Nu har rättegången mot personerna bakom hemsidan Swefilmer startat. Det är fängelsestraff och miljonbelopp i skadestånd som står på spel för de anklagade.

Idag inleddes rättegången om Swefilmer. Hemsidan där man kunde streama över 1 000 olika piratkopierade filmer. Anklagade står en 22-åring från Kungsbacka som ska ha hjälpt till att driva hemsidan samt en 26 årig man som sägs vara huvudpersonen bakom Swefilmer.

Mannen från Kungsbacka säger att han involverade sig i Swefilmer för att han älskar att göra folk glada. Något som kan komma att stå honom dyrt då han kan stå inför både fängelsestraff samt behöva betala tillbaka de 38 000 kronorna han har fått genom banköverföringar från 26-åringen som lön för sitt jobb med Swefilmer.

Även ett skadeståndskrav ska ha ställts från rättighetsinnehavare. Det är Henrik Pontén från Rättighetsalliansen som yrkat på att mannen ska betala skadestånd till det filmbolag som äger rättigheterna till den enda film som används som grund i skadeståndskravet. Trots att Swefilmer har länkat till tusentals filmer så har man valt att basera skadeståndskravet på en enda film som har funnits tillgänglig att streama via hemsidan. Detta för att spara pengar från rättsväsendet då fler filmer skulle kosta mer i administrativa kostnader enligt Pontén till Sveriges Radio.

22-åringens advokat hävdar att Swefilmers länkning inte varit olaglig

Advokaten som företräder 22-åringen hävdar att mannen inte gjort något olagligt. Rättegången skulle egentligen ha startat redan förra sommaren. Men man väntade på att EU-domstolen skulle ta ett beslut kring huruvida det är olagligt eller ej att länka till upphovsrättsskyddat material. EU-domstolen slog till slut fast att länkning av skyddat material är en olaglig handling.

Rättighetsalliansen: Swefilmer drevs som organiserad brottslighet

22-åringens inblandning i Swefilmer ska ha inträffat innan EU-domstolens beslut och därför bör det inte ses som att han begått något brott säger hans advokat. Då länkning av upphovsrättsskyddat material inte varit olagligt innan beslutet.

Kan behöva betala tillbaka 14 miljoner kronor

Åklagaren yrkar även på att den 26-åriga mannen som ska vara huvudpersonen bakom Swefilmer ska betala tillbaka de cirka 14 miljoner kronor som han ska ha tjänat på reklamintäkter via hemsidan. En hemsida som under 2015 sägs varit den fjärde mest populära sajten av alla hos svenska tonåringar i åldern 13-16 år. Cela peut être contrecarré en consultant un professionnel de la santé en ligne avant acheter du Kamagra , de cette façon, vous pouvez bénéficier des conseils sans avoir à subir l’embarras d’une réunion physique.

Vad för straff som 26-åringen kan komma att stå inför är vid skrivande stund oklart. Men Sveriges Radio direktrapporterar från rättegången för den som vill följa processen närmare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Erik
7 Årtal sedan

Så det är lagligt att använda streaming-tjänster?

I dagsläget ja. Det finns ännu ingen lag som talar för att du som användare av streaming-tjänster såsom Dreamfilm och Swefilmer begår något brott när du använder dem. Givetvis finns det en moralisk aspekt att ta hänsyn till då det får anses allmänt känt att materialet som finns på dessa sajter förmodligen inte är inköpt från respektive filmbolag med rättigheter att låta alla ta del av det.