I en ny undersökning hamnade Sverige på sjätteplats när 54 länders generella bredbandshastighet och avgifter jämfördes med varandra.

En undersökning utförd av Compare the Market (CtM) jämförde 54 länders generella bredbandshastighet lyckades Sverige landa på en respektabel sjätteplats. Medans Singapore, Island och Sydkorea håller de tre platserna på prispallen.

Undersökningens resultat har sammanställts genom att lägga ihop de priser för bredband som Cable.co.uk listat, resultat från Speedtest Global Index samt Netflix siffror för hur lång tid det tar att ladda ner en 60 minuter lång film i HD-upplösning. De 54 länder som jämfördes i undersökningen är länder som har vad World Bank klassar som höginkomstekonomier.

Undersökningens topp 10-resultat som kan ses i ovanstående bild inkluderar inte bara Sverige utan även grannlandet Norge som tar tiondeplats. Även Danmark placerar sig högt upp på listan på tolfteplats och Finland landar en bra bit bakom på plats nummer 30.

Värt att påpeka är att den exakta testmetodiken inte har redogjorts. Något som kan betyda att resultaten riskerar ha blivit extra dåliga under vissa testomgångar. Detta är ingenting som är säkert, men undersökningens resultat bör likväl tas med en nypa salt och ses mer som en fingervisning än ett definitivt svar på ländernas olika bredbandshastigheter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
4 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulBaalzieMalainorZoEgAsDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Trist att vi sakta men säkert trillar nedåt på listan. Ännu tristare är att vi är ett av de sämsta länderna i världen på att införa IPv6.

Morkul
Medlem
Morkul

Så som denna mätning är utformad är det förvånande att Sverige är så högt upp på listan. Denna typ av undersökningar ger stor förmån till populations densitet i förhållande till antalet uppkopplade. Så Sverige som har mer eller mindre hela landsbygden uppkopplad hamnar långt Efter Island där de endast har internet i staden. Det är just antalet anslutna till internet (procentuellt) som Sverige alltid legat i framkant och det är svårare att få högre hastigheter ute på landet med många mobila lösningar. Men framförallt skulle jag vilja ifrågasätta Sveriges siffror: Genomsnitt 100Mbit för en genomsnitts kostnad av ca: 520SEK. För… Läs hela »

ZoEgAs
Gäst
ZoEgAs

För 520Kr får jag knappt 250/250Mbit, 1Gbit skulle kosta mig 900Kr i månaden.
Så det skiljer ganska grovt över hela landet.
Så ett genomsnitt på 520 för 100/100 tycker jag är rimligt

Morkul
Medlem
Morkul

Holy crap! Inte ens tokdyra ComHem är ju så dyra. Aldrig hört talas om någon som har så dyrt internet, vad har du för ISP? Men framför allt har du inga alternativ?

Edit: Inte ens med dina priser kommer man dock upp i de medel priser som de räknar med i denna undersökning. Alltså 520SEK för 73Mbit skulle vara snittet.

Baalzie
Gäst
Baalzie

Uhm nej?
520 sek för 106,76 skulle vara medelsnittet. Om du kollar på nedladdning, vilket är vad de flesta vill ha höga siffror på. Få hemanvändare som inte laddar upp saker bryr sig om hög uppladdningshastighet.
Inte så svårt att avläsa den lilla tabellen för att se vad som är vad innan man skickar ett inlägg…

Morkul
Medlem
Morkul

Helt rätt jag tänkte hel fel när jag såg symbolerna för upp och ned laddning.

Men 520 sek för 106,76 som snitt är fortfarande helt fel även med de hutlösa priserna som ZoEgAs nämde.

Sedan om någon på NH ser detta :
När man får epost om att någon har svarat på ens inlägg så skulle det vara bra att få veta på vilket inlägg.

Malainor
Gäst
Malainor

Inte så förvånad, gissar att telia tog bort allt under 100/100 för 2år sen? Gjorde generella listan hög. 🤔