Köprekommendationer och utmärkelser

Innan vi går in på vad som utmärker var och en av de enheter vi testat så vill vi först reflektera lite kring smarta klockor som produktkategori, hur utbudet ser ut idag och vad som ligger vid horisonten. För den som redan är van vid att bära armbandsur till vardags kan nämligen steget till en smart klocka vara både stort och litet – det beror helt och hållet på dina förväntningar.

Till att börja med så är det förvånansvärt hur pass lite buggar och krångel vi stött på under testandet, och det gäller både modellerna med Android Wear och Tizen. Funktionsutbudet varierar och det finns lite utrymme för förbättringar vad gäller funktionsutbudet, men de finesser som faktiskt finns där fungerar överraskande bra – vi sprang på en del egendomliga synkroniseringsfel när vi skulle koppla om G Watch R från en telefon till en annan, men de problemen löste sig av sig självt inom ett fåtal minuter och har efter det inte gått att reproducera.

Vi är snart över designtröskeln

Vad som gör dagens smarta klockor intressanta är att allt fler av tillverkarna närmar sig modeller som designmässigt kan ersätta ett traditionellt armbandsur, och det är någonting som kommer bli oerhört viktigt om produktkategorin ska få fotfäste på allvar. En smart klocka behöver för den delen inte nödvändigtvis se ut som just ett analogt armbandsur såsom G Watch R, utan bara att smarta klockor kan bantas ner till formfaktorer snarlika vanliga ”dumma” digitala klockor är ett stort steg på vägen.

Det intressanta med smarta klockor som produktkategori idag är att det ständigt dyker upp nya idéer om vad plattformen kan användas för. Alla idéer är inte nödvändigtvis bra, och det finns en hel del forcerade lösningar, men bland dessa skiner guldkornen igenom. Att få sina notiser direkt på handleden är riktigt smidigt, kartnavigering med klockan känns intuitivt och naturligt och röststyrningsfunktionerna har även de sina användningsområden.

Batteritiden fortfarande den största flaskhalsen

Med det sagt har tekniken fortfarande en lång väg att gå, och batteritiden är fortfarande kanske den största flaskhalsen för ett stort genomslag för vanliga konsumenter. Det går att få ut bra batteritid ur flera av klockorna i relation till vad det är för hårdvara som används, men vi är fortfarande en lång bit ifrån att få se närmare en veckas batteritid på de mest funktionsrika modellerna.

Blickar vi framåt så bör vi få se riktigt stora satsningar på klockor och annan kroppsburen elektronik i år. Vi såg flera häftiga klockor på Mobile World Congress och under klockmässan Baselworld i Schweiz väntas vi också få se flera större satsningar. Vår gissning och förhoppning är att det är just batteritid och design som kommer stå i fokus snarare än mängder av nya funktioner, och effektivare skärmar och processorer kommer vara viktiga i den utvecklingen.

Är det hög tid för alla att lämna sitt analoga armbandsur bakom sig? Inte riktigt ännu. Men vi är på god väg, och att integrera en smart klocka i sin vardag har aldrig varit så smidigt och sömlöst som det är nu – och det kommer bara att bli bättre.

Marknadsanalys 2016-02-05
Mobile World Congress i Barcelona går av stapeln i slutet av månaden, och förhoppningsvis får vi se lite nyheter på mässgolvet. Inte minst hoppas vi på nya modeller som inte tillhör de större ekosystemen som Android Wear – det här är ett produktsegment där lite mer okända aktörer kan komma med riktigt intressanta lösningar, och det vill vi gärna se mer av, om inte annat för att röra om lite mer i grytan.

Äldre marknadsanalyser (klicka för att se mer)

Marknadsanalys 2016-01-27
År 2015 ligger nu i backspegeln, och det gör även årets första stora teknikmässa, CES. Det blev dock tunnt med smarta klockor som visades på mässgolvet – Huawei visade en lyxversion av Huawei Watch, med ett sminkat yttre men utan några interna uppgraderingar. Razer visade ett monster till semi-smart klocka som presenterades i skymundan, men överlag var smarta klockor helt enkelt inte en särskilt högprofilerad kategori på mässan. Nu blickar vi istället hungrigt framåt mot Mobile World Congress, som går av stapeln i slutet av februari, förhoppningsvis med lite riktiga nyheter som rör om i grytan efter att merparten av de smarta klockorna på marknaden idag har använt i princip samma teknik i två års tid.

Marknadsanalys 2015-12-03
Flera nya häftiga klockor har släppts i Sverige under det senaste halvåret, varav flera redan är på väg in till testlabbet. Huawei Watch kan förhoppningsvis röra om i grytan som en utmanare till Motorola Moto 360 och LG Watch Urbane, medan Pebbles senaste klocka, Time Round, ser ut att bli en av de designmässigt mest intressanta modellerna på länge med sitt rekordtunna chassi.

Marknadsanalys 2015-07-16
Förutom att Pebble Time nu är på väg ut i butik så är den största nyheten just nu att Apples klocka Apple Watch till sist har släppts i Sverige och inom kort kommer börja levereras till kunder. Officiellt lanseringsdatum är den 17 juli – räkna med ett test i Wearables-guiden inom kort.

Marknadsanalys 2015-07-02
Det står just nu förhållandevis stilla för smarta klockor på den svenska marknaden, och det känns nästan som att alla de stora aktörerna avvaktar och iakttar varandras nästa drag. Vi hoppas på att snart kunna testa nya LG G Watch Urbane – Huawei Watch dröjer dock lite till. Sommarens största nyhet på svenska butikhyllor kan snarare komma att bli nya Pebble Time och Pebble Time Steel med färgskärm, för att inte tala om den skarpa lanseringen av Apple Watch i mitten av månaden.

Marknadsanalys 2015-05-22
Vi inväntar fortfarande spänt att få testa nya klockmodeller som LG G Watch Urbane och Huawei Watch, men dessa ligger fortfarande ytterligare några månader från en svensk lansering. Ser vi till Apple Watch så är kanske den mest intressanta nyheten att klockan numera fått stöd för svenska språkinställningar – en indikation på att en svensk lansering inte ligger allt för långt borta.

Marknadsanalys 2015-05-08
Den kanske största nyheten sedan vår förra uppdateringen i guiden är att Apple Watch nu har lanserats i ett fåtal länder, men fortfarande inte i Sverige. De nya Android Wear-alternativen som LG G Watch Urbane och Huawei Watch ser ut att dröja en bit in på sommaren innan vi får se dem i Sverigevi väntar även spänt på att få se om Motorola har en uppföljare till Moto 360 på ingång.

Marknadsanalys 2015-04-21
Det står relativt stilla på marknaden för kroppsburen elektronik i väntan på att de nya enheterna som visats upp under våren ska hitta ut i butik. På Android Wear-sidan väntar vi fortfarande spänt på LG G Watch Urbane och Huawei Watch och medan Apples klocka har blivit tillgänglig för köp har inga enheter levererats ännu och försäljningen har ännu inte spridit sig till Sverige. Även Pebbles nya klockor ur Time-serien ligger ytterligare några månader bort. Vi får helt enkelt invänta kommande lanseringar med spänning och under tiden ta oss igenom det riktigt breda sortiment som lanserats 2014 och under årets första månader.

Marknadsanalys 2015-04-02
Vi har fortfarande inte fått sätta tänderna i den våg av nya klockor som presenterats under bland annat MWC, och Apples lansering av Apple Watch ligger fortfarande en bit bort. Tills dess kommer vi börja hugga in i den enorma mängd smarta armband och hybrider som utgör en markant del av wearables-marknaden idag, samtidigt som vi inväntar att kunna testa Motorolas populära Android Wear-klocka Moto 360. Efter att ha fått testa tre enheter från Fitbit ser vi dessutom fram emot att få ta en titt på Surge, företagets mer regelrätta smarta klocka, som lanserades i början av året.

Marknadsanalys 2015-03-19
Med Mobile World Congress i ryggen har vi fått se flera nya intressanta klockor och wearables på väg ut på marknaden. Dels fortsätter den enorma skaran träningsarmband växa och dels ger sig fler tillverkare på Android Wear-tåget. Inte minst Huaweis nya klocka fick mycket uppmärksamhet under mässan, medan LG visade upp sin Urbane-familj i form av en ny variant av G Watch R med mer slimmad design och en helt ny, besläktad klocka för den koreanska marknaden med LTE-stöd och WebOS-under huven. Dessutom har Apple till slut satt en mer exakt tidsram och prissättning för sin klocka, Apple Watch – räkna alltså med mycket intressanta wearables framöver!

LG G Watch R Omdöme från: 2015-03-19
LG_GWR_010NordicHardware_award_Bast_i_test_DarkredNordicHardware_award_RedaktorensVal_OrangeHuawei Watch är påkostad och rör sig i samma prisklass som Apples smarta klocka, men du får också en väldigt kraftfull klockplattform för din investering. Likheterna med LG G Watch R är många, men på de punkter som skiljer (placeringen av hemknappen, skärmstorleken, kvalitetskänslan) är det Huawei som drar det längsta strået. Klockan får inte sträcka på benen på allvar om du använder Iphone, men till Android har du en potentiellt väldigt kraftfull och anpassningsbar plattform på handleden i ett läckert format. Vi hade gärna sett en induktiv laddningslösning, men överlag är det här den kanske bästa Android Wear-klockan på marknaden idag.

Fördelar
+ Hög kvalitetskänsla och klassisk design
+ Snabbfäste med standardbredd för armband
+ Smidigt operativsystem med mycket anpassningsmöjligheter
+ Pulsmätare
+ OLED-skärm
+ Godkänd batteritid

Nackdelar
– Högt pris
– Högljudd vibrator
– Plastig laddningsdocka

Cirkapris: 3 990 kronor huaweipris (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Sony Smartwatch 3 Omdöme från: 2015-03-19
images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Smarta_klockor/largethumbnails/Sony_SW3_001.jpgNordicHardware_award_Rekommenderar_BlueSmartwatch 3 saknar den runda skärmen hos G Watch R och några av de nyare konkurrenterna, och har inte heller någon dockningsstation för laddning eller för den delen en pulsmätare. Samtidigt är det egenskaper som inte alla ser som nödvändiga för en smart klocka idag, så beroende på vad du vill ha ut av din klocka kan den nedskalade funktionaliteten snarare vara en fördel.
Klockan har trots allt samma mjukvarufuntioner som G Watch R, med samma stöd för röststyrning och Google Now-integrering. Android Wear är bland det mest finslipade du hittar i mjukvaruväg på en klocka idag, så att Sony kan erbjuda samma mjukvara i ett lite mer avskalat format blir ett plus i kanten.
Med microUSB-för laddning kan du ladda den med mer eller mindre alla vanliga telefonladdare, och medan skärmen inte är lika vass som OLED-varianterna så gör den sitt jobb och ger gott om användbart utrymme för att designa egna urtavlor. Det medföljande armbandet drar till sig mängder med damm, men är åtminstone enkelt utbytbart.
Smartwatch 3 är helt enkelt en lite mer anspråkslös klocka som gör allt det som Android Wear är bra på – så vill du ha en enkel och funktionell klocka till ett rimligt pris och inte kräver just en rund skärm är Sonys variant helt klart värd att rekommendera.
Fördelar
+ Brett laddarstöd
+ Sitter bekvämt
+ Vattentät
+ Relativt prisvärd
+ Bra batteritid i jämförelse med andra Android Wear klockor
+ NFC
Nackdelar
– Armbandet samlar på sig damm
– Trådlös laddning hade varit smidigt
– Menyknappen känns lite ”mosig”
Cirkapris: 1 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Apple Watch Sport Omdöme från: 2015-12-03
front
images/labswedish/artiklar/NordicHardware/awards/middlethumbnails/NordicHardware_award_BraKop_darkgreen.pngDet här är en av de dyraste massproducerade klockorna på markanden idag, och det innebär också att målgruppen för Apple Watch blir mer begränsad. Men med det sagt är det en väldigt välfungerande enhet, med imponerande byggkvalitet och som är väl sammanvävd med Apples ekosystem. Mjukvaran är snabb och läcker, även om app-växlaren blir lite rörig på den lilla skärmen. Till Apples fördel är dock att apparna i regel håller hög kvalitet och har anpassats väl för formatet – Google ligger inte långt efter med Android Wear och Play Store, men Apple Watch är i nuläget snäppet vassare just vad gäller tredjepartsmjukvaran från större aktörer. Vi hade gärna sett möjlighet till ett ”always on”-läge, men väckningsgesten som känner av när du tittar på klockan fungerar tillräckligt bra föra att det inte ska kännas som ett farthinder i praktiken. Vill du ha en välbyggd och finslipad smart klocka som går hand i hand med din Iphone kommer du inte bli missnöjd med Apple Watch – förutsatt att du kan leva med hålet klockan bränner i blånboken med sitt startpris på cirka 4 000 kronor. Det är ett för saftigt pris för att vi ska ge klockan någon högre utmärkelse, men för Iphone-användare som vill ha en häftig och genomtänkt enhet som passar telefonen som handen i handsken är den ett bra köp.

Fördelar

+ Gedigen design med god kvalitetskänsla
+ Läcker AMOLED-skärm
+ Snabbt och smidigt gränssnitt
+ Överlag kvalitativa appar
+ Smidig magnetisk laddningslösning
+ Enkelt att byta armband
+ Välfungerande gest för att väcka skärmen
+ Mycket bra vibrationsfunktion

Nackdelar

– Dyr
– Fungerar endast med Iphone
– Inget ”always on”-läge
– Svårt att hitta och trycka rätt i app-växlarenCirkapris: 3 995 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price)

 

Pebble Time Omdöme från: 2015-07-16
Pebble_Time_009NordicHardware_award_BraKop_darkgreenFör den som redan är van vid Pebbles ekosystem och enklare smarta klockor är Pebble Time en naturlig vidareutveckling. Den leksaksaktiga designen hos föregångaren är borta och ersatt av en ram i rostfritt stål, inte lika sober som Pebble Steel men en klar förbättring gentemot vanliga Pebble. Färgskärmen är ett trevligt tillskott, så även den inbyggda mikrofonen och den numera betydligt tystare vibratorn. Det som hindrar en bredare rekommendation är det höga priset, 2 800 kronor är lite saftigt när Pebble Steel fortfarande kostar cirak 2 000 – för dig som är Pebble-entusiast och vill ta din smarta klocka ett steg längre och fortfarande åtnjuta marknadsledande batteritid är dock Pebble Time fortfarande ett riktigt bra köp.

Fördelar
+ Fungerar till både Android och Ios
+ Smidig app
+ Vattentät
+ Smidig laddningslösning
+ Lätt att läsa av i solljus
+ Utbytbart och bekvämt armband

Nackdelar
– Lågupplöst skärm
– Ont om sensorer
– Dyr
Cirkapris: 2 790 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

Pebble Steel Omdöme från: 2015-04-21
Pebble_Steel_002NordicHardware_award_BraKop_darkgreenPebbles premiumklocka har den i skrivande stund bästa kvalitetskänslan av alla klockor i guiden – den är stilrent och sobert designad och levererar vettig funktionalitet utan att dra till sig allt för mycket uppmärksamhet. Mjukvaran och skärmen är båda avskalade och en aning tråkiga, men det finns en del nyttiga appar att välja bland och en hel del urtavlor. Är du inte ute efter en regelrätt handledsdator i stil med Android- eller Android Wear-klockor så är Pebble Steel en riktigt vass plattform för notiser och hemautomation, även om prislappen är lite väl saftig.
Fördelar
+ Stilren och sober design
+ Mycket bra kvalitetskänsla
+ Fungerar till både Android och Ios
+ Grym batteritid
+ Smidig app
+ Vattentät
+ Smidig laddningslösning
+ Lättavläst skärm
Nackdelar
– Högljudd vibrator
– Tråkig och lågupplöst skärm
– Inte standardfäste för armband
– Ont om sensorer
– Dyr
Cirkapris: 1 990 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

(läder),

(metall))

 

 

Fitbit Charge HR Omdöme från: 2015-04-02
Fitbit_Charge_HR_007NordicHardware_award_BraKop_darkgreenCharge HR är verkligen på gränsen för vad vi annars hade kallat en smart klocka, och den ligger egentligen närmare ett träningsarmband förutom möjligheten att läsa av tiden och se din statistik och inkommande samtal på handleden. Men trots sin enkelhet visar sig Charge HR vara en av de bättre klockorna vi testat hittills, även om den inte alls försöker platsa i samma liga som de Android- Android Wear- och Tizen-baserade klockorna som är tänkta att tilltala teknikentusiaster.
Dels lyfts Charge HR upp av sitt oerhört breda plattformsstöd, med mjukvara tillgänglig för både till mobiltelefoner och datorer med en medföljande sändare, och dels för sin kontinuerliga pulsmätare som låter dig se din puls som ett histogram under exempelvis ett träningspass. Den tillhörande appen är smidig och lättförstådd, även det ett stort plus i kanten. Batteritiden är inte riktigt lika bra som dess lillebror utan pulsmätare, men med uppåt fem till sex dagar av aktivt användande dygnet runt är batteritiden verkligen inte något vi ska klaga på i det här fallet.
Samsungs träningsklocka Gear Fit erbjuder förvisso mer funktionalitet, men snubblar på det faktum att den endast fungerar med Samsung-telefoner och att pulsmätaren inte är tillräckligt pålitlig. Så ska vi rekommendera en träningsklocka så är det i nuläget Charge HR som drar det längsta strået. Därför vinner den också vår utmärkelse Bra köp, just för dig som vill ha ett kompetent träningsverktyg med grym batteritid.
Fördelar
+ Stilren design
+ Brett plattformsstöd
+ Väldigt lätt
+ Bra batteritid
+ Läcker skärm
+ Programmerbar hemknapp för genvägar
+ Utbytbart armband
Nackdelar
– Svårknäppt armband
– Opålitlig pulsmätare
– Plastig och otymplig laddningslösning
– Inget always on-läge
– Fungerar endast med Samsung-telefoner
Cirkapris: 1 750 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu: )

 

Pebble Omdöme från: 2015-04-21
Pebble_006NordicHardware_award_MestForPengarna_OrangePebble har inte vassast skärm, häftigast appar eller mest premiuminriktad design, men erbjuder istället en enkel och stabil plattform för det många är ute efter hos en smart klocka. Batteritiden är i toppklass, med en veckas aktiv användning, och skärmen är lättläst även i starkt solljus. Den enkla skärmen och vibratorn duger bra för att läsa SMS, se vem som ringer, styra musiken på telefonen och få påminnelser, vilket i många fall anses vara ribban för vad en modern smart klocka ska göra för att vara användbar. Designen kan anses se en aning leksaksaktig ut, men för en tusenlapp är det synd att klaga – det här är en riktigt prisvärd smart klocka för dig som nöjer dig med någonting lite enklare.

Fördelar
+ Grym batteritid
+ Fungerar till både Android och Ios
+ Standardfäste för armband
+ Känns gedigen för att vara i plast
+ Lättavläst skärm
+ Smidig app
+ Smidig laddningslösning

Nackdelar
– Tråkig och lågupplöst skärm
– Ont om sensorer
– Högljudd vibrator
– Något otymplig design

Cirkapris: 1 290 kronor (Lägstapris på Prisjakt.nu:

)

 

 

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »