Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av högsta temperatur på grafikkretsen samt kortets maximala ljudnivå.
Tester: Spelbelastning: Högsta temperatur och ljudnivå under 15 minuter Battlefield 3 benchmark.
Kommentar: Vi mäter endast temperatur och ljudnivå vid belastning då alla testade kort går så svalt och tyst vid vila att felmarginalen oftast blir den största särskiljaren mellan korten.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Uppdaterat testförfarande för temperatur, ljudnivå och effektförbrukning

Vi har under hösten introducerat ett nytt testupplägg för att mäta temperaturer, effektförbrukning och ljudnivå på grafikkort i testlabbet. Dessa tester körs numera i ett dedikerat testsystem byggt för att på bästa sätt simulera traditionella användning samtidigt som det ger mer precisa och jämförbara mätvärden. De detaljerade specifikationerna för systemet hittar du på testsystemsidan i artikeln.

Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets genrellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;

  1. 15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
  2. Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
  3. 5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
  4. Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.

Dessa nya mätvärden går INTE att jämföra med förgående tester och vi väljer därför att dela upp testresultaten. Vi börjar med våra nya värden på de kort vi testat under hösten. Där har vi även tagit med flera modeller från de tidigare tester vi utfört och som på det sätt kan användas som referenspunkter mot de äldre testdiagrammen ni hittar längst ner på sidan.

Temperaturer

Två av de viktigaste aspekterna när det kommer till att välja rätt grafikkort är temperaturer och ljudnivå. Detta är specifikationer som lätt går att gömma eller klä in i fina PR-fraser. Det krävs oftast regelrätta tester för att få en känsla för hur effektiv grafikkortskylaren verkligen är och med det sagt hoppar vi direkt på våra temperaturtester.

temp_idle

Inget av de nyare korten visar några svettiga tendenser i vila, och det är bara de äldre GTX 580 och HD 7950 Boost som går över 40 grader. Vi kan helt enkelt konstatera att vissa kort är svalare än andra, till exempel XFX R9 270X och MSI R9 270 Gaming, men att vilotemperaturen överlag inte ger några överraskningar.

temp_load

Medan AMD har kommit att förknippas med varma grafikkretsar så klara de flesta av AMD:s deltagare av att hålla sig svala under partnertillverkarnas kylare. Gigabytes Windforce-kylare håller företagets R9 270X-kort svalast på listan, och MSI fortsätter göra ett bra jobb med sin Twin Frozr-kylare både på AMD- och Nvidia-baserade grafikkort.

Ljudnivå

sound_load

Här råder det ingen diskusison om saken – MSI är idag kungen av tysta kylare. Hela den övre delen av listan tas upp av MSI:s deltagare, som sedan följs av bland annat Powercolor, Asus och PNY. XFX och Gigabyte ligger desto sämre till med sina väldigt aggressiva fläktkurvor.

Temperaturtester 2013-08-24 (Ej jämförbara med ovanstående)

idle_temp_new

Precis som energiförbrukningen är temperaturerna snarlika utan belastning. AMD:s referenskylare för HD7950 är det svarta fåret och ligger långt över de övriga testdeltagarna, men den faktiska temperaturen är egentligen inget att klaga på.

temp_new

Efter en stunds längre och betydligt tyngre belastning i Battlefield 3 ser vi hur grafikkortskylarna får bekänna färg. Bra resultat överlag med tanke på att vi numera testar våra grafikkort i ett slutet chassi med ganska måttligt luftflöde. Vi kan konstatera att MSI:s Twin Frozr IV-kylare fortsätter att visa stabila resultat (GTX660 Gaming, GTX760 Gaming och GTXHawk). Asus miniversion av GTX760 klarar sig också bra trots sin minimala kylare.

Ljudnivå

Alla grafikkortstillverkare måste vikta temperaturer mot ljudnivå och även om vi gärna ser att våra grafikkort arbetar i låga temperaturer finns det ingen vits med detta ifall ljudnivån får stryka på foten.

Vi har utfört vårt ljudtest genom att mäta ljudtrycket på 40 centimeters avstånd från vårt stängda testsystem, och resultaten bör ses som fingervisningar för korten i jämförelse med varandra snarare än representationer av vad som faktiskt kommer upplevas. Ljudnivån i rummet ligger på låga 33,8 decibel vid testtillfället och vårt testsystem är förutom grafikkorten närmast ljudlöst.

sound_level_idle_new

Utan belastning är alla våra testade grafikkort riktigt tysta men värt att notera är hur decibelskalan inte är linjär och en ökning av 3 decibel innebär en fördubbling av ljudvolymen. Skillnaden mellan 34,1 decibel och 34,7 decibel är märkbar, om än något som lär dränkas i andra omkringliggande ljud för de flesta användare.

sound_level_new

Vid full belastning blir det destor större skillnader och här kan vi konstatera ett par saker. MSI har verkligen slagit huvudet på spiken med sin Twin Frozr IV-kylare på mellanklassmarknaden. Tillverkarens tre kort dominerar och deras toppmodell Hawk som piskar allt i prestandaväg är nästan ljudlöst även under tung belastning, mycket imponerande.

