En svensk 25-åring har spårats upp av amerikanska polismyndigheten FBI och identifierats som den man som hackat sig in i flera amerikanska musikbolags datasystem. 25-åringen ska genom hackade mejlkonto fått tag på ännu outgivna låtar från världskända artister som Nicki Minaj och Chris Brown som sedan sålts till dj:s världen över.

De ännu ej utgivna låterna som producerats av världsartister som Mary J Blige, Chris Brown och Nicki Minaj började läcka ut från industrianknutna mejlkonto mellan 2010 till 2013. Låtarna ska sedan sålts till dj:s världen över av en person vars IP-adress och bankkontouppgifter ledde FBI till Sverige, förklarar Åklagaren Fredrik Ingblad.

Piratkopierad musik hör till vardagsmat idag men det faktum att det denna gången handlade om ännu ej utgivna låtar gör ärendet inte bara mer unikt utan även mer allvarligt menar åklagaren.

– Att man hackat sig in på mejlkonton och fått tag på ännu outgivna låtar, och låtar som kanske aldrig skulle släppas, gör det här ärendet ovanligt, säger Fredrik Ingblad på Internationella åklagarkammaren.

Sålt låtar för 100 000 kronor

Spåren ledde till en 25-årig svensk man i Västsverige som anklagats för att sålt vidare låtarna till dj:s runt om i världen för en total förtjänst på 12 000 dollar, motsvarande runt 100 000 svenska kronor. 

Mannen som nekat till brott stäms nu av musikbolagen Sony, Warner och Universal där han riskerar 2 år i fängelse och troligtvis massiva böter då skivbolagen kan åberopa stora ekonomiska förluster för de då ännu ej lanserade låtarna varav vissa verk inte var planerade för utgivning överhuvudtaget.

Rättegången mot 25-åringen startas i Borås tingsrätt under maj månad.

Källa: SVT, Torrentfreak

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RDesplow Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Desplow
Medlem
Desplow

Det skulle vara intressant att få veta lite bakgrund. Vilja DJ:s, vilka klubbar, eget bruk eller släpptes musiken till Scenen?

Jag kan tänka med att rätt många kan ha blivit exponerade till fet outgiven musik men där och då, intoxikerade på dansgolvet inte vidare reflekterade över musikens härkomst.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag är imponerad över hackerns bedrifter, och även över FBI (om dom faktiskt fått tag på rätt person).
Angående straff tycker jag det är en sak med giriga människor som vill ladda ner media gratis. Men detta att sälja piratkopior av ej ännu utgiven media tycker jag är girighet och parasitering av bizarra nivåer.
Om det är rätt person dom fått tag på så hoppas jag därför på ett plågsamt långt straff.