Motorola Moto 360

Moto360_008

Motorola Moto 360
Typ Klocka
Skärm 1,56 tum LCD
320 x 290 pixlar
Operativsystem Android Wear
Parkoppling Android
Processor Texas Instruments OMAP 3
CPU: 1 x Cortex-A8, 1,2 GHz
GPU: PowerVR SGX530
Minne 512 MB
Lagring 4 GB
Anslutningar Bluetooth LE
Material Rostfritt stål, aluminium, läder
Vattentät Ja, IP67
Mått boett 46,4 x 46,4 x 11,1 mm
Vikt 62 g
Batteri 410 mAh
Övrigt Pulsmätare
Gyroskop
Kompass
Accelerometer
Barometer

Motorolas välkända smarta klocka var en av de allra första som utannonserades i samband med den första lanseringen av Android Wear förra året, och sedan dess har Moto 360 internationellt blivit en av de mest populära smarta klockorna på marknaden. Klockan visades upp samtidigt som LG:s första modell, G Watch, och fick särskild uppmärksamhet för sin rundade design.

Nu har det gått närmare ett år sedan klockan först lanserades, men den säljer fortfarande stadigt – vi har inte heller sett några indikationer på att en uppföljare kommer lanseras inom de närmaste månaderna. Så hur står sig egentligen ettåringen mot konkurrensen idag?

Läcker skärm – föråldrad processor

Tar vi en titt på specifikationslistan får vi konstatera att Moto 360 får kämpa en aning i uppförsbacke jämfört med konkurrenterna LG G Watch R och Sony Smartwatch 3. Under huven sitter nämligen en OMAP 3-processor från Texas Instruments, men Motorolas egen specifikationslista förtäljer inte exakt vilken – det finns nämligen olika generationer av OMAP 3 som använder olika tillverkningstekniker och grafikkretsar. Enheten har plockats isär av andra källor och därmed avslöjat att det mer exakt rör sig om en OMAP3630, tillverkad i 45 nanometer med grafikkretsen PowerVR SGX530 – en föråldrad och energiineffektiv processor jämfört med moderna motsvarigheter.

Moto360_008

Den mest utmärkande egenskapen hos Motorolas klocka är dock skärmen – en 1,56 tum stor rundad LCD-panel med tunna ramar som gör att den hamnar betydligt mer i fokus än LG:s helt runda motsvarighet. Motorolas är nämligen inte helt rund, utan har ett svart fält längst ner som bland annat hyser kontroller och annan elektronik för skärmen – det är helt enkelt en kompromiss Motorola har gjort för att kunna använda särskilt tunna ramar.

Fördelen med Motorolas skärm är att det klara skärmglaset (Gorilla Glass 3) släpper igenom mer färger än den matta skärmen i LG G Watch R eller den transflektiva LCD-skärmen i Sony Smartwatch 3, vilket i kombination med de tunnare ramarna ger en överlag snyggare bild. Nackdelen är att LCD-skärmen inte har samma strömsparfunktioner som LG:s eller Sonys klockor, utan skärmen saknar ett always on-läge. Det krävs nämligen bakbelysning för att du ska kunna tyda skärmen, och till skillnad från en OLED-panel så går det inte att stänga av endast de inaktiva pixlarna.

Moto360_002

Armbandet är tillverkat i äkta läder och använder ett traditionellt hålspänne. Fästet under boetten ser ut att vara i stil med vanliga armbandsfästen, men det finns inget enkelt sätt att själv byta ut armbandet till ett från tredje part. Bandet är relativt tjockt, men inte styvt eller otympligt.

Moto360_006

Formfaktorn är i övrigt väldigt trevlig, och mer minimalistisk än LG:s motsvarighet. Trots den något tjocka designen kan det här misstas för ett traditionellt analogt armbandsur vid första anblick och trots plastdetaljerna känns boetten gedigen och hållbar. Det är kanske tveksamt om det här är en klocka du hade burit tillsammans med en kostym, men med den enkla designen är det inte heller långt ifrån.

Moto360_005

På baksidan finns en optisk pulsmätare, men ingen laddningsport. Istället laddas klockan trådlöst, vilket vi kommer kika närmare på längre fram.

Samma bekanta Android Wear

Du väcker klockan antingen genom att trycka på knappen på sidan eller genom att vrida handleden mot dig, med exakt samma gest som används för LG G Watch R. Det är en väckningsgest som är inbyggd i Android Wear och som därmed inte skiljer sig nämnvärt mellan olika tillverkare. Fördelen är att gesten överlag fungerar bättre än för många andra klockor, som Samsung Gear S eller Pebble, men nackdelen är gesten fortfarande inte känns så bra som den borde. Du behöver fortfarande vända klockan mot dig för att den ska vakna, men när du snabbt ska kolla tiden på ett analogt armbandsur är det sällan du lyfter upp armen i en så pass omständig gest – det hade känts mer naturligt att bara vinkla handleden uppåt och titta ner på urtavlan.

Skärmen har bra ljusstyrka, men det reflektiva skärmglaset gör det något svårare att läsa av tiden i starkt solljus än vad det är på LG G Watch R.

software1 software2

Operativsystemet Android Wear har vi beskrivit i detalj tidigare, och implementationen skiljer sig mycket lite mellan olika tillverkare. Motorolas variant är – utöver tillskottet av några Motorola-specifika urtavlor – närmast identisk med vad vi hittar i LG G Watch R och Sony Smartwatch 3. Den största visuella skillnaden är att alla de medföljande urtavlorna, även de som vi också hittar i konkurrerande klockor, pryds av texten ”moto”.

Mjukvaran är centrerad kring Google Now och de plats- och tidsspecifika informationsrutor som tjänsten förmedlar till din telefon. Det finns Google Now-kort för att exempelvis hålla koll på vädret, på nyheter, aktier och din stegräkning, samt flera andra som kan synkroniseras från appar. Det går även att installera appar direkt på klockan genom Google Play Store, så som miniräknare, tidtagarur och fjärrkontroller. Motorola har även en egen Moto 360-specifik app där du kan hämta ner ytterligare några urtavlor som du inte hittar i Google Play Store.

Det finns ingen inbyggd högtalare, men däremot en inbyggd mikrofon som kan användas för Googles röststyrning. Röststyrningen kan aktiveras antingen genom att trycka en gång på pekskärmen eller genom att först säga ”OK Google”, och kan användas för bland annat internetsökningar, för att skicka SMS eller ställa in alarm eller nedräknare. Det finns stöd för svenska, men det märks att Googles algoritmer är betydligt bättre på att hantera bruten engelska än vad de är på att tyda klar svenska.

Stöd för Wifi

För bara några veckor sedan släpptes en ny uppdatering till Android Wear med en rad nyttiga finesser. Klockor med stöd för always on-läge för skärmen ska nu även ha stöd för always on i appar – väldigt smidigt för exempelvis kartprogram, men i och med Motorolas LCD-skärm finns inte samma stöd för Moto 360. Vad som däremot finns är nytt stöd för wifi.

Det innebär att den inbyggda trådlösa nätverkskretsen i Moto 350 nu är aktiv och att klockan kan ansluta direkt till internet istället för att behöva studsa över en telefon via bluetooth. Klockan behöver fortfarande parkopplas med en mobiltelfon, men utan samma krav på att enheterna behöver vara inom bluetooth-räckhåll från varandra. Din smartphone behöver inte ens vara på samma lokala nätverk utan kan kommunicera med klockan över 3G eller 4G förutsatt att Moto 360 är anslutet till ett wifi med internetanslutning.

Fortfarande tveksam batteritid

Den största stoppklossen för alla smarta klockor av den här kalibern är batteritiden, och även de mest effektiva Android Wear-klockorna klarar sig som mest genom två dagars användande. Motorola har i sin tur fått kämpa i motvind på grund av valet av skärm och processor – dessutom har klockan ett mindre batteri än både LG G Watch R och Sony Smartwatch 3.

Medan LG G Watch R kan släcka ner pixlar som inte används och på så sätt alltid visa sin urtavla och Smartwatch 3 inte behöver bakbelysning för att läsas av annat än i totalt mörker, så innebär Motorolas bakbelysta LCD-skärm en större last när klockan är aktiv. Därför finns inte möjligheten att ständigt ha urtavlan igång, och tyvärr är batteritiden inte särskilt bra även när klockan används sparsamt.

Vid aktivt användande tar vi oss som mest igenom en dags användning innan klockan behöver laddas – lämnar vi den sedan utan laddning på natten är den urladdad på morgonen. Undantaget är när den inte är ansluten till mobiltelfonen – i det fallet sparar den in ström på bluetooth-sändaren och kan klara sig uppåt en och en halv dag. Det är dock inte så den är tänkt att användas, och utan en tillhörande mobiltelfon har du inte mycket mer glädje av Moto 360 än vad du hade haft av ett vanligt analogt armbandsur.

Moto360_012

Däremot får vi ge tummen upp för Motorolas laddningslösning som är den klart smidigaste av alla klockor vi har testat hittills. Enheten laddas trådlöst genom att läggas i en Qi-dockningsstation, så att du slipper koppla in en kabel vid varje laddning. Moto 360 är med andra ord en klocka du behöver ladda oftare än andra Android Wear-klockor, men som i gengäld är desto enklare att ladda än konkurrenterna.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »