Razer Blackwidow Ultimate

Först ut på testbänken i tangenbordguiden är en tungviktare på marknaden, Razer Blackwidow Ultimate. Razer som funnits som företag sedan 1998 och hela tiden haft fokus på kringutrustning. Så det är ingen nykomling som är först ut i testet.

Razer_blackwidow

Razer Blackwidow Ultimate
Brytare Razer Mechanical Switch Green (clicky)
Tangentbelysning Ja, enfärgad grön
USB-hub/ljud 1 x USB 2.0 utgång
ljud in/ut
Makrotangenter Ja, 5 st.
Mediatangenter Ja, 6 st.
Inbyggt minne Nej
Mått 475 x 171 x 20mm
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0 , 2 x 3.5mm
Cirkapris 1 290 kronor (Lägst på prisjakt.se Product price )

Design

Blackwidow håller designmässigt Razers profil väldigt väl. Mattsvart tangentbord med Razers giftiga neongröna färg. Alla tangenter är indiviuellt belysta av en grön diod. Den gröna belysningen förstärks av att bottenplattan under tangenterna är färgade i samma gröna färg. Caps, scroll och num lock samt gaming mode indikationslamporna är ersatta med lysande ikoner. Det som är tråkigt är att dessa är placerade under den svarta ytan och lyser igenom den. Detta leder till att ikonerna blir suddiga, vilket är synd då det känns som en rolig idé. Tangentbordet är inte bara snyggt utan det känns även stabilt och ligger bra på skrivbordet utan att flytta på sig i onödan. Om man vill finns möjligheten att höja tangentbordet i bakkant.

Razer_blackwidow3

Tangentbordet kommer utrustat med en USB-port, en port för hörlurar och en port för mikrofon. Dessa portar är placerade på den högra sidan av tangentbordet vilket i vår mening är lite dumt. Vill man koppla in musen via denna USB-port så hamnar hela sladden på musmattan. Vi hade hellre sett portarna placerade på vänstersida.

Razer_blackwidow5

Media och makrotangenter

Blackwidow är annars ett fullstort tangentbord inklusive numpad. Det finns även fem stycken makrotangenter belägna på vänstersida, lättåtkomliga utan att behöva släppa WASD. Belägna under F-tangenterna finns även mediatangenter som man kommer åt genom att klicka på fn-tangenten. På F-tangenterna finns även belysningsstyrning, gaming mode och snabbinspelning av makron utan att behöva öppna synapse. Men även här finns en miss i designen. F-knapparna är bakbelysta men mediafunktionssymbolerna är inte det. Detta gör det svårt att hitta rätt mediatangent i ett mörkt rum när bakbelysningen är påslagen. Men med lite inlärning går det att memorera vilken funktion de olika F-siffrorna har.

Razer_blackwidow4

Brytare

I och med Blackwidow Ultimate lanserar Razer sina nya, egenutvecklade, mekaniska brytare. Vi har testat modellen utrustad med de gröna brytarna som de kallar för Razer Mechanical Switch Green. Razers gröna switchar är baserade på Cherry MX Blue och är väldigt lika. Razers switchar har dock en betydligt kortare slaglängd vilket gör de perfekta i spel. Det finns dock en baksida till Razers egna brytare, aktiveringspunkten är så högt upp och motståndet i tangenterna efter aktiveringspunkten är nästan obefintlig. Detta leder till att det är lätt att bottna med tangenterna och får följden att ett redan högljutt tangentbord låter ännu mer.

Razer_blackwidow6

Mjukvara

Razer har valt att använda samma mjukvara till all sin kringutrustning, Synapse 2.0 kallar de den för. En bra väg att gå då de bara behöver utveckla en mjukvara till alla deras produkter och kunna fokusera på att hålla den högkvalitativ. Som användare är det också skönt att bara behöva ett program för att kunna ställa in alla sina produkter. Som mjukvara är den bra. Gränssnittet är överskådligt och det går enkelt att göra ändringar i inställningarna. Synapse 2.0 är molnbaserat så alla dina inställningar sparas på ett konto. Detta innebär att du kan koppla in ditt tangentbord på en annan dator med Synapse och inte behöva ställa in allting på nytt.

Synapse

Användning – Spel och kontorsarbete

Blackwidow Ultimate är precis som alla Razers produkter utvecklade för spel. Det märks tydligt när man använder tangentbordet. Som speltangentbord är Blackwidow Ultimate optimalt. De känsliga brytarna reagerar direkt och man behöver knappt trycka på tangenterna innan de svarar. Detta leder till att det blir lättare att reagera blixtsnabbt i krävande stunder. Som skrivtangentbord, oavsett om det gäller att skriva chattmeddelanden eller skriva uppsatser så är det dock känslan inte alls lika härlig. De känsliga brytarna bottnar alldeles för lätt vilket gör att tangentbordet nästan känns som ett rubberdome-tangentbord, fast istället för att vara relativt tyst som rubberdome ofta är, så är ljudnivån väldigt hög. Detta gör att Blackwidow Ultimate passar bäst för spelaren som sitter själv i ett rum med headset.

Slutsats

Allt som allt är Blackwidow Ultimate ett bra speltangentbord men med små brister på sina ställen, men inget som stör på allvar. Att använda Blackwidow Ultimate som en tangentbord för skrift är dock inte helt att rekommendera då brytarna är lite för känsliga för att vara bekväma att skriva med.

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
KlasOliveKeikoHermestoefjutt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobias Müllauer
Medlem
Tobias Müllauer

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
Medlem
Gascogne

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
Medlem
Morkul

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

Erik Thorsell
Medlem
Erik Thorsell

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Tord Maxe
Medlem
Tord Maxe

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

Medlem
Json_81

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Gäst
Lergrodan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Gäst
Lergrodan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
Medlem
martinot

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Gäst
Börje123

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Gäst
Linus Sjölinder

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
Gäst

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
Gäst
toefjutt

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Gäst
Hermes

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och ”springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
Gäst

Vart hittar jag ’ symbolen?

Olive
Gäst
Olive

Kailh* 🙂

Klas
Medlem
Klas

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.