Pebble Time

Pebble_Time_001

Pebble Time
Typ Klocka
Skärm 1,25 tum LTPS LCD
144 x 168 pixlar
Operativsystem Pebble OS 3
(Egenutvecklat, RTOS)
Parkoppling Android
Ios
Processor 1 x ARM Cortex M4
STM32F439ZG
Minne 256 KB
Lagring 16+1 MB
Anslutningar Bluetooth 4.0 LE + EDR
Material Boett: rostfritt stål och plast
Armband: silikon
Vattentät Ja, ner till 30 meters djup
Mått Boett: 40,5 x 37,5 x 9,5 mm
Armband: 22 mm (standard)
Vikt 42,5 g
Batteri 150 mAh
Övrigt Accelerometer
Magnetometer
Vibrator
Mikrofon

Första generationens Pebble har varit en drivande kraft i att få konsumenter mer intresserade av kroppsburen teknik, och som konsekvens har både Pebble och Pebble Steel vuxit till två av de mest populära smarta klockorna på marknaden. Industrin för smarta klockor växer dock så det knakar, och med stora aktörer som Google, Apple, Microsoft, LG och Samsung med i leken får mindre aktörer som Pebble svårare att hävda sig. Pebble har hittat sin nisch för smarta klockor, med fokus på öppen mjukvara, simplicitet och bra batteritid, men det är dags att vidareutveckla konceptet för att tampas med en ny generation av konkurrerande wearables.

Pebble_Time_002

Det är snart två och ett halvt år sedan den första Pebble började säljas i större skala utanför den ursprungliga Kickstarter-kampanjen, och Pebble Time blir dess första regelrätta uppföljare. Samma designmantra och tanke ligger bakom Time som bakom originalet, men mycket har hänt i teknikväg på 2 – 3 år; tanken med Pebble Time är att kunna erbjuda fler och bättre funktioner än originalet, utan att tumma på simplicitet eller batteritid.

Insidan

Innanför skalet har det skett ganska markanta förändringar i förhållande till den avskalade hårdvara som huserade i de första Pebble-modellerna; Pebble Time är dock fortfarande långt ifrån ett beräkningsmonster. Processorn som används är en ST32F439ZG tillverkad av ST Microelectronics. Den största skillnaden i den här delen av kislet är att den ensamma processorkärnan som används är en ARM Cortex M4 istället för en Cortex M3. I praktiken innebär det däremot inte några större framsteg i prestanda – en Cortex M4 är nämligen nästan identisk med en Corttex M3, men med stöd för mer avancerad signalhantering. Som kuriosa är det här en underklockad variant (till 100 megahertz från referensfrekvensen 180 megahertz) av samma processorkärna som Samsung använder i sin träningsklocka Gear Fit.

Arbetsminnet har dubblerats från 128 kilobyte till 256 kilobyte, och även lagringen för appar och urtavlor har fått en markant knuff. Dels har processorn 1 megabyte flashminne som används för bland annat firmware och bootloader, och dels finns det en extra flashlagringskrets på 16 megabyte för att lagra användardata; detta i kontrast till de 8 megabyte som används i vanliga Pebble och Pebble Steel.

Utsidan

Pebble_Time_010 Pebble_Time_007

Ser  vi till utsidan så har Pebble Time en betydligt mer rafinerad design än sin föregångare. Det här är inte samma sobra design som till Pebble Steel, men det märks att mycket av designtänket har smittat av sig. Det här är en mer rundad och finslipad klocka än det plastiga originalet, som i vår mening såg lite ut som en leksak. Pebble Time har en boett med en front i rostfritt stål som inte är lika tjockt och gediget som på Pebble Steel, men en klar förbättring gentemot vanliga Pebble.

Klockan är vattentät ner till ett djup på 30 meter och skärmen täcks av ett stycke Gorilla Glass 3. En trevlig detalj är att glaset dels har en oliofobisk (fingeravtrycksresistent) ytbehandling och att det har en lätt böjdning för att passa stålramen runt boetten.

Pebble_Time_004

Armbandet i silikon är närmast oförändrat från föregångaren; det är fortfarande ett 22-millimetersarmband med standardfäste, så att du själv kan byta ut det om du vill. Den största skillnaden mellan Pebble och Pebble Time vad gäller armbandet är att spännet har fått en mörkare anodisering och att det nu finns två hållare som håller nere den lösa biten av bandet, där vanliga Pebble bara hade en.

Skärm

Den absolut största nyheten med Pebble Time är att den transflektiva e-pappersskärmen numera har färgstöd, medan föregångaren endast klarar av gråskala. Det är en viktig uppgradering i och med konkurrenternas allt mer avancerade gränssnitt, och det ger även mer kreativ frihet till apputvecklare som vill ta fram ny, snygg mjukvara i färg till Pebble.

Pebble_Time_011

Det är samma upplösning som tidigare och i princip samma diagonala storlek (1,25 tum istället för 1,26), så gamla Pebble-appar ska fungera felfritt även på Pebble Time. I och med att skärmen är transflektiv går den att läsa av utan bakbelysning, och den är oerhört lättavläst i starkt solljus.

Funktioner och mjukvara

Operativsystemet till Pebble Time har samma grund som till Pebble och Pebble Steel, men minnet hanteras lite annorlunda. Bland annat av den anledningen används inte samma mobilapplikation, utan du får ladda ner en ny Pebble Time-specifik app för att parkoppla med klockan. Väl i appen är däremot upplägget och gränssnittet närmast identiskt, med undantaget att du numera kan bläddra i en applikationsbutik specifikt för appar med färggränssnitt.

Pebble_app_03 Pebble_app_02

I skaran med appar hittar vi allt från spel till träningstillbehör och verktyg, och förutom färgstödet är merparten av alla appar av precis samma slag som programmen till vanliga Pebble – både upplösningen och de tillgängliga sensorerna är i stort sett oförändrade. Klockan kan använda en accelerometer för att mäta rörelser och en magnetometer som kompass, men det finns inget gyroskop för mer precisa mätningar. Däremot finns det numera en inbyggd mikrofon som kan användas för att exempelvis spela in röstmeddelanden.

Vi är även glada över att se att Pebble har uppdaterat vibratorn i Time; vibratorn i både Pebble och Pebble Steel var nämligen väldigt högljudda, vilket kan vara irriterande när du är i en situation där du vill ha både telefonen och klockan i ljudlöst läge. Vibratorn hörs fortfarande, men ljudet är långt ifrån lika irriterande som hos föregångarna.

Laddning och batteritid

Batteriet på 130 milliamperetimmar är marginellt större än batteriet i första generationens Pebble, men den uppskattade batteritiden är densamma. Sju dagar är vad Pebble menar att du kan få ut ur Pebble Time, och det är också vad vi noterar med vårt testexemplar beroende på hur klockan används. Med minimalt med interaktioner med telefonen kan den rent av hålla åtta eller fler dagar.

Pebble_Time_017 Pebble_Time_015

När batteriet väl är nere på sparlåga laddar du klockan med en magnetisk laddkabel, väldigt snarlik den som användes till Pebble och Pebble Steel. Den är dock inte korskompatibel, så har du uppgraderat från en äldre modell kan du inte använda samma kabel. En annan skilnad från tidigare är att laddnignskontakten nu sitter på undersidan av klockan istället för på sidan; lösningen känns varken mer eller mindre krånglig än tidigare.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »