Brist på mobiltäckning kan vara frustrerande men enligt en ny undersökning som är gjord på uppdrag av Post- och telestyrelsen anser fler svenskar än någonsin att de har ”god täckning” med sin teleoperatör.  Det finns dock fortfarande stora regionala skillnader och 23 procent tycker inte att de har bra täckning med sin mobiltelefon.

I en undersökning som publicerades av Post- och telestyrelsen under dagen anser 77 procent av Sveriges befolkning att de använder ett mobilnät som erbjuder ”generellt god täckning”. Detta resultat innebär en ökning med fem procentenheter sedan 2013 och är det högsta resultatet sedan mätningarna började år 2009.

PTS undersokning 2

Mätningarna är gjorda med 4 000 svarspersoner, ett urval som sägs vara statiskt säkerställt. Rapporten innehåller en lång rad resultat som visar på svenska mobilanvändares vanor. Den visar bland annat att 99 procent av Sveriges befolkning använder en mobiltelefon och att 88 procent av befolkning använder en smartphone. Detta innebär en ökning av smartphoneanvändandet med 14,3 procent sedan 2013.

Stora geografiska skillnader

När det gäller mobiltäckning finns det fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet. Enligt rapporten anser exempelvis 68 procent av de som bor på glesbygden att de har god täckning medan 80 procent av de som bor i storstadsregioner anser att de har god täckning. Ännu värre är det för användare av datatjänster på glesbygden. 55 procent tycker att det går bra att surfa med mobilen på glesbygden och 78 procent tycker att det går bra i storstadsregioner.

PTS undersokning 3

Rapporten kan inte anses vara helt perfekt och bör därför tas med en liten nypa salt. Rapporten har bland annat problem med att få unga personer svarar på undersökningen, cirka 27 procent av personer mellan 16 och 20 år svarade på årets undersökning, men rapporten kan ändå ge en ungefärlig bild av det svenska folkets mobilanvändande.

Källa: PTS

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid