AMD lanserar nu sina första färdigbyggda servrar sedan uppköpet av Seamicro, ett bolag som gjort sig känt för att bygga servrar med riktigt hög densitet. Den nya servern kommer skeppas både med deras åttakärniga arkitektur Piledriver och ironiskt nog även med Intel Ivy Bridge.

För en tid sedan köpte AMD upp Seamicro för att kunna erbjuda attraktiva helhetslösningar till sina kunder, men även få tillgång till den kommunikationsbuss Seamicro utvecklat för att binda samman flera datorsystem till ett kluster. Den här kommunikationsbussen har vidareutvecklats och döpts om till Freedom Fabric, som AMD hoppas ska bli en framtida industristandard för att binda samman tusentals beräkningsenheter av alla dess slag till ett kluster. Freedom Fabric fungerar oavsett valet av arkitektur, vilket i teorin innebär att det skulle fungera för att binda samman tusentals ARM-kärnor eller grafikprocessorer från AMD och Nvidia.

Seamicro_1 Seamicro_2

Den nya Seamicro SM15000 är en server med ett chassi som tar upp 10U-platser i ett serverrack och huserar 64 så kallade beräkningskort. Varje kort kommer med en sockel för stöd för en processor och antingen 32 eller 64 gigabyte RAM-minne beroende på valet av arkitektur.

AMD Opteron Piledriver eller Intel Xeon Ivy Bridge

Seamicro_4Beräkningskort med AMD Opteron stödjer upp till 64 gigabyte RAM-minne

Det första alternativet är nästa generations AMD Opteron med åtta kärnor på 2,8 gigahertz baserat på Piledriver-arkitekturen, men det kommer även finnas alternativ på 2,0 och 2,3 gigahertz. Varje processor har stöd för 64 gigabyte RAM-minne, med totalt 64 beräkningskort resulterar det i 4 096 gigabyte RAM-minne per 10U-chassi och 512 processorkärnor. Med fyra av dessa 10U-chassin finns det stöd för upp till 2 048 kärnor och 16 384 gigabyte RAM i ett serverrack.

Seamicro_3Beräkningskort med Intel Xeon stödjer upp till 32 gigabyte RAM-minne

Det andra alternativet är ironiskt nog en processor från ärkerivalen Intel. Att flytta över virtuella maskiner mellan Intel och AMD kan innebära vissa svårigheter, vilket är varför Seamicro utlovat stöd för Intel-baserade kluster ett antal år fram i tiden. Processorn här är en Intel Xeon E3-1265LV2 med fyra kärnor och flertrådstekniken Hyper-threading, baserad på den senaste Ivy Bridge-arkitekturen. Processorn kommer med en klockfrekvens på 2,5 gigahertz, turbofrekvens på upp till 3,5 gigahertz och ett TDP-värde på 45 watt. Varje processor har stöd för 32 gigabyte RAM-minne vilket med 64 beräkningskort resulterar i 2 048 gigabyte RAM-minne och 256 kärnor i Seamicros 10U-chassi, eller 8 192 gigabyte RAM-minne och 1 024 kärnor i ett serverrack.

Den nya kommunikationsbussen Freedom Fabric har en bandbredd på 1,28 terabit per sekund och företaget har gjort det möjligt att använda det för att binda samman externa chassin med lagringsenheter. Med hjälp av extern lagring ska varje server på 10U klara av en kapacitet på 1 408 hårddiskar eller SSD-enheter för en lagringskapacitet på upp till 5 petabyte.

Seamicro_6

Den höga densiteten ska enligt AMD och Seamicro komma med två stora fördelar. Man kan få samma beräkingskraft i två serverrack och en strömförbrukning på 20 kilowatt jämfört mot konkurrerande lösningar som tar upp sex serverrack och en strömförbrukning på 40 kilowatt. Seamicro SM15000 med konfigurationer baserade på AMD Opteron Piledriver eller Intel Xeon E3-1265LV2 kommer att finnas tillgänglig från och med november i år.

Källa: AMD, Anandtech


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
fackamatofairyland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Sweet. Den lar vara valdigt noisy. (men det ar ju allt som heter HP ocksa, for att inte tala om Dell)

Undra hur hotswap fungerar pa dom.

fairyland
Medlem
fairyland

[quote name=”fackamato”]Sweet. Den lar vara valdigt noisy. (men det ar ju allt som heter HP ocksa, for att inte tala om Dell)

Undra hur hotswap fungerar pa dom.[/quote]

Borde väl fungera på samma sätt som hos nån annan server leverantör, att det går utmärkt att dra ur en trasig disk under drift och sätta i nya och rebuild startar av sig själv.

fackamato
Medlem

[quote name=”fairyland”][quote name=”fackamato”]Sweet. Den lar vara valdigt noisy. (men det ar ju allt som heter HP ocksa, for att inte tala om Dell) Undra hur hotswap fungerar pa dom.[/quote] Borde väl fungera på samma sätt som hos nån annan server leverantör, att det går utmärkt att dra ur en trasig disk under drift och sätta i nya och rebuild startar av sig själv.[/quote] Men det ar ju lite skillnad pa en HDD och CPU/RAM. Jag undrar hur det skots i mjukvara och hur det ser ut pa managementfronten nar man far ECC-fel eller om nagon CPU dyker. Eller vad som… Läs hela »