Sony Smartband Talk

Sony_Smartband_Talk_001

Sony Smartband Talk SWR30
Skärm 1,4 tum e-bläck
296 x 128 pixlar
Operativsystem Proprietärt
Parkoppling Android
Processor Okänd
Minne Okänt
Lagring Okänd mängd
Kan lagra sensordata och appar
Anslutningar Bluetooth 3.0
NFC
Material Plast, silikon
Vattentät Ja, IP68
Mått boett Tjocklek: 9,5 mm
Bredd: 23,5 mm
Armband: två längder medföljer
Vikt 24 g
Batteri 70 mAh
Övrigt Accelerometer

Den lite mer påkostade varianten i Sonys Smartband-sortiment heter Smartband Talk, och som namnet antyder är det här ett armband vars flaggskeppsfunktion är möjligheten att föra samtal direkt på handleden. Den närmaste konkurrenten i den här guiden är Huawei Talkband B2 som också erbjuder samtal, men med en väldigt annorlunda lösning.

I första hand är det dock ett aktivitetsarmband i stil med Fitbit eller Samsung Gear Fit, med fokus på att lagra träningsdata och hålla koll på din sömn och din energiförbränning. Och precis som de flesta träningsarmband har vi tyvärr ingen aning om vilken hårdvara som driver enheten, hur mycket internminne den har eller hur mycket lagring.

Sony_Smartband_Talk_002

Vad vi däremot vet är att Sony har använt sig av en e-bläckskärm, besläktad med vad vi annars hittar i e-bokläsare. Liknande skärmar sitter i både Fitbit Surge och Pebble, men det finns vissa distinkta skillnader. Både Fitbit och Pebble använder nämligen vad som kallas Memory LCD, som i praktiken fungerar som e-bläck men vars skärmyta är mer åt det grå hållet. De skärmarna påminner lite mer om miniräknarskärmar än papper, men delar egenskapen att de bara drar ström när skärmen uppdateras. I Smartband Talk är däremot ytan betydligt mer papperslik och tycks även ha något bättre kontrast – däremot finns det ingen bakbelysning tillgänglig över huvud taget, så skärmen är mycket svår att läsa av i mörker.

Sony_Smartband_Talk_006

Boetten är i plast och har en lätt böjning för attligga bekvämare över handleden och så sömlöst som möjligt övergå i armbandet. Armbandet är dock löstagbart och kan bytas ut relativt enkelt genom att lossa på två hakar vid fästet. Det medföljer två armband i lådan, ett lite längre och ett kortare, för att passa både bredare och smalare handleder. I vårt fall är hela enheten vit, men det finns även en svart modell och armband i andra färger kan köpas separat. Spännet är ett hålspänne med pluggar som trycks fast, snarlikt lösningen vi hittar i Fitbit Charge, och tyvärr är det inte vidare smidigt att knäppa med en ledig hand.

Sony_Smartband_Talk_007

Det finns tre knappar på högersidan av boetten: ett volymreglage med två knappar och en menyknapp. Menyknappen används för att navigera runt i Smartband Talks huvudmeny när du har installerat flera appar, och du väljer sedan en app genom att knacka på enheten. Värt att notera är att Smartband Talk inte har en pekskärm, utan knackningen registreras genom accelerometern.

Smartband_Talk_app_004 Smartband_Talk_app_001

Smartband Talk kan parkopplas med en Android-telefon med Sonys tillhörande app, och som trevlig detalj kan du parkoppla snabbt och smidigt med hjälp av NFC om du har det aktivt i telefonen. I appen kan du sedan installera diverse appar till armbandet – utbudet är inte jättestort i nuläget, men det finns bland annat appar för musikstyrning och Shazam-integrering. Tyvärr fungerar de i praktiken inte särskilt bra – mjukvaran svarar långsamt och det går oftast fortare att ta fram telefonen istället för att navigera på armbandet.

Den största nackdelen är dock inte den lite tråkiga skärmen eller långsamma mjukvaran, utan batteritiden. Trots e-bläckskärmen har Smartband Talk en batteritid på ungefär tre dagar, även när den bara används som en klocka. Taltiden ligger på en timme, vilket helt enkelt känns alldeles för lite för en sådan här enhet. Exempelvis har konkurrenten Huawei Talkband B2 betydligt längre taltid och drifttid och mer avancerad mjukvara, och mer flexibla klockor som Pebble och Pebble Steel klarar uppåt en vecka.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »