Den så kallade Wintel-alliansen mellan Windows och Intel som effektivt har låst in marknaden att använda en x86-baserad processor och ett operativsystem från Microsoft är nu över enligt ASUS styrelseordförande Jonney Shih då ingen ensam försäljare av operativsystem eller processorer kan dominera marknaden för PC, surfplattan och handenheterna som man kunnat göra tidigare.

Marknaden för surfplattor växer så det knakar, smartphones fortsätter att växa i popularitet och allt fler bärbara än stationära system säljs idag. Marknaden håller på att förändras och enligt ASUS styrelseordförande Jonney Shih är vi på väg in i en ny era där Wintel-alliansen eller rättare sagt Windows och en x86-baserad processor inte längre kommer att styra industrins framfart.

ASUS_Wintel

Den stora förändringen vi ser just nu är att majoriteten går från den stationära dumburken och över till mer mobila enheter som bärbara, men även surfplattor och smartphones och batteritiden har blivit en prioritering hos konsumenter, och var man drar gränsen på dessa tre kategorier börjar bli väldigt suddig. ARM och dess partners arbetar för fullt för att ta fram högpresterande alternativ och med Microsofts satsning att göra Windows 8 och företagets övriga produktportfölj ARM-kompatibla.

Vi ser redan nu att förändringarna börjar att ske och 2012 kan mycket väl bli det år vi får se den största förändringen på PC-marknaden sedan den introducerades. Det ser i alla fall ut som att ASUS är väldigt entusiastiska över hur saker och ting har utvecklats men påpekar att den nya eran kan komma att ändra rangordningen inom hela IT-marknaden avsevärt.

Källa: Digitimes

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
rmdPsynoKhi0Jacob HugossonTempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Låter bra. Jag välkommnar fler alternativ och en bredare marknad med öppna armar! 🙂

En annan arkitektur/instruktion ( eller vad man ska kalla det ) MIPS är också på väg uppåt. Blir kanske X86, ARM och MIPS som gäller i framtiden?

Tempel
Medlem
Tempel

Så länge vi går mot mer öppna lösningar så välkommnar jag det. Att det blir fler olika system är öht en fördel då man inte kan programera för en webläsare (läs IE).

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ok ASUS, låt mig köpa en valfri laptop med valfritt OS förinstallerat, sen snackar vi.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Kommer aldrig någonsin hända att du som konsument får välja precis vilket OS du vill ha förinstallerat.[/quote]
Källa?
”Inget förinstallerat OS” är ett godkänt alternativ förresten.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ok jag var förmodligen otydlig här.
Jag menade typ HP Mini-netboken som var tillgänglig (naturligtvis inte i Sverige) med antingen windows, SUSE eller freedos.

rmd
Medlem

ÄNTLIGEN!!! wintel eran snart över? INTE EN DAG FÖRTIDIGT!!!!

hur vore det om nu alla började sälja rena maskiner utan massa skräp på disken. jag ser gärna helt mjukvaru-fria maskiner som ”utgågnsval” och där man kan köpatill ett installationsmedia med precis det man vill ha till maskinen. om det då är windows, workbench eller ubuntu struntar jag helt i, bara det finns valfrihet och enkelhet! 🙂