Pebble Steel

Pebble_Steel_001

Pebble Steel
Typ Klocka
Skärm 1,26 tum Memory LCD
144 x 168 pixlar
Operativsystem Pebble OS
(Egenutvecklat, RTOS)
Parkoppling Android
Ios
Processor 1 x ARM Cortex M3
STM32F200RE
Minne 128 KB
Lagring 8 MB
Anslutningar Bluetooth 4.0 LE
Material Boett: rostfritt stål
Armband: läder
Vattentät Ja, ner till 50 meters djup
Mått 46 x 34 x 10,5 mm
Vikt 56 g
Batteri 130 mAh
Övrigt Accelerometer
Magnetometer
Vibrator

Efter att Pebble klättrat upp på topplistorna som en av världens mest populära smarta klockor fick den också allt mer kritik för sin design. Plastchassit och gummiarmbandet på ordinarie Pebble lämpar sig väl för massproduktion, men är kanske inte så tilltalande för de som faktiskt vill ersätta sitt vanliga armbandsur med en smart klocka som även ser riktigt kvalitativ ut.

pebbles

Ur den efterfrågan föddes Pebble Steel, som kort och gott är samma Pebble men i ett nytt skal. På insidan används fortfarande exakt samma hårdvara, nämligen en Cortex M3-processor med 128 kilobyte arbetsminne och 8 megabyte lagring som driver en 1,26-tumsskärm med 144 x 168 pixlar – Pebble Steel är inte tänkt som en funktionell uppgradering utan en helt och hållet estetisk sådan.

Pebble_Steel_002 Pebble_Steel_003

De yttre skillnaderna är däremot markanta. Borta är plasten och den smått ”leksaksaktiga” designen hos den ordinarie modellen, och istället används ett stilrent chassi i gediget rostfritt stål. Klockan har samtidigt blivit mer slimmad på samtliga dimensioner, men också tyngre med en total vikt på 56 gram. Konstruktionen känns genomgående solid och är tillsammans med aluminiumklossen PW306 artikelns i skrivande stund mest gedigna klocka – och definitvt den som känns mest precisionstillverkad.

Pebble_Steel_004

Armbandet på vår testmodell är i äkta läder med ett traditionellt hålspänne, men det finns även en lite dyrare variant med ett länkarmband i metall. En söm löper nära respektive kant av armbandet och lädret känns väldigt hållbart. Det känns dock en aning styvt till en början vilket gör att den lösa änden lätt sticker ut en aning – det verkar däremot mjukna lite efter några dagars användning. Även fästet vid boetten är annorlunda, och medan cylindern som håller armbandet på plats ser ut att vara av rätt diameter för att passa med vanliga klockarmband så löper den genom ett tredje fäste. Fördelen är att cylindern och armbandsfästet inte lär gå sönder i första taget, men nackdelen är det inte kommer gå att byta ut armbandet utan att hitta ett ersättningsarmband som är format därefter.

Pebble Steel har samma knappuppsättning som sitt plastsyskon, men precis som med resten av chassit så är den stora skillnaden att de tillverkats i stål. Knapparna är även kantigare i sin design för att matcha boettens övriga industridesign, och en välkommen förändring är att de även känns mer responsiva att trycka ned.

Pebble_Steel_006

Skärmen är precis samma transflektiva e-pappersskärm som i vanliga Pebble, men vi tycker oss ana att skärmen i stålvarianten klarar av reflekterat ljus något bättre. Faktum är att skärmen är imponerande lättläst även utan aktiv bakgrundsbelysning, framför allt i dagsljus. Glaset klarar av reflektioner utan problem även från väldigt starka ljuskällor – vi stötte aldrig på en situation då vi hade svårt att läsa av den.

Funktioner och mjukvara

I och med att Pebble Steel har samma komponenter som vanliga Pebble så kommer det knappast som någon överraskning att den parkopplas med samma applikation till Ios och Android. Parkopplingsprocessen är enkel och smidig, men du behöver skapa ett konto hos Pebble för att parkoppla enheten och ladda ner applikationer eller urtavlor.

Pebble_app_007 Pebble_app_005

Här gäller alltså samma utbud av mjukvara: en trevlig skara med enkla men snyggt anpassade program, men inte så mycket avancerade möjligheter. Det finns bland annat en del fjärrkontroller till wifi-styrda enheter, lite träningsverktyg, mer avancerade alarmfunktioner och tidtagarur samt en uppsjö med enkla spel. Precis som med vanliga Pebble så lämpar sig Pebble Steel bäst som en passiv och pålitlig informationsförmedlare snarare än en handledsdator du använder aktivt, men möjligheten att interagera med den på kreativa sätt finns där för de stunder då behovet uppstår.

En av Pebbles Steels svaga sidor är att den likt ordinarie Pebble har relativt få sensorer att tillgå. Det finns en magnetometer samt en accelerometer som kan användas för att väcka skärmbelysningen med en lite väl omständig gest (en skakning av handleden snarare än att bara höja den) och för att interagera med applikationer, men inget gyroskop för mer precisa avläsningar. Det finns bland annat stegräknar-appar som kan dra nytta av accelerometern, men flera av de vi testade visade sig inte vara i närheten lika pålitliga eller lättanvända som motsvarande funktion i våra testade Android Wear-klockor eller Fitbit-enheter.

I brist på högtalare förlitar sig Pebble Steel på sin vibrator för att meddela dig om notiser, en lösning som i sig inte är en dålig idé. Problemet är att vibratorn är väldigt högljudd och inte ett dugg diskret, vilket tyvärr motverkar syftet med att använda en vibrator istället för en högtalare från första början. Vi hoppas verkligen att det här är någonting som åtgärdas i den kommande uppföljaren Pebble Time och Pebble Time Steel.

Pebble_Steel_008

För att i detalj sortera vilka notiser du vill ta emot behöver du använda Android-appen – direkt i klockan kan du bara aktivera eller deaktivera alla notiser eller begränsa till telefonsamtal, och i Ios-appen kan du också bara aktivera eller deaktivera helt och hållet. Det kan vara värt att ha i åtanke om du använder Iphone.

De nackdelarna till trots är det svårt att inte tycka om Pebble Steel för vad den är. Den gör det mest grundläggande vi förväntar oss av en smart klocka, förpackat i ett riktigt stilrent och diskret format. Efter att ha testat klockor med både Android och Tizen saknar man inledelsevis den betydligt snyggare grafiken från de plattformarna, men efter några dagars användning börjar simpliciteten hos Pebble tilltala allt mer.

Laddning och batteritid

I och med att Pebble Steel har samma hårdvara som vanliga Pebble innanför skalet så är batteriprestandan identisk i praktiken. Den utlovade batteritiden är sju dagar precis som på originalet, och under våra tester med motsvarande mjukvara och optimeringar så laddades den också ur i samma takt. Vi kan inte annat än ge två tummar upp för batteritiden.

Pebble_Steel_010 images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Smarta_klockor/middlethumbnails/Pebble_Steel_011.jpg

Laddningslösningen bygger på samma princip som vanliga Pebble, men likt resten av klockan har den fått en ansiktslyftning. Den nya kontakten är mer slimmad än föregångaren och har en något kantigare design. Det är fortfarande två magneter och två kontaktpunkter som används, men laddaren till Pebble Steel är inte korskompatibel med laddaren till vanliga Pebble.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »