Fitbit Surge

Fitbit_Surge_010

Fitbit Surge
Typ Klocka
Skärm LCD, okänd upplösning
Operativsystem Proprietärt
Parkoppling Android
Ios
OS X
Windows
Processor Okänd
Minne Okänt
Lagring Kan lagra sensordata
Minutupplösning: 7 dagar
Dagsupplösning: 30 dagar
Anslutningar Bluetooth 4.0 LE
Material Plast, gummi
Vattentät Stänkskyddad
Mått boett Integrerad i armbandet, 35 mm bred
Batteri Li-Polymer, okänd kapacitet
Övrigt Stegräknare
Ljusmätare
GPS
Accelerometer
Gyroskop
Altimeter
Vibrator
Pulsmätare (LED)

Tränings- och hälsoorienterade Fitbit ställer upp med ytterligare en enhet, men den här gången är det lite mer än bara ett träningsarmband. Surge är företagets toppmodell, som till skillnad från armbanden i Flex- och Charge-serierna antar ett mer klockliknande format för att kunna tampas med konkurrenter som Pebble och Samsung Gear Fit.

Bra passform, men klumpig design

Surge ärver sitt övergripande designmantra från syskonen i Charge-serien. Hela enheten är i svart och mörkgrått med en lätt sluttning på själva boetten. Det innebär att skärmen får en lite bekvämare betraktningsvinkel, men också att den kan kännas lite klumpigare än klockor med mer homogen tjocklek.

Fitbit_Surge_002

Själva boetten känns gedigen och betydligt mindre plastig än Charge-modellerna. Istället för den lilla OLED-panelen som används i armbanden så har Surge en pekskärm med LCD-panel på 1,26 tum. Det är samma storlek som i Pebble och Pebble Steel, och vår misstanke är att det rent av rör sig om samma panel. Däremot känns skärmen mindre i och med att resten av boetten är betydligt större än Pebble eller Pebble Steel.

Precis som Pebble så är Surge nämligen transflektiv, vilket innebär att den kan läsas av utan bakbelysning utan klarar sig med omgivningsljuset, och med den utlovade batteritiden på upp till 7 dagar i åtanke handlar det med största sannolikhet om just en e-pappersskärm. Surge förmedlar inte skärmens upplösning på sin hemsida, men i och med den matchande storleken och paneltypen är vår gissning att klockan precis som Pebble har en upplösning på 144 x 168 pixlar. Det bildförhållandet matchar också dimensionerna på skärmen.

Armbandet är i gummi och är bredare än de flesta vanliga klockarmband, men inte riktigt i dubbelbredd. Det fästs på handleden med ett vanligt hålspänne och sitter både bekvämt och stabilt – det har även en viss elasticitet som ger lite mer svängrum i passformen.

Fitbit_Surge_005

I och med pekskärmen har Surge ett mer avancerat gränssnitt än Charge, och menyerna har ett riktigt bra flyt. Utöver att se tiden kan du starta ett träningspass som loggas inklusive stegräkning, tidtagning och puls, läsa dina notiser från telefonen eller ställa in alarm. Förutom notiserna är allt det här funktioner vi känner igen från Charge – den största skillnaden är helt enkelt att du kan göra mer på själva klockan istället för att behöva göra det via Fitbit-appen. Någonting vi fortfarande saknar är möjligheten att starta sömnloggningen direkt på klockan, så vill du använda den funktionen får du göra det på telefonen.

En fördel under själva träningsloggningen är att du ständigt ser din statistik direkt på handleden, medan Charge visar betydligt mindre information och behöver väckas för avläsning. På Surge ser du däremot både antal steg, puls och tid samtidigt utan att behöva bläddra i menyerna eller gräva fram telefonen. Vad vi däremot noterade är att pulsmätningen inte alltid var vidare pålitlig under just träningspass.

Det går dessutom att styra musikuppspelning på en parkopplad telefon, men den funktionaliteten fungerade inte optimalt i kombination med Iphone under våra tester. Det har att göra med att musikkontroller över bluetooth går över AVRCP-protokollet, som i sin tur inte är integrerat i nyare bluetooth-versioner som 4.0 och uppåt (som hanterar notiser). Därför får man aktivera ett äldre bluetooth-läge i klockan och göra en separat parkoppling – vi fick tyvärr aldrig funktionen att fungera optimalt på Iphone. På Android-telefoner var det däremot inga problem. Problemet kvarstod även efter en firmware-uppdatering.

Samma smidiga app

Fitbit Surge använder samma app som Charge och Charge HR, en mjukvara vi tidigare gett tummen upp för sina utförliga inställningar och sitt enkla upplägg. Här kan du själv sortera vilken information från klockan du tycker är viktigast och vilken du inte bryr dig om, för att på så sätt få en snabb och smidig överblick. Tyvärr är det bara Fitbits data som gäller – du kan varken synkronisera till eller från telefonens egna tjänster som Healthkit eller Google Health.

FItbit_app_010 Fitbit_app_001

Precis som Charge HR så har Surge en optisk pulsmätare som kontinuerligt kan hålla koll på pulsen dygnet runt. Du kan bland annat se hur din puls stiger och faller under ett träningspass eller hur din vilopuls ser ut när du sover. Precis som med alla optiska pulsmätare finns det större felmarginaler än med ”äkta” klinisk utrustning, men Fitbits avläsning fungerar bra för att få en ungefärlig överblick över pulsen. Kontinuerlig mätning ger en betydligt mer användbar bild än vad du får ut av endast enstaka datapunkter med långa mellanrum. En trevlig detalj är den inbyggda GPS-kretsen som kan hålla koll på hur långt du sprungit under en löprunda. Det är svårt att få en väldigt exakt siffra på hur exakt mätningen är, men vi testade loggningen under promenader på kända sträckor och fick rimliga resultat ner till 10- eller 100-tal meter – du bör däremot inte räkna med att få pålitliga värden ner till enstaka meter.

Fitbit_Surge_003 Fitbit_Surge_006

Fitbit utlovar en batteritid på upp till sju dagars aktiv drift, alltså i klass med Pebble och något vassare än lillebror Charge HR. Tyvärr når vi inte riktigt upp till de sju dagarna om vi även använder klockan på natten, men i det fallet är fem dagar inga problem. Vi hade hoppats på att verkligen klara en hel vecka, men jämfört med många andra klockor i den här guiden är fem dagar verkligen inte någonting att klaga på.

Laddningskontakten är snarlik kontakten till Charge respektive Charge HR, men inte identisk med någon av dem. Den knäpps fast på klickans undersida och är inte otymplig att använda med enheten liggandes på nattuksbordet, men känns likt Fitbits andra laddare lite bräcklig.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »