft nämner också det faktum att Moore’s lag snart börjar spela ut sin roll och att de datacenter som byggs idag kommer att hålla betydligt längre och inte kräva uppgraderingar i samma takt som man annars är van vid på servermarknaden. Just underhåll och uppgraderingar av nedsänkta datacenter är det Microsoft jobbar kanske mest på att förbättra i dagsläget. Project Natick är utvecklat för att sänkas ned under ytan och klara sig där under minst 5 år , vilket är den beräknade livslängden på dess servrar, men efter dessa 5 år kan datacentret lyftas upp och uppgraderas med ny hårdvara för att sänkas ned igen under ytan. Det är samtidigt inte omöjligt att systemen kan klara sig längre än så.

”With the end of Moore’s Law, the cadence at which servers are refreshed with new and improved hardware in the datacenter is likely to slow significantly. We see this as an opportunity to field long-lived, resilient datacenters that operate “lights out” – nobody on site – with very high reliability for the entire life of the deployment, possibly as long as 10 years”, skriver Microsoft på Project Naticks hemsida

Det är fortfarande oklart om och när Project Natick kan bli en färdig produkt. Microsofts projekt är fortfarande i forskningsstadiet men målet är att hitta en lösning som går att i första hand användas för molntjänster av både Microsoft och andra aktörer.

Källa: Project Natick

Lägsta pris på Prisjakt.nu

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Santa-sanXtreme-G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Intressant, men jag har svårt att se fördelarna överväga nackdelarna.

Santa-san
Medlem
Santa-san

Undrar om dom kommer att använda sig av windows 10 där nere på havsbotten…