Huawei Watch

Huawei_Watch_001

Huawei Watch
Typ Klocka
Skärm 1,4 tum AMOLED
400 x 400 pixlar
Operativsystem Android Wear
Parkoppling Android
Ios
Processor Qualcomm Snapdragon 400
CPU: 4 x Cortex-A7, 1,2 GHz
GPU: Adreno 305, 450 MHz
Minne 512 MB
Lagring 4 GB
Anslutningar Bluetooth 4.1 LE
Wifi
Material Rostfritt stål, safirglas (boett)
Läder (armband)
Vattentät IP67
Mått boett 42 x 11,3 mm
Vikt 61 g (läderarmband)
96 g (metallarmband)
Batteri 300 mAh
Övrigt Gyroskop (6 axlar)
Accelerometer
Barometer
Pulsmätare (optisk)

Huawei Watch är inte den kinesiska elektronikjättens första wearable, men däremot den första storsatsningen på Android Wear och premiumsegmentet. Som exempel på tidigare lösningar från Huawei har vi Talkband B2 (som vi har testat tidigare i Svenska Wearables-guiden), en mer skräddarsydd lösning som i praktiken är ett bluetooth-headset med integrerad skärm och ett armbandsfäste. Huawei Watch, däremot, är en direkt konkurrent till Motorola Moto 360 och LG G Watch R, med en rund, klockliknande design och fullt stöd för tredjepartsapplikationer från Google Play Store.

Ser vi till specifikationslistan har Huawei också valt en processor som vid det här laget är typisk för en klocka för Android Wear, nämligen den fyrkärniga Snapdragon 400 från Qualcomm. Det är samma processor som vi hittar i alla de stora konkurrenterna, inklusive den senaste generationens Moto 360. Precis som konkurrenterna kommer klockan även med 4 gigabyte lagring och 512 megabyte arbetsminne.

Huawei Watch är en bastant klocka med en diameter på 42 millimeter, och likt andra smarta klockor med snarlikt kraftfull hårdvara så är den ganska tjock och kommer höja sig en bit över handleden. Den är dock något tunnare än LG:s första runda klocka, G Watch R, men 0,2 millimeter tjockare än första generationens Motorola Moto 360 (lika tjock som andra generationen).

Den enda tillgängliga knappen är en hemknapp på högersidan, som placerats en bit upp, närmare armbandsfästet. På så sätt är knappen lite enklare att komma åt när du greppar klockan mellan pekfingret och tummen för att aktivera knappen, och det här är samma strategi som Motorola använt i andra generationens Moto 360. Det är en liten förändring gentemot exempelvis LG G Watch R, men en välkommen sådan.

Huawei_Watch_006

 

Klockan säljs i två utgåvor, med armband i läder respektive metall, varav vårt testexemplar använder svart läder. Lädret håller god kvalitet, och efter ett par timmars användning har det mjuknat och blir mer bekvämt att både bära och spänna fast. Huawei använder ett traditionellt hålspänne som är lätt att knäppa med en ledig hand, och vanliga 22-millimetersfästen vid boetten om du själv vill byta ut bandet till ett du köpt till själv.

Android Wear – både till Android och Ios

Första generationens klockor med Android Wear var begränsade till användning endast med Android, men numera går det att använda flera av klockorna – däribland Huawei Watch – till Apple Ios. Med det sagt så kan Iphone-användare begränsad funktionalitet jämfört med vad som erbjuds till Android, och för att få ut som mest av Huawei Watch är det en Android-telefon du vill använda.

Det finns en växande skara applikationer tillgängliga, dock med varierande kvalitet. Oftast är det Googles egen mjukvara, som Maps eller de vanliga Google Now-notiserna, som kommer till nytta till vardags. Vill du använda klockans träningsverktyg, som stegräknare och pulsmätare, är det Google Fit som finns integrerat från början. Det finns ett antal enklare spel, och några tredjepartsutvecklare såsom Wunderlist har tagit fram välfungerande mjukvara – överlag finns det dock fortfarande mycket utrymme för förbättring just från tredjepartsutvecklarna, men det är på god väg.

Till Iphone har du däremot inte tillgång till tredjepartsapparna över huvud taget – det finns stöd för notiser, Google Now och röststyrning. Vill du byta urtavla är du låst till de medföljande; det går inte att ladda ner tredjepartsurtavlor eller använda Watchmaker för att bygga dina egna. Det innebär att Android Wear tappar flera av sina största styrkor till Ios – det här är en klocka du helt enkelt bör använda med en Android-telefon.

Skärm, vardagsanvändning och batteri

Huawei har använt sig av en AMOLED-panel, och det är i princip vad vi förväntar oss av en klocka av den här kalibern idag. Paneltypen innebär att skärmen ständigt kan vara aktiv utan att batteriet dräneras allt för fort, i och med att klockan helt kan stänga av de pixlar som inte används. På så sätt har du alltid en urtavla synlig, så att du kan se vad klockan är även i situationer då det är otympligt att trycka på hemknappen eller använda aktiveringsgesten.

Just aktiveringsgesten ofta lite otymplig att använda, vilket tyvärr är ett återkommande fenomen hos många Android Wear-klockor. Aktiveringsvinkeln och vridningsrörelsen som används känns som att de fungerar bättre än på första generationens modeller, men de känns fortfarande inte riktigt så naturliga som vi hade önskat. Den ständigt synliga urtavlan gör det till mindre av ett problem just för att läsa av tiden, men ska du exempelvis aktivera röststyrningen kan det ibland innebära ett extra irritationsmoment.

Huawei_Watch_004

Batteritiden är i linje med konkurrensen när det kommer till klockor av den här kalibern; det går att ta sig genom två dagar beroende på vilken urtavla du använder och hur flitigt du använder tredjepartsappar. Laddning varje natt är vad som rekommenderas för att vara på säkra sidan, och för ändamålet använder du en magnetisk dockningsplatta. Laddningen är däremot inte induktiv, som Motorola Moto 360 eller Apple Watch, utan du behöver rada upp fem fysiska kontaktpunkter. Det är inte lika smidigt som induktiv laddning och blir pilligare att behöva göra varje kväll, men å andra sidan laddas batteriet något snabbare än de trådlösa alternativen.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »