Att köpa ny mus kan kraftigt förbättra din användarupplevelse, men undvik impulsköp! I den här artikeln listar vi några punkter du bör tänka på innan du inhandlar ny råtta.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Vad kommer jag använda musen till, spela, surfa, jobba?

Du bör fundera på vad du använder din datormus mest till. Om du främst ska använda den för gaming så vill du att din mus uppfyller fler kriterier än vad kontorsanvändaren kräver. Kontorsanvändaren söker oftast efter en väl fungerande mus som är skön att hålla i och då kan det vara onödigt att köpa en mus som kostar över 500 kronor. För gamern däremot är musen det främsta verktyget och det kan absolut vara värt att lägga lite extra slantar på en välfungerande mus av högre kvalitet som presterar och håller en längre tid. För att du ska få valuta för pengarna har vi på NordicHardware listat några punkter du bör fundera över när du köper din datormus!grupp_4

Passform och storlek

Om du är en inbiten gamer som letar efter en grym datormus så kan det vara smart att ha i åtanke att musen inte bara ska prestera bra, utan den ska även ligga skönt i handen. Du bör titta efter en mus som passar storleken på dina händer såväl som greppet du använder. Datormöss är ofta designade för att passa flera musgrepp, men det finns de möss som är designade just för ett speciellt musgrepp, exempelvis Claw grip. Om du redan har en mus som du tycker passar bra i handen kan det vara en god idé att köpa en med liknande design. Annars kan du ta reda på vilket grepp som mest liknar ditt egna och ha det som utgångspunkt vid ditt köp. I svenska musguiden så delar vi även in mössen i storlekar. För att ta reda på din handstorlek, titta på vår handstorleks tabell.

Högt DPI-värde inte alltid bättre

DPI-värdet är antalet avläsningspunkter som får plats i en tum (inch) lång virtuell linje. Det egentliga mätvärdet för muskänslighet är CPI (Counts Per Inch). CPI är antalet virtuella pixlar som musens sensor kan avläsa och registrera på en tum lång fysisk linje. CPI/DPI är endast ett värde för att visa hur långt din muspekare kan röra sig med en bestämd fysisk rörelse av musen. DPI/CPI-värdet säger egentligen inte så mycket om musens precision eller träffsäkerhet utan snarare hur snabb den är.

Många mustillverkare marknadsför sina möss genom att betona dess höga DPI-värden. Personal i datorbutiker brukar också förklara hur bra en viss produkt är genom att berätta att den kan ställas in på 6000 DPI. Ofta är det långt ifrån optimalt att ha en mus inställd på flera tusen DPI utan snarare tvärtom upplever många att en DPI under tusenstrecket är det optimala för att prestera i spel. Självklart är DPI-nivån en personlig preferens och det är alltid bra att ha möjligheten att kunna välja på en bred skala, men stirra dig inte blind på DPI-siffror när du köper din mus!

Behov av extraknappar

När du bestämt dig för vad du ska använda din datormus till så är det dags att titta på designen. Den ska vara bekväm att hålla i, men beroende på vilka spel eller program du kör så kan det vara viktigt att titta på hur många extraknappar musen har. Ska du använda musen för intensiva MOBA- eller strategispel som kräver att du klarar av att micra* dina enheter, ja då kan det vara en fördel att musen du ska köpa har lättillgängliga extraknappar.

*Micra = “Micro Management” – I det här sammanhanget menas det att kontrollera varje enhet på fältet i strategispel.

Ambidextriös för flera användare

Ambidextriösa möss har en symmetrisk design, vilket gör att de passar både vänster- och högerhänta användare, eller de användare som föredrar en lägre och mer slimmad mus. Delar du datormusen med en vänsterhänt användare kan en ambidextriös mus vara ett bra alternativ.

Trådad vs. Trådlöst

För att avgöra om din mus ska vara trådad eller trådlös så är det bara att återigen fundera på vad du ska använda musen till. Sitter du vid en stationär dator och spelar datorspel så rekommenderar vi i regel att du skaffar dig en trådad mus, då du slipper strul med batteritid och signalproblem. Sitter du i en kontorsmiljö, ständigt är på resande fot, eller med laptopen i soffan? Då kan en trådlös mus vara ett bättre alternativ. Det finns trådlösa möss som fungerar väldigt bra, men smakar det så kostar det.

Musmatta och underlag

Om du planerar att använda din mus på vardagsrumsbordet eller i sängen så är det bra att veta att möss med lasersensorer fungerar väldigt bra på alla möjliga underlag. Möss med optiska sensorer däremot kräver oftast att du har en musmatta. Musmattan ska helst vara svart och matt då optiska möss kan få problem att läsa av blanka och färgade underlag. Oavsett vad du väljer, laser eller optisk mus så rekommenderar vi alltid att du använder en musmatta, då de är avsedda att optimera musens avläsning och prestanda.


Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid