Commodore 64 känner nog många av den lite äldre generationen medlemmar på NordicHardware till. Det har länge varit prat om att återuppliva den gamla plattformen och nästa vecka blir det äntligen av då nostalgitrippen börjar skeppas. Men till skillnad från originalet kommer den nya funktioner och ett mycket vassare system.

Commodore 64 har återigen fått liv och skeppas med ett speciellt designat operativsystem för att emulera den gamla plattformen. Hårdvaran har fått sig ett rejält lyft och kommer med Intel Atom D525 med två kärnor på 1,8 GHz och NVIDIA Ion 2-grafik – i dagens mått ingen värsting men med tanke på att Commodore 64 hade en processor på cirka 1 MHz så får det anses vara ett monster.

Hårdvaran ser till yttre ut mycket som originalet, men den kommer utrustad med minneskortsläsare, stöd för en Blu-ray-läsare, flera USB-portar, Ethernet, WiFi och tack vare Atom+ION 2 kombinationen kan den spela film i 1080p. Commodore 64 kommer med ett eget operativsystem baserat på Ubuntu och om man känner för det kan man även inställera Windows vid sidan om.

Systemet byggs helt för hand av Commodore USA

Commodore 64 börjar skeppas under nästa vecka i USA och det är ännu oklart när den kommer dyka upp, eller om den ens ska säljas i Norden men det är någonting vi ska forska vidare i. Den kommer kosta mellan 250 och 895 dollar, alltså runt 2 000 till 7 500 kr beroende på konfiguration där den dyraste kommer med Blu-ray, 1 TB hårddisk och 4 GB DDR2-minne.

Källa: TheInquirer

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Sebben0paxctrlSS_The_DemonnILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Lite tråkig prestanda ändå.Hade varit kul med något vassare. Perfekt för Llano. Men OEMs tänker ruskigt trångt ibland.Var hos en av världens största datortillverkare i förra veckan och fick lite utbildning på deras nuvarande och kommande produkter, passade på att fråga om de hade någon satsning på Fusion. Killen visste inte vad det var och när jag förklarade så sa han helt enkelt att Intel räcker för dem och att deras begränsade AMD sortiment mest bara är ett bihang. Under utbildningen hur man hanterar buggar och lustigheter i deras datorer nämndes inte AMD en enda gång, bara buggar på intelmaskiner.… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Är musiken från Commodores ljudchip? har läst att deras ljud skulle vara nåt extra. Jag själv körde med Atari 400 och sedan 800XL

Kallisti
Medlem
Kallisti

Fel tangentbord, ingen @ knapp som var det jag saknade mest från C64an…

nILGot
Medlem
nILGot

Skulle de inte gå att beställa bara ett tomt chassie? Det skulle vara de enda som vart intressant tilsammans med ett Llano.

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Ett modernt system i ett C64 chassi, med en C64 emulator? Och inget SID-chip? (Det ljudchip som Viking1962 syftar på.) Och till det priset? Nej tack.
Bara nån som fått för sig att de kan tjäna pengar på varumärket och inget annat, gör det på riktigt istället säger jag (klappar sin C64 från 1988).

ctrl
Gäst
ctrl

Företaget som har denna produkten är illa omtyckt på nätet. Just pga att Commodore USA inte har något med märket att göra och dem försöker kränga x86 hårdvara för överpriser.

Jag tror detta kommer bli en produkt som inte kommer sälja så bra och inte finnas ute så länge. Detta eftersom den främst riktar sig till de som känner till C64:an och var med på tiden det begav sig, och därigenom även de som kanske inte har så höga tankar om Commodore USA, tycker det är för mycket pengar eller att man kan göra något liknande/bättre själv från en riktig C64.

n0pax
Medlem
n0pax

Personligen så tycker jag att dom säljer något som ska likna en c64, för att tjäna pengar likt någon sa tidigare. Om det vore en c64 så borde dom kunna tillverka hårdvara för 1000 kr max då c64 inte kan kräva så mycket för en emulator. Jag skulle kunna tänka mig 2 delar i maskinen, där man kunde switcha mellan c64 och linux. Linuxen skulle nästan enbart ha firefox 5.0 installerad. Sen skulle maskinen ha en vga/hdmi kontakt och 2 usb kontakter (joystick) dvs användaren skulle kunna ta med den och koppla den mot en tv för att surfa/läsa mail… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Något som är mer intressant är väl ett instickskort eller en usb-adapter som prommar C64/Atari som man sedan bootar från bios där det medföljer ett antal spel/program, För detta skulle jag som haft en ATARI 520 ST kunna betala 1500 för om det kommer med ett antal spel/program. Typ alla dom spel som följde med det paketet som var med min ATARI (ca 20 st eller så). Men skulle tro att mellan 20-40 spel/program skulle rekomenderas för att göra det prisvärt. Ligger det på ett instickskort eller på en USB-sticka så skulle man kunna starta det direkt från bios eller… Läs hela »