40K-frågan: Surface Studio eller Imac?

Microsoft Surface Studio har en prislapp som börjar vid runt 30 000 kronor medan Apples 5K Imac startar vid runt 20 000 kronor. Så även om det går att komma undan lite billigare än de två toppmodeller vi jämför är det en intressant utveckling med datorer för hutlösa pengar med förhållandevis enkla prestandakomponenter. Det finns givetvis ingen som köper den mest påkostade modellen av Imac eller Surface Studio och kan vänta sig bra prestanda per krona. Samtidigt kan du som konsument aldrig bygga en replika av dessa datorer när det kommer till att integrera design, komponenter och funktionalitet i ett.

og_imageDet är inte förvånansvärt om någon är kluven mellan vilken av dessa datorer som man bör skaffa. Medan Microsoft troligtvis har ett litet övertag på GPU-sidan skulle vi, i väntan på mer information från Microsoft, satsa på Apples 1TB-flashlagring istället för 2TB-hybridhårddisk som Microsoft väljer i sin toppmodell.

Skärmarna är upplösningsmässigt snarlika och det krävs en närmare titt för att verkligen ge dem ett regelrätt omdöme mot varandra. Microsoft vinner dock på teknisk knockout med sitt touchstöd och möjligheten att använda skärmen som en digital ritplatta.

Microsoft slår Apple på fingrarna

Apple Imac håller kvar vid sin traditionella design och glasklara skärmar samt mer än dugliga komponenter. Imac är fortfarande väldigt stilren och gör sig fint på de flesta skrivbord eller vardagsrum för den delen.

Microsoft å andra sidan har tagit fram en produkt som nästan får Imac att se ut som vilken stationär dator som helst. Den riktigt slimmade designen, minimala skärmramarna och en riktigt högupplöst skärm med touch-funktionalitet är det trots allt Microsoft som tar hem segern i funktionalitet. Där ska Microsofts kommande Creators Update till Windows 10 även öppna för nya möjliga användningsområden för Surface Studio.

När vi pratar om mjukvara är det dock ingen som kan neka Apples välsmorda, om än stundtals instängda, ekosystem. Här handlar valet troligtvis mycket om personliga preferenser än något annat.

Det kanske mest uppseendeväckande i jämförelsen är trots allt att Microsoft Surface Studio är dyrare än Apples Imac. Oavsett om du väljer instegsmodellen eller toppmodellen får du betala någon, eller många, tusenlappar extra.

Medans Apple tar cirka 20 000 kronor för den billigaste Imac-datorn så vill Microsoft ha hela 30 000 kronor för den billigaste varianten av Surface Studio. Frågan är om imponerande touch-stöd med en magisk ratt och support för pennor rättfärdigar ytterligare 12 000 kronor. Eller vilka som egentligen köper en designerdator för runt 40 000 kronor.

Källa: Apple Store, Microsoft Store

Vem köper en designerdator för 40 000 kronor
Skulle du eller någon i din umgängeskrets kunna tänka sig toppmodellen av Surface Studio eller Imac?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Innehåll

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedMoNsTeRThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Om jag slipper betala skulle jag gärna ta Surface Studio, men har ingen lust att punga ut med 40 lök. :p

Anton Karmehed
Admin

Hehe lite samma här Thomaseron.. Den finns ju för 30 papp också men det känns rätt jäkla svettigt det också. 😛

MoNsTeR
Medlem
MoNsTeR

Går att konfigurera iMac med Radeon R9 M395X med 4 GB grafikminne.

Anton Karmehed
Admin

Helt rätt Monster! Har fixat det i artikeln nu, det var medräknat i kostnaderna men hade missats i specifikationerna. 🙂

Medlem

Till det facila priset av 40-tusen kronor hade jag mycket hellre sett att man hade det senaste grafikkortet. till och med 1050 ti hade varit att föredra över 980m. Nu tänker jag helt hur gaming perspektiv givetvis. För det ändamål Surface Studio är till för så kanske det inte spelar roll.

Medlem

Till det facila priset på 40-tusen… skulle det stå