ASUS och TRENDnet är några av de tillverkare som lanserat nya routers med stöd för 802.11ac protokollet på Computex. Genom ny WiFi-teknik kan man nå hissnande trådlösa bandbredder på upp till 1 750 Mbps och upp till 1 300 Mbps till en ensam klient över 5 GHz bandet.

802.11ac protokollet är den senaste utvecklingen av WiFi-tekniken och den teoretiska maxhastigheten i detta nya trådlösa nätverk är minst sagt imponerande. Med både 2,4 GHz och 5 GHz frekvensbanden fullt belastade erbjuder den nya generationens routrar en maximal bandbredd på hela 1 750 megabit per sekund – nära nog dubbelt det i en trådad gigabit ethernet koppling.

Enbart över 5 GHz bandet kan de nya lösningarna från ASUS och TRENDnet nå hastigheter på upp till 1 300 megabit per sekund, medan 2,4 GHz bandet står för de resterande 450 megabit per sekund.

asus802.11ac

ASUS RT-AC66U ingår i ASUS populära RT-serie och kommer i en ganska stilren design med tre dedikerade WiFi-antenner. Routern har dual-band stöd och använder sig av ASUS AiRadar-teknik för att optimera signalstyrkan beroende på hinder i omgivningen. Andra funktioner som ASUS lockar med är dubbla USB-portar för inkoppling av 3G-modem, lagringslösningar eller skrivare. ASUS kommer även sälja separata WiFi-klienter med stöd för det nya 802.11ac protokollet. Ett PCI Express-kort (PCE-AC66) för desktops med stöd för 3×3 överföring och maximala hastigheterna i dubbla band, samt en USB-adapter (USB-AC53) med 2×2-teknik och en kapacitet på 867 Mbps över 5 GHz resp. 300 Mbps över 2,4 GHz bandet. Båda klienterna använder sig av Broadcoms nya 5G WiFi-kretsar.

ASUS RT-AC66U kommer att börja säljas i juli månad med en prislapp på drygt 2 500 kronor inklusive moms.

TRENDnet TEW-812DRU erbjuder samma teoretiska hastigheter med 1 300 megabit per sekund över 5 GHz bandet och 450 megabit per sekund över 2,4 GHz bandet. Routern ska vara kapabel att nå en total bandbredd på samma 1 750 megabit per sekund och kraftfull nog att hantera samtidig strömmning av flera högupplösta videosignaler. TEW-812DRU kommer även med fyra gigabit ethernet anslutningar samt en ensam USB-port för inkoppling av hårddiskar.

trendnet

TRENDnet TEW-812DRU ska lanseras i november månad med en prislapp på runt 1 700 kronor inklusive moms.

I samband med lanseringen routern i november månad kommer TRENDnet även lansera sina TEW-800MB mediabrygga som med liknande design och trådlös prestanda fokuserar på att koppla samman olika enheter i hemmet för distribution av trådlös media. Prislappen ska ligga på runt 1 200 kronor inklusive moms.

I vanlig ordning är den teoretiska bandbredden långt ifrån densamma vi ser i verkliga överföringar. Men 802.11ac standarden bör avsevärt kunna förbättra den trådlösa hastigheten i våra WiFi-nät. För att dra nytta av tekniken krävs det dock även WiFi-kretsar i våra datorer som stödjer standarden, något som bland andra Marvell och Broadcom lanserar kretsar för just nu. Noterbart är att även Netgear,  Buffalo och D-Link tillkännagivit routers med 802.11ac kapacitet tidigare i år.


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedfjasse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fjasse
Gäst
fjasse

Citat ”nära nog dubbelt det i en trådad gigabit ethernet koppling”.

Nja, iom att det är halfduplex i trådlöst och fullduplex i trådat så är ju detta inte riktigt sant eller hur.