Det väntas inte ske förrän om cirka fem år men AMD:s vd tror på surfplattor med Windows under sina pekskärmar – det avslöjar den nytillsatte företagsledaren Rory Read i en intervju. Av ganska förklarliga skäl gick man inte in på några förväntningar om AMD:s egen marknadsandel i detta segment.

AMD har det ganska tufft på processormarknaden för tillfället där man förvisso lanserat en lyckad energisnål plattform i Brazos och Bobcat-arkitekturen men som följdes upp av den floppande Bulldozer-arkitekturen på desktopmarknaden. AMD visade så tidigt som i januari på CES att man håller ögonen på den ultraportabla marknaden och inte minst surfplattor. Företagets vd Rory Read har också stora förhoppningar på ökade möjligheter för AMD när Microsoft rullar ut sina tabletoptimerade operativsystem i Windows-familjen.

Rory Read säger i en intervju att man förväntar sig att Windows-baserade surfplattor ska stå för 20% av marknaden inom fem år, vilket öppnar dörrar för AMD och deras fortsatta satsning på x86-kretsar. Men givetvis även rivalen Intel som redan är inne på denna marknad och snokar – en produktgrupp som idag endast utgör 2-3% av den globala tabletmarknaden. Även om Intel troligtvis kommer äta upp en stor bit av tabletkakan när den börjar växa tror AMD att man fram till år 2017 kommer få ökade möjligheter att sälja energisnåla x86-processorer för användning i surfplattor.

AMD kommer i slutet av 2012 att lansera sin nästa generations energisnåla APU-krets och med kodnamnet Hondo är det en krets man ämnar använda just i surfplattor.

Client_Roadmap_2012AMD Hondo blir en energisnålare variant av dagens Brazos-plattform men fortfarande med samma 40 nanometerteknik och 1 till 2 CPU-kärnor från Bobcat-arkitekturen samt som väntat en DirectX 11 kapabel grafikdel. Energiförbrukningen ska ligga på maximalt 4,5 watt och ska kylas utan fläktar i portabla enheter som surfplattor.

Marknaden för surfplattor ska enligt analyser av iSuppli öka med hela 85% under 2012 och nå totalt 126,6 miljoner skeppade enheter. Apple kommer fortfarande vara giganten på marknaden med runt 61% av marknadsandelarna medan Android-baserade enheter delar på 38% av marknaden. Vilket enligt dessa undersökningar bara skulle lämna runt 1% av marknadsandelarna till Microsoft och deras partners.

Källa: Fox Business


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
hymerPeterM Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Jag är brutal sugen på en W8 platta.

Medlem
WIRN

[quote name=”hymer”]Jag är brutal sugen på en W8 platta.[/quote]
Varför det?

PeterM
Gäst
PeterM

W8 är nog den ända surfplattan som känns värt att köpa just nu.
Ipad känns ju bara meningslös i jämförelse.

hymer
Medlem
hymer

[quote name=”WIRN”][quote name=”hymer”]Jag är brutal sugen på en W8 platta.[/quote]
Varför det?[/quote]

För att det är mer av en riktig dator och inte bara en leksak som ipad/android är