CM Storm Quickfire XTi

CM Storm Quickfire XTi heter CM Storms senaste tillskott i sin stora Quickfire-serie av tangentbordsmodeller. Quickfire XTi är ett fullstort tangentbord och är CM Storms första tangentbord med flera färger, men det är inte RGB utan blått och rött som kan kombineras i trettiofem olika färger.

CM XTi 002

CM Storm Quickfire XTi
Brytare Cherry MX Brown
Tangentbelysning Ja, Invidiuell, 35 färger
USB-hub/ljud  Nej
Makrotangenter Nej
Mediatangenter Nej, F-funktion
Inbyggt minne Ja
Mått 439 x 41 x 130 mm
Kabel 1.8 meter
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 1 499 kronor (Lägst på Prisjakt.se: ej listat)

Design

CM Storm Quick Fire XTi ser i mångt och mycket ut som sina andra syskon under Quick Fire-flaggan. Tangentbordet är svart utan några färgglada eller utstickande detaljer, det finns inte ens en synlig logotyp förutom på undersidan. Tangentbordet har en svagt framåtlutande design för bättre ergonomi. Vill man öka lutningen finns två rejäla gummerade pluppar på undersidan. På undersidan återfinner vi även tre kabelkanaler som man kan dra den avtagbara USB-kabeln i. Rakt bakåt eller åt båda sidorna. Anslutningsporten för USB-kabeln sitter på undersidan av tangentbordet och det är lite pilligt att få dit den. QuickFire XTi har bra byggkvalitet och känns rejält med lite tyngd så tangentbordet ligger still på skrivbordet.

Tangentbordet använder sig av en en vit platta under brytarna för att förstärka belysningen, som består av invidiuella lysdioder monterade på varje brytare. Tangentbelysningen består av rött och blått ljus som kan kombineras i 35 olika kombinationer, fem olika lägen för blått och fem för rött. QuickFire XTi kommer med en rad olika belysningslägen bland annat har vi tradionell responsiv belysning där den tangent du trycker på lyser upp. Det finns även två andra typer av responsiv belysning, där det första är ett läge som skickar ut två vertikala linjer över tangentbordet från den tangent som trycks ner. Slutligen finns den responsiva belysningen ”cross”. Tangenterna lyser upp i ett kors med utgångspunkt från den tangent som du trycker ner. Det finns även två effekter som inte är beroende av dina knapptryck. Först har vi andningseffekten som pulserar den valda färgen och slutligen har vi en vågeffekt som skickar en horisontell våg över tangenterna. Belysningen är i stark och bra men Cherry MX begränsningar till att inte helt lysa upp två rader med text märks tydligt av, det finns mycket skuggor på tangenter med två rader av symboler.

CM XTi 005

CM XTi 003

CM XTi 006

Media och makrotangenter

CM Storm använder ingen mjukvara till sitt tangentbord. Istället så får man använda snabbkommandon direkt på tangentbordet för att programmera belysning och makron. Belysningskontrollen är förhållandevis inutitiv och är lätt att förstå hur man ställer in. Makrodelen är lite krångligare. Vi hade lite problem med att få makron att spela in även efter att vi rådfrågat den sparsmakade manualen på fyra sidor. Efter att ha letat rätt på en videomanual på Cooler Masters hemsida lyckades vi hitta rätt kommandon för att våra makron skulle programmeras. Hade Cooler Master bara lagt lite mer tid på sin manual hade detta problem aldrig uppstått.

Man kan spela in makron på de flesta av tangenterna och det finns tre olika varianter. Först har vi standardläget en gång, makrot spelas upp en gång vid varje tangenttryck. Vidare finns toggle och loop-funktion. Toggle innebär att när man trycker ner makrotangenten spelas makrot upp om och om igen så länge man håller tangenten nere. Loop läget innebär att när du trycker på makrotangenten så spelas makrot upp på repeat tills du trycker på makrotangenten igen. Makrofunktionaliteten spelar in alla makron med den tidsfördröjning det tar för dig att trycka ner kommandona under inspelningen. Det resulterar i att du inte kommer få några blixtsnabba makron som trycker ner ctrl+shift+alt+4 under sekunden. Tangenterna som aktiveras under ett makro lyser även upp i en annan färg när makrot spelas upp.

Tangentbordet har inga dedikade mediaknappar men det finns FN-funktion för att kontrollera musik och video genom att hålla ner FN och sedan trycka på någon av navigationsklustrets sex tangenter. Att flytta mediakontrollen från F-raden till navigationsklustret är en välkommen detalj. Detta innebär att det blir enkelt att byta låt, höja/sänka volymen eller pausa musiken med en hand.

CM XTi 004

CM XTi 001

Brytare

CM Storm använder sig utav Cherry MX brytare och ska gå att få med röda, blåa och bruna brytare. Vårat testexemplar har Cherry MX Brown under tangentopparna. De bruna brytarna är bra både i spel och för att skriva. Tangentbordet har NKRO och en 1 000 hertz/1 millisekunds pollingrate så brytarna reagerar direkt och det finns ingen risk för att dina tangentryck inte ska registreras. Det finns heller inget problem med ghosting på QuickFire XTi.

CM XTi 007

 

Användning – Spel och kontorsarbete

CM Storm QuickFire XTi är ett mångsidigt tangentbord; det spelar ingen roll om du spelar eller skriver långa uppsatser, QuickFire XTi kan hantera det. För spelare så finns det möjligt att ändra repeteringshastigheten i fyra olika lägen 1x, 2x, 4x eller 8x. Vid 8x räcker det att nudda tangenten för att du ska ha fyllt en rad med samma tecken, perfekt för spelare som snabbt behöver repetera samma tangent om och om igen. Det blir det lite svårkontrollerat om man bara avser att trycka på en tangent en gång, men kan vara fördelaktigt för att öka din APM (actions-per-minute) i spel som Starcraft 2. QuickFire XTi har inga problem med att fungera som ett standardtangentbord på ett kontorsskrivbord men avsaknaden av ett handledsstöd drar ner på ergonomin.

Slutsats

CM Storm Quick Fire XTi är ett stilrent tangentbord av god kvalitet – det presterar bra både i spel och skrift. Det har även rikligt med inställningar för belysning för att inte ha en mjukvara. Makrofunktionaliteten hade kunnat vara bättre men överlag är det ett bra tangentbord – tills vi kommer till priset. Quick Fire XTi kommer att ha ett pris på ungefär 1 499 kronor. Det är alldeles för högt för ett Cherry MX-tangentbord utan RGB-belysning eller handleddstöd.

Subscribe
Notifiera vid
24 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
mullcom
mullcom
9 Årtal sedan

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
Gascogne
9 Årtal sedan

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
Morkul
9 Årtal sedan

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
Flyfisherman
9 Årtal sedan

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
Marquzz
9 Årtal sedan

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

GLaDER
GLaDER
9 Årtal sedan

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
Morkul
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Keithfan
Keithfan
9 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

Json_81
9 Årtal sedan

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Lergrodan
9 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Lergrodan
9 Årtal sedan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
martinot
9 Årtal sedan

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Börje123
9 Årtal sedan

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Linus Sjölinder
9 Årtal sedan

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
9 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Skuggan7
9 Årtal sedan

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
toefjutt
8 Årtal sedan

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Hermes
8 Årtal sedan

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och ”springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
8 Årtal sedan

Vart hittar jag ’ symbolen?

Olive
Olive
8 Årtal sedan

Kailh* 🙂

Klas
Klas
7 Årtal sedan

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.