Huawei Talkband B2

Huawei_Talkband_B2_001

Huawei Talkband B2
Typ Hybrid (klocka/träningsarmband/headset)
Skärm 0,73 tum pekskärm
128 x 88 pixlar
Operativsystem Proprietärt/RTOS
Parkoppling Android
Ios
Processor Okänd
Minne Okänt
Lagring Endast för träningsdata
Anslutningar Bluetooth 3.0
Material Aluminiumlegering, läder/plast (armband)
Vattentät IP57
Mått boett 22 x 11,88 mm
Armband: 235,1 mmm (läder)
Vikt 32,2 g (läder)
Varav headset-komponent: 12,5 g)
Batteri 95 mAh
Övrigt Gyroskop
Accelerometer

Det är ännu inte standard med möjligheten att besvara samtal med sin smarta klocka, men det är en finess som trots allt blir allt vanligare och som hittar in i både träningsarmband och mer regelrätta klockor. Vad merparten av dessa lösningar har gemensamt är däremot att det sker genom högtalartelefoni, och med det i åtanke så tar Huawei hem priset för den i skrivande stund mest kreativa lösningen för en wearable – ett armband som även extraknäcker som bluetooth-headset.

Talkband B2 är andra generationens armband från Huawei med just den här funktionaliteten, och den här gången har den kinesiska elektornikjätten satsat på en mer premiuminriktad design tänkt att smälta in bättre som ett smycke du kan ha till vardags. Vi vet inte särskilt mycket om vad som döljer sig innanför skalet – det finns inga appar till Talkband B2, så det finns inte någon större anledning att skylta med den bakomliggande hårdvaran.

Huawei_Talkband_B2_005

Ser vi istället till det yttre så har Talkband B2 en avlång design där Huawei blandat borstat och högblankt aluminium i boetten. Enheten är uppdelad i två sektioner: en headsetdel där vi hittar all elektronik, samt en passiv hållare som står för fästet med armbandet. Hela konstruktionen är ungefär 2 centimeter tjock, vilket är på gränsen till att kännas klumpigt beroende på hur grova handleder du har.

Utöver upplösningen är det oklart vad Huawei har använt sig av för panel, men enheten är designad så att skärmen inte ska synas när den inte är aktiv. Det är en lösning som var relativt vanlig bland äldre OLED-skärmar, så det är inte omöjligt att det är en OLED det handlar om. Det är dock ingenting vi kan bekräfta i nuläget.

Huawei_Talkband_B2_003

Själva armbandet finns antingen i plast eller läder, där det i plast är lite mer träningsinriktat. Armbandet i läder, som vi använder till vår testenhet, är något smalare än ett vanligt 22-millimeters klockarmband och går väl ihop med designtänket hos boetten. Det känns genomgående kvalitativt och har sömmar nära kanterna, vilket dock främst är av estetiska skäl snarare än för ökad hållbarhet. Huawei använder sig av ett knäppspänne som fungerar över förväntan – mekanismen har en precis lagom mängd motstånd och är enkelt att knäppa med en ledig hand.

Stöd för både Android och Ios

Huaweis app, Huawei Wear, fungerar både till Android och Ios och används för att hålla koll på din träningsstatistik. Här ser du tydligt hur många steg du tagit, hur många kalorier du bränt och som en kul finess kan du även se hur många skålar ris din kaloriförbrukning motsvarar. Du kan även se din sömndata, där armbandet skiljer mellan djupsömn, lätt sömn och insomning. Av uppenbara skäl är det svårt att säga hur pålitlig sömndatan är, utöver att själv försöka uppskatta ungefär hur mångar totalt som känns rimligt.

Huawei_Wear_003 Huawei_Wear_002

I appen kan du också ställa in alarm för väckning på morgonen, en trevlig finess som vi ser många träningsarmband idag. Att vakna med hjälp av vibrationer på handleden tenderar att inte vara riktigt lika aggressivt som en alarmsignal på telefonen, men här spelar personliga preferenser in en hel del.

En annan vanlig finess som vi hittar även hos Talkband B2 är en notis om telefonen tappar kontakten med armbandet, exempelvis om du skulle glömma den hemma. Utöver att armbandet vibrerar så kommer även telefonen låta med både ljud och vibration. Fördelen blir att du lättare kommer kunna hitta telefonen, men nackdelen är att larmsignalen blir väldigt irriterande om armbandet kopplas bort av någon annan anledning.

Oläslig utomhus

Pekskärmen på själva enheten är kapacitiv och Huawei har fått till ett bra flyt i själva mjukvaran. Du väcker Talkband B2 med en knapp på sidan eller genom en skakgest, som tyvärr inte alls känns bra kalibrerad. Ibland startar skärmen av sig själv och ibland får du vifta aggressivt med handleden bara för att kolla vad klockan är.

Medan effekten där skärmen är dold i enhetens metallyta är läcker att se på så innebär den också att skärmen inte är särskilt ljusstark. I kombination med den blanka ytan är resultatet en skärm som är nästan omöjlig att läsa av utomhus, även när det är molningt. Det gör tyvärr enheten betydligt mindre användbar som just klocka och det är någonting Huawei verkligen behöver se över, kanske med någon form av antireflexbehandling, i kommande versioner.

Huawei_Talkband_B2_004

Talkband B2 går snabbt och smidigt att koppla bort från armbandet för att använda som bluetooth-headset, men för att kunna trycka in öronfästet i armbandet utan att det tappar sin form eller bidrar med för mycket motstånd så har Huawei valt ett väldigt mjukt silikonmaterial. Därför sitter inte enheten helt bekvämt i örat under samtal, materialet hade behvöt vara lite styvare för att ge bättre stöd i örat, inte minst då Talkband B2 är tyngre än de flesta bluetooth-headset i det här formatet.

Väl på plats är den inkommande ljudkvalitén acceptabel – inte lika bra som mer professionella headset eller in-ear-variantert, men bra nog för att föra samtal utan att irritera sig på kvalitén – och de vi har pratat med har inte rapporterat något nämnvärt brus eller låg volym från mikrofonen.

Batteritiden kommer variera beroende på ditt användarmönster – ju mer du använder det för samtal, desto snabbare kommer du tömma batteriet. Upp till sju dagar är Huaweis riktlinje – vi kommer upp i fyra till fem dagar när enheten främst används som klocka och träningsarmband, och omkring tre till fyra dagar med lite mer användning som headset. Räkna med andra ord med att ladda enheten ungefär två gånger i veckan.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jimmy1981GadgetypiggekottenCarl HolmbergCatarun Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet. Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex om LG G Watch R att ”Den är tjockare än de flesta armbandsur…” Istället för att skriva ett omdöme är det bättre att lägga ut dimensionerna. Enligt CNET, och The Guardian är LG GW R 9.7 mm tjock. Mitt analoga armbandsur, från B&R, ett relativt litet ur med en diameter… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner t ex… Läs hela »

Mattias Dahlgren
Gäst
Mattias Dahlgren

Lite förvånad att ni inte nämnt att Sony Smartwatch 3 är den enda smartklockan på marknaden med Android Wear som har inbyggd GPS och som gör att man kan använda klockan och GPS utan telefon…

Fredrik Bergkvist
Medlem
Fredrik Bergkvist

Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Catarun”]Jag vill se Moto 360 här! Snyggaste smartwatchen som finns :)[/quote]

Det kommer! 🙂

Gadgety
Medlem
Gadgety

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”Gadgety”]OK, trevligt med ett test av wearables! Enligt de data jag funnit på nätet är Motorolas (numera Lenovo) Moto360 marknadsledaren, dvs den säljer mest. Den var först med cirkulär display och har blivit trendsättaren. Den borde varit med i testet.[/quote] Vi har jagat efter Moto 360 som galningar de senaste veckorna så tro mig, vi är medvetna om att den är högt efterfrågad 🙂 Som sagt kommer testet löpande uppdateras med nya produkter och av allt att döma kommer vi ha möjlighet att lägga till den inom kort! [quote name=”Gadgety”]Jag saknar också måtten på klockorna. Ni nämner… Läs hela »

Reino Nellerup
Medlem
Reino Nellerup

Det skulle uppskattas om ni kunde testa Garmin vivoactive också.

Gadgety
Medlem
Gadgety

G Watch R har inte Wifi och när den kompatibiliteten är släppt för AW, nu, medan LG gått ut och sagt att den inte går att öppna för GWR, så tror jag att köprekommendationen borde ändras, eller i varje fall borde ett minus läggas till i listan.

Jimmy1981
Gäst
Jimmy1981

Blev först glad när jag hittade detta jämförande test. Blev dock besviken när en del saknas. Förutom ovannämnda moto 360 ser jag inte huawei watch med marknadens högsta ppi, eller Asus Zenwatch (snyggast enligt mig), samt Apple Watch. Även Samsung Gear 2 saknas, vilket är konstigt. Gear S är inte en ersättare till Gear 2, utan en annan produkt.Enligt mig är ppi bland det viktigaste, då det gör enormt stor skillnad på skärmen. Det gör även att man får plats med mer information på skärmen, alternativt att skärmen kan vara mindre. En klocka med 240×240 skärm känns knappt användbar enligt… Läs hela »