Huawei/Google Nexus 6P: Hårdvara

Huawei Nexus 6P Recension forsta

Huawei Nexus 6P (H1512)
Skärm
5,7 tum LCD
2 560 x 1 440 pixlar
518 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994
4 x Cortex-A53 1,5 GHz
4 x Cortex-A57 2,0 GHz

Adreno 430
Internminne 3 GB
Intern lagring 32 GB
Minneskort Nej
Kamera – bak Stillbild: 12,2 MP
Video: 2160p30, 1080p30, 720p30, 720p120, 720p240
Kamera – fram Stillbild: 8 MP
Video: 1080p30, 720p30, 480p30
SIM Nano SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.6
Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.2 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 450 mAh
Utbytbart Nej
Operativsystem Android 6.0.1
Mått 77,8 x 159,3 x 7,3 mm
Vikt 178 g

Under det senaste året har den kinesiska elektroniktillverkaren Huawei visat att de vet hur man tillverkar smartphones av hög kvalitet. En av företagets nya specialitet är att skapa produkter som är riktigt väl byggda. Så gott som alla de senaste smartphone-modellerna från företaget har varit konstruerade av aluminium och erbjudit stilrena utseenden och imponerade byggkvalitet. Nexus 6P är inget undantag. Den nya telefonen som är det första resultatet av ett samarbete mellan Google och Huawei är Nexus-serien bäst dyggda telefon hittills. Beroende på tycke och smak är den kanske också en av seriens snyggaste.

Huawei Nexus 6P Recension nexus

Telefonens baksida täcks av ett stycke aluminium. Metallen gör bara ett fåtal undantag för att ge plats åt antenner och andra komponenter som inte gillar metall. Längst ner på telefonens baksida finns ett litet plastfönster och längst upp finns en del som täcks av glas. De två öppningarna ger telefonen möjlighet att kommunicera med omvärlden. NFC-kretsen sitter exempelvis längst upp på telefonen, bredvid kameran, istället för på mitten av telefonens baksida som den gör på många andra konkurrenter.

Strax ovanför mitten av telefonens baksida finns en fingeravtrycksläsare. Läsaren ligger insjunken en millimeter under resten av kroppen, vilket gör att den är lätt att lokalisera med känsel. Fingeravtrycksläsaren är stor och likt tidigare Huawei-läsare är den enklare att använda än många konkurrenters läsare. Till skillnad från andra tillverkares läsare kräver inte Huawei att någon knapp trycks in innan ett finger vilas på läsaren. Även när skärmen är avstängd räcker det med att lite snabbt vila fingret på läsaren för att hela telefonen ska låsas upp.

Strax ovanför läsaren finns telefonens sekundära mikrofon och ovanför den hittar vi kamerahuset och dess dubbla LED-lampor. Kamerans storlek betyder att den övre delen av telefonen sticker ut lite från resten av kroppen. Telefonens design påminner om Motorola Razr som också hade en tunn design men en utstickande kameramodul.

Huawei Nexus 6P Recension kamera

Telefonens baksida har lätt rundade sidor men de är inte tillräckligt rundade för att göra telefonen helt bekväm att hålla i handen. Det finns flera konkurrenter på marknaden, så som LG G4, som erbjuder en betydligt mer ergonomisk design.

Även telefonens sidor är tillverkade av samma stycke aluminium som telefonens baksida täcks av. På högersidan finns tre gråa knappar. På/av-knappen sitter strax ovanför volymknapparna och på/av-knappen har en räfflad design medan volymknapparna är helt blanka. Alla knappar lider tyvärr av samma problem som Huawei Mate S. De sticker inte ut så mycket från telefonens kropp som de borde och de är lite för lätta att trycka in. Detta betyder att knapparna inte alltid är så lätt att känna sig fram till och att de ger en relativt begränsad fysisk respons som gör att det inte alltid är så lätt att veta om de har tryckts in eller inte.

På telefonens undersida finns en USB Typ-C-port. Porten har fullt stöd för att skicka ut video, data och till och med ström till andra enheter. Den har även stöd för standardiserad snabbladdning och använder den smått magiska design som gör det möjligt att koppla in kabeln åt valfritt håll.

Huawei Nexus 6P Recension typ C

USB Typ-C-porten ger användare tillgång till en av marknadens mest kraftfulla fysiska gränssnitt som med all säkerhet är framtiden för de allra flesta smartphones, surfplattor och datorer. I nuläget är dock omvärldens stöd för standarden relativt begränsat och livet blir inte enklare av de dumma tillbehör som Huawei och Google har skickat med Nexus 6P. Den laddare som skickas med i lådan har ingen fullstor USB-port utan en USB Typ-C-port, vilket betyder att laddaren inte kan användas med Iphones eller micro-USB-telefoner utan en speciell adapter. Istället får konsumenter en kabel med USB Typ-C-hanar på kabelns båda ändar. Visst finns det en poäng med det. Kabeln kan användas för att koppla samman USB Typ-C-enheter men den gör också laddning krånglig i många situationer. Som ett plåster på såret hänger en USB Typ-C till USB Typ-A-kabel med i lådan men den är alldeles för kort för att vara praktisk.

USB Typ-C är kort sagt en bra standard med stor potential men det är lite tråkigt att Huawei skickar med tillbehör som gör det svårt för användare att använda andra laddare eller låna ut Nexus 6P-laddaren till andra USB-drivna enheter.

3,5 millimeter hörlursuttaget sitter på telefonens ovansida, vilket kan ses som lite krångligt för användare som exempelvis vill kunna ladda sin telefon och lyssna på musik samtidigt.

Huawei Nexus 6P Recension horlursuttag

Trots att vi snart närmar oss dess ettårsjubileum är det fortfarande Qualcomm Snapdragon 810 som är den amerikanska chipsettillverkarens mest kraftfulla processor på marknaden. Processorn som har fått stark kritik för värmeproblem under det senaste året driver också Googles senaste Nexus-telefon. Snapdragon 810 får assistans av tre gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Det finns även en 128 gigabyte-modell men när detta testet publiceras finns den inte tillgänglig i svenska butiker.

Nexus 6P har en stor 5,7 tum skärm som har hög upplösning, 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen och telefonens kraftfulla processor får sin energi från ett batteri som mäter 3 450 milliamperetimmar. Det stora batteriet borde i teorin kunna driva telefonen under många långa dagar.

Huawei Nexus 6P Recension baksida

För att avrunda hårdvarudelen av detta test tänkte vi nu skriva lite om telefonens storlek. Storlek har ju faktiskt stor betydelse i smartphonevärlden. Stora telefoner har ofta stora skärmar som gör det enklare att surfa på webben och använda appar som gynnas av att kunna visa mycket information samtidigt. Stora telefoner kan dock också vara klumpiga och svåra att få plats med i fickan. Nexus 6P kan minst sagt beskrivas som stor och klumpig. Den är betydligt större än telefoner så som LG G4 och Samsung Galaxy S6 och är till och med längre än exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+, som har en lika stor skärm som Nexus 6P.

Nexus 6P är kort sagt en av marknadens största smartphones. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak men det är en detalj som alla som är intresserade av att köpa den bör känna till.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Christofferjoeoscreinhardt_oneohoneToblaHenrik_Hiltunen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

[quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Json_81″][quote]det är kort sagt svindyrt oavsett land[/quote]

Det stämmer ju inte riktigt.
Var i Frankrike för några veckor sen, 29:-/dag för 100MB tycker jag är överkomligt.
Visst, du går inte och streamar hela den, men den blir inte ruinerad om du behöver lite kartor eller kolla mailen.[/quote]

Med det menar vi givetvis jämfört med priserna på hemmaplan, men allt är såklart relativt. 🙂

oskar66
Gäst
oskar66

vattentät=dammtät vilket många inte tänker på!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”oskar66″]vattentät=dammtät vilket många inte tänker på![/quote]

Generellt, ja, men de certifieras separat i IP-systemet, därav att vi skriver dem separat. 🙂

hymer
Medlem
hymer

Ingen WP?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Ingen WP?[/quote]

Inte ännu Hymer, men det kommer läggas till inom kort. 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa!

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ 🙂

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”En annan Korven”]Hoppas du har möjlighet att lägga till Ubuntu phone också, även om det än så länge enbart finns i en budgetlur.[/quote]

Är personligen väldigt sugen på att klämma på och experimentera med Ubuntu Phone, så det kan vi förhoppningsvis lösa![/quote]
Det låter alldeles förträffligt! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Hassan Shah”]Jag saknar Nokia Lumia 930 och LG G3, men bra initiativ :)[/quote] Vi planerar som sagt att expandera med lite intressanta Windows Phone-modeller inom kort, tyvärr har vi inte kunnat ha med många äldre modeller som referenser. Vad gäller LG G3 så har vi ett testex av 16GB-modellen som står med i våra prestandatester, men vi avstod från att ta med den i batteritesterna för att den helt enkelt är för använd för att ge pålitliga resultat där. Tanken är att vi ska uppdatera även med den så fort vi har ett passande testexemplar! Tills dess kan du… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Oj, NH imponerar igen!

Väldigt trevligt och välbehövligt med denna guide.
Eloge till Er på NH.

En liten fråga dock; hur klarar ni av att hålla alla dessa guider aktiva?

Mvh 🙂

Bertilsda
Gäst
Bertilsda

– Sonys launcher inte optimal

Vadå inte optimal? Den har lätt den bästa launchern av androidtelefonerna i testet.

KjellO
Gäst

Det hade framförallt varit intressant att få reda på hur bra / dålig telefonin funkar. Sedan länge har det pratats om att Äpple telefonerna hade usel antenn teknik. Hur är det nu ? Har inte telefonen en väl fungerande telefoniteknik är allt annat underordnat.

Henrik_Hiltunen
Gäst
Henrik_Hiltunen

Hej kan ni lägga till Sony experia M4 Aqua, skulle vilja veta hur denna smart phone står sig med de andra ni testat.:)

Tobla
Gäst
Tobla

Varning! Vattentätheten är bara skitsnack. På Länsförsäkringar var det inte första telefonen som kom in…

Annars så var den väl bra.

reinhardt_oneohone
Gäst
reinhardt_oneohone

Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.

joeosc
Gäst
joeosc

[quote name=”reinhardt_oneohone”]Specifikation är fel när det gäller nfc. Den har nfc. Vilket är en underbar funktion.[/quote]
Vilken telefon syftar du på? Vi vill givetvis inte att det står fel någonstans.
/Joel

Christoffer
Gäst
Christoffer

Angående Z5 fingertrycksavläsare så håller jag inte med om att man måste hålla tummen rakt på den. När jag la in avtrycken på min Z5 så skulle kan flytta runt fingret över hela så kan låsa upp i nästan vilken vinkel som helst. Har lagt in pekfingret också. Ska kolla hur många man kan lägga in.
Kanske har kommit uppdatering sen recension? Skaffade min förra veckan. Och la in avtrycken innan jag uppdaterade till 6.0