Asus GTX760 Mini får tyvärr sota för sin minimala kylare och även om kortet inte kan räknas som irriterande högljutt är det klart märkbart över vårt tysta testsystem och räddas bara av det sämre resultatet från Nvidias referenskylare på PNY GTX760. Eller för den delen Windforce-kylaren på Gigabyte HD7950WF3 som verkligen är totalt felbalanserad sett till temperatur kontra ljudnivå.

Temperaturtester – 2013-07-19 (Ej jämförbara med ovanstående)

temp

Det är egentligen inget av grafikkorten som har en överdrivet hög temperatur ens vid tung belastning. Det betyder dock inte mycket mer än att grafikkortstillverkarna ställt in sina fläktkurvor efter en maximal GPU-temperatur. Men det är trots allt tydligt att det skiljer en hel del i temperatur när vi börjar blanda in olika kylarlösningar. Generellt sett brukar vi se lägre temperaturer med mindre komplexa grafikkretsar och så är till stor del fallet även här.

Radeon HD 7850, Geforce GTX 650 Ti Boost och GTX 660 ligger generellt bra till men vi ser också att flera av de betydligt kraftfullare prestandakorten lyckas pressa sig riktigt långt ner i temperaturdiagrammen. Bästa exemplet är Gigabytes Geforce GTX 760 OC som är det näst snabbaste i testet men också det näst svalaste. En imponerande bedrift. Även MSI:s GTX 760-kort kan visa upp synnerligen låga temperaturer, likaså våra tre Radeon HD 7950-kort.

Ljudnivå

Alla grafikkortstillverkare måste vikta temperaturer mot ljudnivå och även om vi gärna ser att våra grafikkort arbetar i låga temperaturer finns det ingen vits med detta ifall ljudnivån får stryka på foten.

Vi har utfört vårt ljudtest genom att mäta ljudtrycket på 30 centimeters avstånd från ett öppet testsystem, och resultaten bör ses som fingervisningar för korten i jämförelse med varandra snarare än representationer av vad som faktiskt kommer upplevas. Alla korten är praktiskt taget ljudlösa utan belastning, och således kommer vi lägga fokus helt på ljudnivå under belastning.

Sound_level

Till vår stora glädje möts vi inte av ett omvänt diagram där de svala grafikkorten totalt havererar i våra ljudnivåmätningar. Det finns dock ett par kålsupare som bevisligen levereras med helt felviktade fläktkurvor. Det tydligaste exemplet är Gigabytes Radeon HD 7950-kort som faktiskt registrerar den högsta ljudvolymen i testet. Kortet tjuter som tur var inte men fläktarna jobbar helt för mycket för att kortet ska kunna hålla en låg ljudnivå. Med facit i hand borde Gigabyte givetvis valt en fläktkurva som istället tillät lite högre temperaturer vid lägre ljudnivå, grafikkortet är trots allt ett av de svalare i testet.

Ironiskt nog står Gigabyte också för en av testets största kylarbedrifter där deras Geforce GTX 760 OC-modell plockar hem en andraplats i ljudnivåtesterna efter att även ha registrerat den näst lägsta temperaturen. Ett tydligt kvitto på vad den överdimensionerade Windforce 3X-kylaren är kapabel till. En liten brasklapp delar vi dock ut för kortets ljudkaraktär, det finns en tendens till obalans i fläktarna som skapar lite missljud men som troligtvis inte plockas upp riktigt av vår testutrustning.

Tystast är trots allt det kraftfulla MSI Geforce GTX 760 Gaming som är närmast ljudlöst även vid full belastning. Riktigt imponerande med tanke på prestandan. Även Asus HD7870 DirectCU II Top och Powercolor HD7950 PCS+ har gjort ett riktigt bra jobb med att kombinera låga temperaturer med låg ljudnivå.

Allt under 43 decibel får godkänt

Ska vi försöka generalisera över våra ljudnivåtesterdrar vi en gräns vid 43 decibel. De grafikkort som håller sig runt och under 43 decibel beräknar vi som riktigt tysta och till vår stora glädje omfattar detta mer än hälften av de testade korten. I ett stängt chassi med lite ljuddämpning bör alla dessa kort vara svåra att urskilja från övriga fläktar och komponenter i ditt system.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Daniel AhlqvistAnton KarmehedTripptrapptrullLusläsarenZoolut1oN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
Gäst
David.W

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Gäst
Hampans

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN
Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Gäst
Lusläsaren

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Gäst
Daniel Ahlqvist

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.