Operativsystem för wearables

Beroende på vad en tillverkare vill uppnå med sin wearable finns det olika mjukvarulösningar som lämpar sig för olika sysslor och ekosystem. I och med att komponenterna du hittar i en smart klocka ofta är identisk med vad du hittar i en nedbantad telefon så är också mjukvaruutbudet snarlikt, men med vissa anpassningar. Här nedanför går vi igenom några av de operativsystem om mjukvaror som du kan tänkas hitta på en smart klocka idag.

Android

Android är världens vanligaste mobila operativsystem, till stor del just för att det är så flexibelt. Operativsystemet bygger på Linux-kärnan och ett Java-baserat virtualiseringslager kallat Dalvik. Sistnämnda innebär att applikationer virtualiseras snarare än körs direkt mot processorn, vilket i sin tur innebär att samma applikation kan köras på en enorm mängd processorer utan att behöva skräddarsys för var och en.

Just för att Android är både gratis och flexibelt så förekommer det även i kroppsburen elektronik, exempelvis klockor av det lite billigare slaget. Fördelen med att använda Android på en klocka är att du på så sätt kan göra mer eller mindre allt du kan göra på en mobiltelefon, medan nackdelen är att Android är en förhållandevis stor och klumpig mjukvara i relation till de slimmade processorer som oftast sitter i smarta klockor – det finns en hel del överflödig kod i Android som helt enkelt bara tar upp onödig plats och prestanda i en enhet med så pass begränsad batterikapacitet.

Android Wear

LG_GWR_011Just av ovanstående anledningar har Google valt att ta fram en ny variant av Android, särskilt anpassad för kroppsburen elektronik. Tanken med Android Wear är att ge samma kodbas och flexibilitet som fullstora Android, men med betydligt bättre energieffektivitet och ett gränssnitt som är bättre lämpat för små skärmar.

Det har Google åstadkommit genom att skala bort de delar som inte nödvändigtvis lämpar sig för en klocka. Android Wear har exempelvis inte stöd för att ringa telefonsamtal eller skicka SMS på egen hand, eller för den delen ens ansluta till Wifi. Android Wear är istället designat för att parkopplas med en Android-telefon som kan sköta just de sysslorna.

Watch OS

Apples klockanpassade operativsystem heter Watch OS, som i skrivande stund är uppe i version 2. Precis som Ios är en ARM- och pekskärmsanpassad variant av Mac OS X-kärnan är Watch OS en ytterligare nedbantad variant, anpassad för ännu mindre skärmar.

Operativsystemet kräver en uppkoppling till en Iphone med Ios 8.2 eller senare, och kan ansluta till telefonen både över Bluetooth och Wifi. Det kan navigeras antingen via klockans tryckkänsliga pekskärm eller via den ”digitala kronan” som sitter på sidan.

Tizen

Samsung_Gear_S_extras_001Något trubbigt kan Tizen sammanfattas som Samsungs och Intels svar på Googles Android. Precis som Android så bygger Tizen på Linux-kärnan och är gratis att använda, samt väldigt flexibelt. Tizen har hittat in i ett par telefoner från Samsung, främst i budget- och mellanklassen, men även i mängder av annan hemelektronik såsom blu ray-spelare, TV-apparater, kameror och vitvaror. Det är också grunden i merparten av Samsung smarta klockor.

Utöver Linux-kärnan har Tizen flera komponenter som känns igen från andra Linux-baserade operativsystem. Exempelvis används fönstersystemet X tillsammans med en version av Enlightenment för gränssnittet, men det finns även stöd för Wayland.

RTOS-varianter

Utöver operativsystemen som nämns längre upp så finns det flera olika operativsystem som baseras på vad som kallas RTOS, eller real-time operating system. Det är inte ett specifikt operativsystem eller en kärna, utan en klass av mjukvaror som innefattar enklare operativsystem som prioriterar snabb respons för utvalda sysslor snarare än maximal flexibilitet. RTOS-operativsystem är ofta skräddarsydda för enheten de körs på.

Som exempel på RTOS-operativsystem har vi Pebble OS som används i den populära klockserien med samma namn, eller operativsystemet Samsung använder till Gear Fit.

För att ge en enklare översikt har vi sammanfattat en kortfattad jämförande tabell med de olika mjukvarornas utmärkande egenskaper och respektive för- och nackdelar.

Android Android Wear Watch OS Tizen RTOS
Fördelar Fungerar på flera sorters hårdvara
Väldigt brett funktionsutbud
Enormt app-utbud
Anpassat för små skärmar
Energieffektivt
Bra app-utbud
Google Now-integrering
Wifi-stöd
Skräddarsytt för formfaktorn
Kan användas som högtalartelefon
Siri-integrering
Öppet och flexibelt
Brett funktionsutbud
Snabbt och slimmat
Energieffektivt
Billigt att implementera
Nackdelar Relativt stort och strömkrävande
Mycket funktioner som kanske inte används
Begränsade anslutningar
Inte lika flexibelt som Android
Proprietärt Begränsat app-utbud idag
Än så länge bara parkoppling med Samsung-telefoner
Inte lika anpassningsbart som större operativsystem

 

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »