Superdatorer är viktiga investeringar för stora universitet, då de är nödvändiga för de tunga beräkningar som behövs i mängder av olika forskningsområden. Nästa månad levereras KTH:s nya superdator Beskow, som tillverkas av Cray och uppges klara av en beräkningskraft på 2 petaflops.

Tiden då griffeltavla eller papper och penna räckte för stora forskningsframsteg är förbi sedan länge, och i flera forskningsområden är det superdatorer som är A och O för nya upptäckter. Avancerade simuleringar inom kemi, fysik, klimatforskning eller liknande områden kräver enorma mängder parallell beräkningskraft, vilket lett Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm till att investera 170 miljoner kronor i ett nytt system av modell Cray XC30, som ersätter högskolans nuvarande superdator Lindgren.

Den nya superdatorn får namnet Beskow efter författaren Elsa Beskow och består av 1 676 noder, där var och en innehåller dubbla Intel Xeon E5-processorer. Hela systemet har tillgång till inte mindre än 104,7 terabyte internminne. Beskow kommer ta plats på högskolans PDC, eller parallelldatorcentrum, och leverera en beräkningskraft på 2 petaflops. Enligt KTH innebär det att Beskow blir Nordens snabbaste akademiska superdator – sex gånger snabbare än sin föregångare.

Leveransen sker nästa månad och KTH räknar med att Beskow ska vara i full drift lagom till januari nästa år.


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Chrille S Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Chrille S
Gäst
Chrille S

Men maxar den Crysis..? 8)

Medlem
Marre

Japp, med software-rendering.