Olika typer av wearables

Klockor har norpat åt sig mycket av rampljuset för kroppsburen elektronik, men är trots det inte den enda typen som är intressant. Det finns enorma möjligheter för vad man kan göra med allt mer energieffektiv och kompakt teknik, och vad som är vad är inte alltid så självklart – det finns egentligen inga hårddragna linjer, bara olika tänkta användningsområden.

De två vanligaste typerna av wearables är smarta klockor och träningsarmband, men det finns även en hel del utstickande produkter och mängder av hybrider. Men vad skiljer egentligen en smart klocka från ett träningsarmband och vice versa?

gwatch_r_comp gear_git_comp jawbone_comp

Medan det inte finns några etablerade regler om den saken och frågan främst är en semantisk sådan så väljer vi att lägga barriären som följande:

Smarta klockor centreras kring sin skärm och möjligheten att presentera information medan ett smart armband centreras kring sina sensorer och möjligheten att samla in och analysera information.

Märk väl att det är få produkter som snyggt och prydligt lägger sig i bara en av de två kategorierna, och därav att vi använder termen ”centreras kring”. Flera av klockorna i den här artikeln har gott om sensorer, ofta lika minst lika många som mer regelrätta träningsarmband. Men anledningen att vi fortfarande kallar dessa främst för klockor är för att sensorerna inte är det primära försäljningsargumentet – de marknadsförs som ersättare till armbandsuret snarare än bara ett träningskomplement.

Även med vår definition är vissa produkter fortfarande lite svårare att rama in än andra – ett exempel är Samsung Gear Fit som är en regelrätt hybrid och som faller mitt emellan sin roll som klocka och sin roll som träningstillbehör. I sådana fall kan vi helt enkelt komma att använda termerna armband och klocka omväxlande beroende på situation. I slutändan är det inte hur vi klassificerar produkten som är det viktiga utan hur den är tänkt att integreras i din vardag.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »