Bluffmail i den digitala brevlådan är inga nyheter men vissa är mer svåridentifierade än andra. Nu varnar Polisen för en ny våg av bluffmejl som sprids i Sverige där e-handlaren Cdon står som avsändare. De falska mejlen är i själva verket ett försök till så kallat nätfiske där icke ont anande användare kan luras på personliga kontouppgifter.

Det är på Polisens Facebook som det nu varnas för bluffmejlet som skickas ut till datoranvändare landet runt i ett försök att lura privatpersoner på att lämna ifrån sig sina person- och kontouppgifter. Mejlet innehåller bland annat en bifogad faktura som i själva verket är en komprimerad fil med skadlig kod. När filen öppnas kan trojanen installeras på din dator och gör det möjligt för utomstående att ta kontroll över ditt system och komma åt dina personliga uppgifter.

I mejlet finns även en bluffaktura som hävdar att mejlmottagaren är skyldig Cdon en större summa pengar för olika produkter. Fakturan är fabricerad och har inget med Cdon:s verksamhet att göra.

Med över 2 miljoner kunder är Cdon en tacksam aktör att använda som avsändare för bluffmejl som dessa. Företaget som själva inte uttalat sig officiellt i fallet har lagt ut meddelande i sin kontaktdel för att hjälpa den som är osäker på hur bluffmejlen ska hantera.

”Falska mail

Har du fått ett mail med orderbekräftelse eller liknande besked från domänen cdon-faktura.org? Då har du fått ett falskt mail. CDON.COM står inte bakom mailet, och vi råder alla att vara försiktiga med att öppna mailet eller klicka på länkar eller bifogade filer som kan finnas i mailet. Vet du med dig att du inte har gjort något sådant köp så behöver du inte göra något utan kan bortse och kasta det mailet.

CDON.COM ber aldrig om lösenord via mail, om du skulle ha lämnat ut ditt lösenord ber vi dig ändra det på CDON.COM.

Har du fått ett falskt mail kan du vidarebefordra det till fraud@cdon.com

Har du råkat öppna filen i mejlet?

Vi vet inte vad innehållet i filen är eller i vilket syfte de skickat ut den. CDON.COM har inget med dessa mail att göra, utan vårt varumärke har olovligen utnyttjats för att få så många som möjligt att lita på den fejkade avsändaren.

Generellt kan sägas att om man tror att man har smittats av virus, eller fått in en trojan på sin dator, bör man se över virusskyddet och eventuellt kontakta en systemadministratör.

Virus och trojaner kan ha många olika funktioner och syften, det är därför viktigt att vara uppmärksam på tecken på att lösenord eller liknande har kommit i fel händer, om program börjar bete sig annorlunda eller om ditt bankkonto får oförklarliga transaktioner. Kontakta polisen om du tror att du kan vara utsatt för brott, telefon: 114 14.

CDON.COM kan tyvärr inte hjälpa drabbade, men vi jobbar på att stänga ned de domäner som skickat ut mailen, samtidigt som vi samarbetar med polisen i deras arbete med detta fall.” skriver Cdon på sin webbplats.

 

Hur många som blivit drabbade av den så kallade nätfiske-attacken är oklart men Polisen säger till Kvällsposten att anmälningarna på bedrägerisektionen varit ovanligt många och fått Polisen själva att gå ut med en varning.

Källa: Cdon via Kvällsposten

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pa1983S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Vidrigt… Undrar om det är en tidigare CDON anställd som vill hämnas på företaget, men tror inte det.
Antagligen är det bara nån som vill attackera på en så bred front som möjligt för att nå alla målgrupper.

Många är hatiska mot massövervakning, men när sånt här händer blir jag bara förbannad över att man antagligen pga det hatet saknar möjligheter att spåra bovarna.
Vi har redan yttrandefrihet och lever i ett accepterande samhälle (mot allt som inte är olagligt) så jag tycker att alla människor som ”nyttjar” den även ska vara beredda att backa upp den med sin identitet.

pa1983
Medlem
pa1983

Jag har fått mängder med falska telia mail senaste veckan, google translate för dom kan inte stava svenska för fem öre men 1-2 sådana om dagen. Även något från falsk itunes, samma visa där, kass svenska.