Det är inte bara Njord Law Firm som jagar fildelare i Sverige, det har nu visat sig att flera svenska advokatfirmor har fått samma uppdrag och har börjat skicka ut kravbrev.

Tidigare rörde den danska advokatfirman Njord Law Firm om i grytan då man började skicka ut brev med inbetalningskrav till misstänkta fildelare i Sverige. Hemsidan Breakit har nu avslöjat att det inte bara är Njord som bedriver denna verksamhet i landet, utan även ett flertal svenska advokatfirmor.

När kravbreven från Njord började dyka upp så var kravet en inbetalning på 4 500 kronor för varje film som man anklagats för att ha laddat ner. Skulle inte detta betalas så riskerade mottagaren att dras inför rätta.

Breakit har varit i kontakt med svenska ”Innerstans Advokatbyrå”, en av de firmor som fått samma uppdrag som Njord. Innerstans kravbrev kräver dock en markant högre inbetalning än Njords. Till skillnad från de 4 500 kronorna som den danska advokatfirman krävt så kommer Innerstans brev med ett krav på en betalning på 7 000 kronor.

När Alex Bloch på Innerstans Advokatbyrå kontaktades av Breakit så nämnde han inget exakt antal kravbrev som ska ha skickats ut, men det ska röra sig om ett stort antal personer som dessa brev ska ha skickats till.

Innerstans kravbrev kommer inte med tomma hot till svenska fildelare

Runtom på internet i olika grupper och forum kan man läsa om privatpersoner som helt enkelt har struntat i att betala in den begärda summan som nämnts i de tidigare breven som skickats ut. Då man haft tron att det inte är värt mödan för rättighetsinnehavare och deras anlitade advokatfirmor att dra ett stort antal personer inför rätta i individuella instanser.

Dock nämner Bloch att Innerstans Advokatbyrå inte kommer med tomma hot om rättsliga konsekvenser och att man kommer att driva civilrättsliga processer mot de personer som väljer att helt enkelt ignorera inbetalningskraven.

”Det är vår avsikt, även om vi helst vill undvika det. Vi måste göra verklighet av våra krav, annars fungerar inte detta” – Alex Bloch, Innerstans Advokatbyrå till Breakit.se

Han påpekar även hur förklaringen att det är någon annan som har använt ens öppna Wi-Fi för att ladda ner filmen i fråga har fungerat i vissa fall tidigare. Men att denna bortförklaring ska ha liten effekt då man är civilrättsligt ansvarig för den aktivitet som pågår via en uppkoppling.

Bloch har då inte svarat på hur många av dessa kravbrev det är som har skickats ut. Han nämner inte heller vilka filmer det rör sig om som övervakas av rättighetsinnehavarna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EricMorkulKarelianHero Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KarelianHero
Gäst
KarelianHero

*shrug* Fildelning ÄR olagligt om det är upphovsrättsskyddat material. Lite av en icke-nyhet egentligen… OM folk ger fan i piratkopiering finns inget att skicka kravbrev om… Och att ”ursäkten” om öppet WiFi är just det, en ”ursäkt” ser man snabbi i alla kommentarer här och PCGamer och liknande publiceringars kommentarsfält där piratkopiering öppet hyllas och försvaras och folk öppet delkarerar att de gör just så. Antipiratbyrån DE bröt lagen och skall hängas fi tårna från nåt högt torn, tillsammans med de rötägg inom Svensk laghållning och politiker som tillåter/alternativt stöttar/möjliggör/propagerar för deras olagligheter. Tillsammans med de som hackar databaser i… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Självklart har du rätt i mycket av det du säger men idag råder det problem med WiFi. För en läskunnig person så tar det några få minuter att googla och sedan 10-16 minuter att ta sig in i någon annans router. Mina barn är i tonåren och när man pratar med flera utav deras kompisar angående detta så blir man mörkrädd för ingen av dem använder sig av sitt eget nätverk när de gör olagligheter. Detta betyder att vi har ett extremt rättosäkert läge där flera personer som faktiskt är skyldiga åker på böter.

StigH
Medlem
StigH

”Innerstans Advokatbyrå” har Migrationsverkets som absolut största kund.. Skattemedel alltså!
För mig tyder det på att man helt satsar på lätta, snabba, stålar, staten pröjsar ju alltid och Migr Verkets behov av lagvrängare är ju med dagens inflöde och alla efterföljande överklaganden nästan gränslöst..
Ett inte oväntat resultat att man åtar sig detta. sunkjobb..