Vanliga smartphone-termer

Idag gör vi väldigt mycket med våra smartphones och väldigt många saker som tidigare hade egna, dedikerade enheter har vi nu konsoliderat i mobiltelefonen. Därför finns det också väldigt många facktermer kring mobiltelefoner som kan behöva förklaras, fler än för de flesta andra produktgrupper. Vi kommer gå igenom en uppsjö av dessa termer på den här sidan, men det vore omöjligt att täcka alla. Är det något särskilt begrepp du tycker saknas i listan får du däremot gärna höra av dig i kommentarsfältet eller med ett mail till redaktionen@nordichardware.se så kan vi förhoppningsvis uppdatera guiden!

Telekommunikation

  • sim_sizesSIM, eller Subscriber Identity Module, är det kort du får av din operatör för att identifiera dig och din telefon på mobilnätet. SIM-kortsystemet fungerar genom att du har ett konto i din operatörs databas som specificerar exakt det du har på ditt kontantkort eller abonnemang – vad du har för telefonnummer, hur mycket du får ringa, SMS:a, surfa och till vilken taxa.SIM-kortet blir sedan ditt ”ID-kort” på nätverket – när du stoppar in det i en telefon och startar den så kontrollerar telefonen vilken operatör du har, söker efter en tillgänglig basstation, identifierar sig och berättar för din operatörs system att det är ditt konto som ska användas.Det finns fyra olika storlekar på SIM-kort: SIM, mini-SIM, micro-SIM och nano-SIM. SIM är i storlek med ett kreditkort, mini-SIM är det som i folkmun brukar kallas för ”standard-SIM” eller ”vanligt SIM” och som idag sällan används annat än i äldre telefoner eller USB-modem. Micro-SIM är i sin tur en något mindre variant, och nano-SIM en ytterligare lite mindre. Micro-SIM är idag den vanligaste storleken, men allt fler tillverkare migrerar successivt till nano-SIM.Värt att påpeka är att kontaktytorna är samma för de olika storlekarna, så har du ett nano-SIM kan du fortfarande använda det med micro- och mini-enheter med hjälp av adaptrar.
  • LTE, förkortning för Long Term Evolution vilket är den senaste och mest aktuella nättekniken som används av svenska och internationella operatörer. Tekniken är i Sverige än så länge helt databaserad, men stöd för telefonsamtal över LTE är på ingång och finns redan implementerat i vissa länder.
  • HSPA brukar ofta skrivas ut som HSDPA för nedladdning och HSUPA för uppladdning och står för High-Speed Packet Access. Det är en variant av 3G-tekniken som bygger vidare på bastekniken UMTS, och det finns även en ytterligare lite snabbare variant kallad HSPA+, eller Evolved HSPA. HSPA+ är den snabbaste och mest aktuella 3G-tekniken som används i Sverige och har vanligtvis nedladdningshastigheter upp till 32 megabit per sekund.
  • UMTS, eller Universal Mobile Telecommunications System, är kort och gott ett annat ord för 3G och en vidareutveckling på GSM-tekniken för telefoni, SMS och data.
  • GSM, Global System for Mobile Communications, är den äldsta fortfarande aktiva mobiltekniken i Sverige och som används internationellt som en standard för samtal och SMS. I Sverige används GSM idag främst för redundans för dess goda utbyggnad – ett nät du kan falla tillbaka på om 3G eller LTE inte finns i närheten.
  • GPRS, eller General Packet Radio Service, är kort och gott ett protokoll för att kunna skicka mobildata över GSM-nätet.
  • EDGE står för Enhanced Data Rates for GSM Evolution och är en vidareutveckling av GPRS med stöd för högre hastigheter.
  • Roaming är när du använder din mobiltelefon på en annan operatörs nät utomlands, antingen via en syskonbolag till din egen operatör (vilket brukar vara billigare), ett annat bolag som din operatör har ett roamingavtal med (dyrare) eller ett företag som din operatör inte har ett specifikt avtal med mer än att du får koppla upp dig på deras nät (ännu dyrare). Kostnaden för roaming varierar mellan operatörer och var någonstans du befinner dig, och det kan vara värt att kolla upp vad som gäller för just din operatör innan du beger dig över landsgränsen.
  • HD Voice är en teknik som drar nytta av den högre bandbredden i 3G-nätet för att ge bättre ljudkvalitet i röstsamtal. Stöd för HD Voice varierar mellan operatörer och mobiltelefoner, men de flesta nya telefoner från år 2014 och framåt har stöd för tekniken och de flesta svenska operatörer har antingen etablerat stöd eller har det på ingång.
  • VoLTE är ett protokoll som tillåter röstsamtal över det annars helt datainriktade LTE-nätverket.
  • VOIP står för Voice over IP och är kort och gott en term för att ringa digitala samtal över internet snarare än som ett vanligt telefonsamtal via GSM-nätet. Som exempel har vi bland annat Skype, Facetime Audio, Google Hangouts, Viber och många flera.
  • GPS, Global Positioning System, är en teknik som använder ett satellitnätverk för att triangulera var din telefon befinner sig. Det kan användas för allt från navigering till att positionstagga dina kamerabilder.
  • GLONASS är i sin tur det ryska svaret på den amerikanska GPS-tekniken.

Lokalt nätverk

  • Bluetooth är en teknik du hittar i alla moderna smartphones och som har varit vanligt i mobiltelefoner sedan åtminstone 10 år tillbaka. Det är en lokal nätverksteknik för att snabbt och enkelt koppla samman antingen en telefon och ett tillbehör (som ett headset), två mobiltlefoner, en mobiltelefon och en dator eller mer eller mindre vilken kombination du vill. Idag kan Bluetooth användas för en uppsjö olika saker, däribland filöverföring, strömmad musik, samtal och för att ansluta möss eller tangentbord.
  • a2dpA2DP, Advanced Audio Distribution Profile, är det protokoll som används för att skicka stereomusik över Bluetooth till ett par trådlösa hörlurar eller en trådlös högtalare.
  • Apt-X är en tilläggsprofil till A2DP som tillåter strömning av högupplöst AAC-ljud – med andra ord en teknik som låter dig strömma musik med bättre ljudkvalitet över bluetooth.
  • AVRCP, eller Audio/Video Remote Control Profile, är som namnet antyder ett protokoll för att kontrollera musik eller videouppspelning över Bluetooth. Tekniken introducerades i mobiltelefoner ungefär samtidigt som A2DP och tillåter tillverkare att sätta knappar för play/pause, volym och liknande direkt på ett par hörlurar eller högtalare.
  • NFC, eller Near Field Communication, är en teknik som används för att låta enheter kommunicera genom att vidröra eller hållas nära varandra. En NFC-tagg eller NFC-krets kan skicka information som uppgifter för Bluetooth-parkoppling (smidigt för att ansluta till högtalare eller hörlurar), mobilbetalningar, en webbaddress eller mer eller mindre vilken information som helst. Det går även att programmera NFC-taggar direkt i en Android-telefon.
  • 802.11 är den moderna standarden för trådlösa lokala nätverk, som finns i flera olika varianter. Den senaste heter 802.11ac, men enheter med 802.11a/b/g/n är fortfarande vanliga.
  • Airplay är Apples proprietära teknik som låter dig strömma ljud och video över lokalt nätverk, exempelvis till en Apple TV eller en högtalare med stöd för tekniken. Uppspelningen sker på källenheten, men både mottagaren och sändaren kan styra uppspelningen. Fördelen är att du kan strömma mer eller mindre vad som helst, både lokal och internetbaserad data, men nackdelen är att officiellt stöd bara finns på Iphone, Ipad och Mac – vill du använda Airplay från din Android-telefon måste du använda tilläggsapplikationer.
  • Chromecast är Googles svar på Airplay, men med flera viktiga skillnader. Medan Airplay är helt lokalt så är Chromecast internetbaserat – strömmar du musik eller en film från din mobil till en Chromecast-sticka så säger din telefon åt Chromecast-stickan att hämta din media från en server på internet. Vill du strömma lokal musik eller video måste den därför först studsa mot en internetserver eller först pekas mot en lokal adress. Fördelen är att belastningen på din telefon blir mindre då den mer eller mindre bara agerar fjärrkontroll men nackdelen är att du inte kan strömma absolut vad som helst utan att behöva skaffa tilläggsappar eller roota din telefon.

Hårdvara

  • ARM är en familj med processorarkitekturer som idag är dominant inom mobila enheter och som idag även ses som den största utmanaren till den PC-dominanta X86-arkitekturen. Utmärkande för ARM-processorer är att de vanligtvis är energisnålare än motsvarande X86-processorer och att det krävs färre transistorer för motsvarande uppgifter. Det finns mängder med olika ARM-kompatibla processorkärnor och många företag såsom Samsung och Apple väljer att utveckla sina egna ARM-processorer. Bakom ARM-arkitekturen står det brittiska företaget ARM Holdings.ARM Holdings står även för Cortex-serien processorkärnor samt Mali-serien grafikkretsar, som även dessa kan licensieras av företag som tar fram egna processorer.
  • X86 är i sin tur den processorarkitektur vi är vana vid att se på PC-marknaden, som drogs igång av Intel och som idag används av Intel, AMD och VIA. Av dessa tre är det bara Intel som satsar på telefonmarknaden med sina Atom-processorer, men dessa ser vi främst i budget- och mellanklasstelefoner än så länge. Av allt att döma kan vi antagligen räkna med att få se fler Atom-baserade processorer även i entusiastsegmentet längre fram.
  • big.LITTLE är en arkitektur som används för många ARM-processorer, som bygger på att fyra kraftfullare CPU-kärnor kompletteras av fyra mer energisnåla CPU-kärnor.
  • MicroSD är den vanligaste typen av minneskort i mobila enheter idag, en mindre variant av vanliga SD-kort, där SD står för Secure Digital. Idag finns MicroSD-kort med utrymme upp till 128 gigabyte.
  • qiQi är en standard för trådlös laddning som används i vissa mobiltelefoner. En del tillverkare bygger in Qi-stöd direkt i telefonen medan många andra väljer att släppa separata skal eller baksidor som ger stöd för trådlös laddning.
  • OLED, eller Organic Light-Emitting Diode, är en skärmteknik där varje pixel är sin egen ljuskälla snarare än agerar ett färgfilter åt en bakomliggande ljuskälla. OLED-skärmar är kända för sin väldigt bra svärta och kontrast då mörka partier kan stängas av helt.
  • Pixeltäthet är ett mått på hur många pixlar tillverkaren har fått plats med på en given skärmyta – ju högre pixeltäthet, desto mindre pixlar och högre detaljrikedom. Pixeltätheten mäts ofta i antal pixlar per diagonal tum (ppi) – det vill säga att du först får räkna ut hur många pixlar som faller över diagonalen med Pythagoras sats, och sen dividera med skärmstorleken i tum.
  • IPxx är ett certifieringssystem för skydd mot damm och fukt. Den första siffran går från 0 till 6 och mäter hur dammskyddad enheten är och den andra siffran, från 0 till 8, betecknar vätskeskydd. Exempelvis är en IP67-certifierad enhet helt dammskyddad och vattentät ner till ett djup på en meter.

Android

  • Launcher är mer eller mindre synonymt med din hemskärm – det är gränssnittet som används för huvudmenyn i en Android-telefon, där du kan lägga ut appgenvägar, widgets och andra finesser. Google har en egen standardlauncher som ingår i omodifierade versioner av Android, och de flesta tillverkare har launchers som ingår i sina respektive gränssnitt, exempelvis Samsung Touchwiz. Launchern är i regel enkel att byta ut, och det finns mängder av varianter i Google Play Store.
  • Widget är i sin tur en slags ”miniapp” du kan placera direkt på hemskärmen. Widgets kan läggas in som fristående mjukvaror eller knutna till en annan app, exempelvis musikkontroller till Spotify eller inkorgen från din epostklient. Vissa widgets kan även läggas in på låsskärmen.
  • Roota innebär att få root-privilegier på telefonen, det vill säga privilegier för att modifiera hela telefonens filsystem. Det öppnar upp möjligheter för att göra djupare modifikationer i telefonens mjukvara och installera funktioner som annars inte hade tillåtits, men det är värt att ha i åtanke att garantin på pappret bryts när du rootar telefonen.
  • Play Store är Googles egen applikationsbutik som finns tillgänglig på de flesta – men inte alla – Androidenheter.

Ios

  • Springboard är namnet på användarsidan av telefonens mjukvara i Ios, och innefattar låsskärmen och hemskärmen. Springboard kan inte bytas ut av användaren utan att telefonen först jailbreakas.
  • Widgets finns numera även till Ios, men de fungerar lite annorlunda från Android. De ligger i en egen avdelning av notifikationslisten som kallas ”Today”.
  • Jailbreak är kort och gott samma sak som att roota, fast för Ios. Det ger möjlighet att komma åt filsystemet i Ios och installera mjukvara som inte kommer från App Store. Genom jailbreak kan du göra större modifikationer i telefonens gränssnitt och installera andra finesser som annars inte hade gått att lägga in.
  • App Store är Apples applikationsbutik till Ios och OS X.

Windows Phone

  • Hubb är namnet på en samling appar och funktioner i Windows Phone. Detta uttryck var vanligt använt i Windows Phone 7 men har blivit mer sällsynt sedan lanseringen av Windows Phone 8.
  • Live Tiles kallas de plattor som ligger på Windows Phone:s hemskärm. De agerar som genvägar till applikationer men kan samtidigt visa information direkt på hemskärmen.
  • Windows Store är namnet på appbutiken som används av Windows Phone. Här finns appar som är gjorda för smartphones eller fungerar för både smartphones och datorer.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0