Världens största bolag på marknaden för persondatorer vill dra sig ur branschen och söker nu efter möjligheter till att bryta loss PC-sektionen eller att helt sälja av den. HP vill istället satsa fullt ut på företagslösningar så som företagsdatorer, servrar, service och skrivare som har mycket högre marginaler. Man vill även använda pengarna för att köpa in mjukvara för att kunna konkurrera med företag som Oracle och IBM.

Att det inte gått bra för HP med deras webOS-produkter hade många en misstanke om, men vi fick idag chockbeskedet att HP kastar in handduken och avsluta utveckling och försäljning av surfplattor och smartphones utan att ens egentligen försöka. Hur framtiden för webOS ser ut idag är ännu oviss, men det kanske mest chockerande beskedet är att HP vill dra sig ur PC-marknaden.

HP:s PC-avdelning är en av få som går med vinst idag, med 567 miljoner dollar förra kvartalet med en omsättning på 9,59 miljarder dollar, 3% lägre än samma period 2010. HP får dock allt lägre marginaler, och sämre tillväxt än tidigare på PC-fronten, så nu manar HP:s VD Leo Apotheker till att det är dags att skärpa företagets fokus, och för att göra måste det vidtas betydande åtgärder.

HP_ProBook

HP:s persondatorer ett minne blott, företagsdatorer så som HP ProBook stannar dock kvar?

HP ska under en längre tid har analyserat data om marknadstrender och kommit fram till att de behöver placera sitt kapital bättre. HP:s marknad för skrivare, servrar och service går fortfarande bra och fortsätter växa stadigt samtidigt som man bibehåller de marginaler man eftersöker. En plats HP vill investera mer pengar i är mjukvara för att kunna bli enskild leverantör och kunna erbjuda helhetslösningar till sina kunder.

Det långsiktiga målet är att förbättra sin position på företagsmarknaden där de två stora rivalerna idag är Oracle och IBM. HP kommer investera en miljarder dollar för omstrukturering av bolaget och hur det blir med deras PC-rörelse är ännu oklart, men man pratar om en ”fullständig eller partiell separation” vilket antyder att man vill bryta loss den delen i ett eget företag eller rent utav sälja av det till bästbjudande. Förändringarna i företag väntas ge resultat inom de kommande 12 – 18 månaderna.

Källa: WSJ

Relaterad nyhet:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
mcnaldoJacob HugossonPsynoKhi0TempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Hur menar dom med att bryta loss PC avdelningen? Riktigt trist om de ska sälja av hela redan nu. Känns det inte lite förhastat?

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Och hur är en integrerad ”server + datorer + plattor + mobiler”-platform för företag okompatibel med att skärpa koncernens fokus?

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”Swedish Berserk”]Hur menar dom med att bryta loss PC avdelningen? Riktigt trist om de ska sälja av hela redan nu. Känns det inte lite förhastat?[/quote]
Jag skulle tro att de har liknande mål som IBM när de sålde av sin PC-del till Lenovo.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Decryphe”][quote name=”Swedish Berserk”]Hur menar dom med att bryta loss PC avdelningen? Riktigt trist om de ska sälja av hela redan nu. Känns det inte lite förhastat?[/quote]
Jag skulle tro att de har liknande mål som IBM när de sålde av sin PC-del till Lenovo.[/quote]

Okej tack nu är jag med. 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Man får gratulera alla stackare som sitter vid HPs kontorsburkar. Ren skit. Kanske blir det bättre.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Mobiler har inget med saken att göra 🙂 Det handlar om att man nu vill inrikta sig helt på företagslösningar med servrar, datorer, mjukvara och service i ett allt-i-ett paket.

Det handlar om att kunna lägga ner mer pengar på ovanstående istället för att fortsätta investera i PC.[/quote]
Ja… så servrar, datorer, plattor, mobiler, mjukvara i ett verkligen-allt-i-ett paket 😛

Mikael
Medlem
Mikael

Egentligen inte så förvånande. Leo Apotheker kommer från SAP och vill väl egentligen driva ett mjukvarubolag (med business-mjukvara inte konsumentmjukvara). Han blev VD för HP i september förra året och tycker väl att han visar handlingskraft genom att driva igenom en stor omorganisation. WebOS går i alla fall att motivera att de lägger ner (även om de borde ha sålt det vidare istället). PC-divisionen är lite mer svårmotiverad, då jag tror att den har bidragit till en ökad försäljning av skrivare och andra relaterade produkter. Jag skulle inte bli förvånad om de om ca. fem år lägger ner även skrivardelen… Läs hela »