Ericsson stämmer Apple i sju amerikanska lokala domstolar eftersom Iphones sägs inkräkta på 41 patent som ägs av Stockholmsbolaget. Enligt Ericsson har Apple erbjudits licensiering av alla patent för en rimlig summa men Apple påstår att Ericsson utnyttjar sina patent för att kräva pengar från Apples väl säljande produkter.

Apple har delat ut egna men även fått ta emot många juridiska smällar relaterade till patent och USA:s rättssystem. I dag kommer ytterligare en, denna gång från svenska Ericsson. Företaget stämmer i dag Apple i sju lokala domstolar eftersom Iphone-tillverkaren sägs inkräkta på 41 patent som ägs av det svenska bolaget. Patenten täcker allt från batteriteknik till operativsystem och användargränssnitt och sägs inkräktas av Apples Iphone. Av den anledningen ansöker också Ericsson för ett importstopp av Iphones in till USA.

Ericsson och Apple har haft ett flerårigt licensavtal som inkluderat flera Ericsson-ägda patent, men det har upphört att gälla. Ericsson har erbjudit fortsatt licensiering men Apple ska ha sagt nej. Enligt Ericsson involverar licensieringen inga onödigt höga priser. Företaget ska ha varit villiga att låta en tredje part bestämma licenskostnaden baserat på patentens värde. Apple påstår att Ericsson försöker utnyttja situationen.

Dispyter i teknikvärlden har varit vanliga men tvister kring patent resulterar sällan i en uppgörelse i domstol. Ericssons ansökan om importstopp kan rent teoretiskt godkännas för den amerikanska marknaden men detta är också högst osannolikt. Parterna är mer troliga att komma överrens om en lösning i en intern uppgörelse.

Källa: Bloomberg

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kurt KobängOjdåzS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Heja Eriksson!Respektnivån för patent/copyright är väldigt låg i världen. Men visst, dessa företag & länder världen över som nallar på andras patent/copyright eller piratkopierar som idioter kan ju fortsätta så där, men då ska dom inte komma o gnälla om samma förfarande börjar ske i Sverige. Så när dom ”tycker” att dom köpt upp alla våra företag och patent ”fare and square” så ska vi fortsätta producera och använda våra patent ändå utan att betala licensavgifter. Det är den karman som dom gjort sej förtjänta utav. …Gäller ju även Sverige ..Vi kan ju inte direkt gnälla så mycket om Svensk… Läs hela »

Ojdåz
Gäst
Ojdåz

”Apple påstår att Ericsson utnyttjar sina patent för att kräva pengar från Apples väl säljande produkter”

HAHA, de gör det själva mot folk men när de blir ”utsatta” då är det dags att spela offerkortet…

Kurt Kobäng
Gäst
Kurt Kobäng

En viss skillnad här kan ju vara att apple har patent av modellen ”drar men en åt höger på en touchskärm så flyttar sig skärmen därefter” medan Ericsson har patent av direkt teknisk natur som hänger ihop med t.ex. hur den moderna AXE:n fungerar, säkerligen en hel del som hör till AXE/SIP AXE/IMS och VoIP ö.h.t., för att inte tala om rena nätverkslösningar. Ericsson har spenderat mycket, mycket pengar på teknisk utveckling. Apple har spenderat mycket, mycket pengar på att hitta på skitpatent. Det är min syn på saken. Ericsson är inte alltid ett rättskaffens bolag, men de har gjort… Läs hela »