HP är inte bara världens största PC-tillverkare, utan håller även den titeln på servermarknaden. Det har länge varit prat om servrar med ARM-processorer på grund av sitt låga pris och höga strömeffektivitet så det är en marknad HP nu tänker ge sig in på.

När man hör ARM tänker man ofta i dagsläget på smartphones och surfplattor, men ARM:s processorer hittas i allt från små styrkretsar i hårddiskar till vitvaror i hemmet. Det är inte först på senare år det har varit diskussioner om att använda ARM i saker som bärbara datorer och stationära datorer men även servrar.

Än så länge är det ingen som direkt tagit det stora klivet att bryta från x86-arkitektur till ARM, förutom Facebook. Men Facebook har för avsikt att använda sina ARM-servrar inhouse, och alltså inte för att sälja vidare till andra. HP ska enligt rapporter till Wall Street Journal påbörja ett samarbete med Calxeda för att utveckla ARM-baserade servrar. ARM ska vara ett väldigt bra alternativ på grund av sin låga strömförbrukning, och fysiska avtryck – två punkter som är viktiga sett till hur tätt man kan bygga servrar utan att de tar för mycket plats eller blir överhettade.

I det nya samarbetet ska Calxeda designa ARM-processorerna, medan HP ska stå bakom tillverkning av övriga komponenter. Calxedas specialutformade systemprocessor ska komma med fyra ARM Cortex-A9-kärnor med en störmförbrukning på 5W inklusive RAM-minne. Det här ska göra det möjligt att få plats med totalt 480 kärnor i ett 2U-serverchassi.

ARM_Server480 Cortex-A9-kärnor kan rymmas i ett 2U-serverrack

Calxeda räknar med att deras ARM-baserade arkitektur kommer att bjuda på 5 till 10 gånger högre strömeffektivitet än konkurrerande lösningar. Priset ska även det vara konkurrenskraftigt och ha ett övertag på en faktor av 15 till 20 gånger mot konkurrerande lösningar. Slutprodukten kommer att inrikta sig mot datacenter, webservrar, telekommunikation och andra områden där det inte behövs den höga prestanda AMD och Intel har att erbjuda med sina processorer.

Windows 8 är på väg och kommer ta ARM till PC-marknaden, och nu ser det ut som att HP lägger krut på serverlösningar. Medan ARM inte passar alla så blir det bara tydligare för var dag som går, att det har en plats på marknaden för konsumenter såväl som för företag. Det är ett hot som AMD och Intel borde börja ta på allvar, om de inte redan gjort det.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Väldigt kul att ARM börjar sprida sin otroligt smarta lösning.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”this”]Väldigt kul att ARM börjar sprida sin otroligt smarta lösning.[/quote]

Ja precis. Nu hoppas jag bara att AMD inser allvaret och börjar migrera mot ARM istället.

this
Medlem
this

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”this”]Väldigt kul att ARM börjar sprida sin otroligt smarta lösning.[/quote]

Ja precis. Nu hoppas jag bara att AMD inser allvaret och börjar migrera mot ARM istället.[/quote]
Nja, jag tror konkurrensen är alldeles för hög på marknaden för ARM processorer för att AMD ska ha någon chans. De kan x86 bra och därför borde de fortsätta med det. Sen sålde man ju sin mobila grafikdivision med Adreno grafikkretsen till Qualcomm så det känns inte direkt som om de tänker återuppliva den delen.