Cirka tio miljoner svenska konton med tillhörande lösenord är nu läckta på internet. Det säger SVT Dold som har samlat data från flertalet hackerdatabaser.

I dagens samhälle är internetsäkerhet otroligt viktigt. Man bör byta sina lösenord på de hemsidor man är registrerad på regelbundet. Man bör även se till att inte använda samma lösenord på för flera konton som man registrerar.

Dock inträffar attacker mot databaser för konton och lösenord väldigt frekvent. Nu har SVT Dold sammanställt en lista på cirka 10 miljoner svenska konton och lösenord som har blivit läckta på internet. SVT Dold har även på sin hemsida en funktion där man kan fylla i sin mejladress för att se om den är kopplad till något av dessa drabbade konton.

Likt hemsidan haveibeenpwnd.com så är det då bara att fylla i sin eller sina mejladress eller adresser, trycka på en knapp och få svar direkt. Haveibeenpwnd ger dig även möjligheten att få ett mail så fort något av dina konton dyker upp i deras register.

Registret från SVT Dold innehåller konton från alla möjliga personer

Med en databas på 10 miljoner konton är det inte förvånansvärt att människor från samhällets olika skikt är drabbade. Allting från konton tillhörande studenter till anställda på Hovet, Poliser och Riksdagsledamöter finns i databasen. Enligt den före detta hackern Dan Egerstad som SVT Dold jobbat med för att sammanställa databasen så är det oftast tack vare lathet som lösenord läcks.

Man är ganska lat så man använder oftast den enklaste metoden. Och detta är den enklaste metoden att använda. Folk är den svaga länken och man har ofta samma lösenord på flera olika ställen. – Dan Egerstad, f.d hackare som numera jobbar inom IT-säkerhet.

Skydda dina lösenord med lösenordshanterare

Det är inte lätt att hålla koll på hur man gör sin internettillvaro så säker som möjligt. Det finns appar och tjänster som hjälper till med detta, men kom ihåg att själv hålla lite extra koll. Tjänster så som Lastpass och Dashlane hjälper dig att hålla dig lite säkrare. Men ha i åtanke att dessa tjänster också sparar dina lösenord på ett eller annat sätt.

Vill ni veta mer om tjänster som Lastpass så finns det en artikel hos Surfa.se om hur det fungerar och hur man kommer igång.

“500 miljoner e-postkonton stulna” – Tips på hur du skyddar dig

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid