Pebble

Pebble_006

Pebble
Typ Klocka
Skärm 1,26 tum e-papper (Sharp)
144 x 168 pixlar
Operativsystem Pebble OS
(Egenutvecklat, RTOS)
Parkoppling Android
Ios
Processor 1 x ARM Cortex M3
STM32F2005RE
Minne 128 KB
Lagring 8 MB
Anslutningar Bluetooth 4.0 + EDR
Material Boett: plast
Armband: gummi
Vattentät Ja, ner till 50 meters djup
Mått 52 x 36 x 11,5 mm (boett)
Vikt 38 g
Batteri 130 mAh
Övrigt Accelerometer
Magnetometer
Vibrator

Det här är en av de enklare klockorna vi har med i guiden, men samtidigt en av de absolut mest intressanta, flexibla och populära. Pebble är nämligen inte bara en av de mest sålda smarta klockorna på marknaden, utan också ett av de mest lyckade gräsrotsfinansierade projekten någonsin. Klockan debuterade på Kickstarter under våren 2012 och har sedan dess vuxit till en stabil, global tillverkning med flera internationella återförsäljare.

Innanmätet är enkelt och fokuserar på energieffektivitet och enkel programmering snarare än att kunna producera kraftfull grafik. Processorn som används är en ensam Cortex M3-kärna från Qualcomm, som är nära besläktad med Cortex M4 som sitter i Samsungs träningsklocka Gear Fit. De två processorerna är praktiskt taget identiska, förutom detaljen att Cortex M4 har fler instruktioner för signalbehandling – lämpligt i och med att Gear Fit också har fler sensorer än Pebble. I Pebble kombineras processorn med 128 kilobyte arbetsminne och 8 megabyte flashlagring (4 megabyte för Kickstarter-utgåvan).

Pebble_009

Pebble centreras kring sin skärm, men satsar inte på en påkostad OLED- eller LCD-panel på samma sätt som konkurrenterna med Android, Android Wear eller Tizen. Istället bygger Pebble kring en enkel skärm från Sharp av typen Memory LCD, en form av e-papper snarlikt vad vi annars brukar hitta i e-bokläsare. Skärmen kan inte visa flera färger eller avancerade animationer som mer påkostade klockor, men dess fördel är istället att den kan vara ständigt igång men bara dra ström när den uppdateras. Annars är den transflektiv, inte helt olikt Sonys skärm i Smartwatch 3, vilket innebär att den kan avläsas helt med omgivningsljus och syns mycket bra i starkt solljus. En bakgrundsbelysning kan aktiveras med en skakgest eller bakåtknappen på sidan.

Pebble_003 Pebble_004

Hela boetten är i plast men käns solitt konstruerad. Den knakar inte när vi klämmer på den och ska dessutom vara vattentät i upp till fem atmosfärers tryck, motsvarande lite mer än 500 kilopascal eller ett vattendjup på 50 meter. Chassit har en lätt inbuktning på sidorna, där vi även hittar en bakåtknapp, en laddningskontakt samt tre knappar för att navigera i menyerna.

Pebble_005

På den här versionen är armbandet i gummi (silikon till den vita varianten) med överraskande trevlig kvalitetskänsla. Ytan är sträv men samlar inte damm på samma sätt som andra gummiarmband med hög friktion, och det har en viss elasticitet utan att kännas sladdrigt. Faktum är att det nästan påminner om ett slags slätt konstläder – med andra ord riktigt bra kvalitetskänsla för ett gummiarmband. Spännet är ett vanligt hålspänne som vi är vana att se på klockor.

Funktioner och mjukvara

Pebble går att använda med grundläggande funktionalitet utan en värdtelefon till hands, men är såklart tänkt att parkopplas med en mobiltelefon för att fungera optimalt. Parkopplingen sker med Bluetooth 2.1 (4.0 för notiser till Ios) och kräver en värdapp på telefonen som finns tillgänglig till Android och Ios. Appen är snyggt och tydligt designad och parkopplingen är relativt smärtfri, däremot snubblade vi över lite problem som satte klockan i återhämtningsläge när den skulle uppdateras – problemet löste sig dock nästan lika snabbt som det uppstod.

Pebble_app_001 Pebble_app_002

 

Väl i appen kan du hämta ner nya program till din klocka, exempelvis mer avancerade tidtagarur, stegräknare, spel eller fjärrstyrningsverktyg. I och med att Pebble inte har en pekskärm utan all navigation sker med de fyra knapparna så är interaktionsmöjligheterna lite begränsade. Men det finns en hel del kreativ mjukvara som dessutom är riktigt responsiv och väl anpassad för skärmen.

Du kan programmera in två genvägar i klockan genom att hålla ner upp- eller nerknappen på högersidan, för att exempelvis snabbare komma åt funktioner som mediakontroller eller tidtagarur. Andra appar kommer du åt genom att trycka på mittenknappen och sedan navigera genom menyn – som mest kan du synkronisera åtta appar till klockans minne.

Pebble_app_004 Pebble_app_006

I och med att Pebble har en väldigt öppen mjukvara finns det en hel del urtavlor att välja bland. De kommer inte se lika skarpa och övertygande ut som hos mer högupplösta klockor, men den skärmyta som finns duger för att visa den viktigaste informationen. Det följer med ett antal urtavlor från början, men de allra vassaste finns att hämta ner (oftast gratis) i Pebbles app-butik. Du kan sedan snabbt växla mellan de installerade urtavlorna med upp- och nedknapparna, så du behöver inte heller välja bara en och hålla dig till den. De flesta tredjepartsurtavlor har en egen inställningsmeny i värdappen där du kan anpassa dem ytterligare.

Trots att det finns en hel del appar att välja bland gör den enkla skärmen och bristen på pekskärm att du antagligen inte kommer använda dig av apparna lika ofta som du gör på exempelvis en Android Wear-klocka. Samtidigt är det tydligt att Pebble är bättre lämpad som en mer passiv smart klocka som förmedlar viktig information, snarare än en enhet du interagerar mycket aktivt med. Det är i sig inte någonting dåligt, utan helt enkelt en annan filosofi om vad en smart klocka bör vara – ett avlastande kompement till en telefon, där mobilen fortfarande är det mer interaktiva verktyget och klockan det mer passiva.

Det finns ingen inbyggt högtalare eller mikrofon, men däremot en vibrationsmotor som kan användas för notiser eller andra appfunktioner. Det är helt klart bra att den funktionen finns, och den kan användas ganska kreativt av Pebbles utvecklare, men tyvärr är den också väldigt högdljudd. Vi hade uppskattat en mer diskret vibrator som inte stör omgivningen lika mycket.

Laddning och batteritid

Även om den enkla processorn lägger en ribba för hur avancerad grafik Pebble klarar av så lägger den en desto högre ribba för konkurrenterna när det kommer till batteritiden. Den transflektiva skärmen och enkla processorn innebär att den blir riktigt strömsnål, och Pebble själva utlovar uppåt en veckas aktiv användning.

Pebble_008

Efter en full laddning, konfiguration med lite enklare appar (en ny alarmhanterare, fjärrkontroll för Philips Hue-lampor och en stegräknare) och vad vi anser är en normal användningsgrad från morgon till kväll visar sig Pebbles egen uppskattning vara pricksäker. Vi inledde vårt hårdtest en onsdagmorgon, och klockan var i reellt behov av laddning på kvällen nästföljande tisdag – det innebär att du antagligen kommer få lite kortare batteritid om du använder klockan extra aktivt med spel och appar, men även att du troligen kan få ut någon dag extra med rätt optimeringar.

Den medföljande laddaren har ett magnetiskt fäste och knäpps enkelt fast på sidan av klockan. Kontakten känns inte bräcklig trots sin plastdesign och magneterna är lagom starka – laddaren löper minimal risk att lossna av sig själv, men du behöver inte heller ta i för att få loss den när laddningen är klar. En liten diod på framsidan av klockan indikerar om den fortfarande laddar (orange) eller om den är färdigladdad (grönt).

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »