Vattenkylda superdatorer är inget nyhet i sig men det är sällan vi får en insyn i arbetet bakom de extrema kylningsinstallationer som krävs för att kyla dessa gigantiska datorsystem. Nu har SCC till vår stora glädje gläntat på dörren för arbetet med sin kommande superdator Trinity vars vattenkylningsystem blir något i hästväg.

Trinity kommer att stå klar som tidigast nästa år och ska kosta 174 miljoner dollar att färdigställa. De motsvarande 1,46 miljarder kronor kommer U.S. Department of Energy’s National Nuclear Security Administration stå för och för den nätta investeringen väntar man sig få en av världens kraftfullaste superdatorer, kanske den kraftfullaste av dem alla. 

Enligt Barry Bolding, marknadsföringschef för lagringslösningar på Cray, skulle Trinity vara världens kraftfullaste superdator om den lanserades idag. Vilket betyder att systemet i sämsta fall får en beräkningskapacitet på över 33,86 petaflops vilket är dagens världsrekord satt av kinesiska superdatorn Tianhe-2.

Knights Landing och tusentals Xeon-processorer

Trinity kommer att baseras på nästa generations Cray XC system och under huven kommer vi att hitta tusentals Xeon-processorer baserade på Intels framtida CPU-arkitekturer med troligtvis 14-18 CPU-kärnor vardera. Trinity ska även husera miljontals extra beräkningsenheter i form av hjälpprocessorn Knights Landing som när den lanseras av Intel väntas få 72 kärnor per krets och en beräkningskraft på 3 teraflops per sekund.

Trinitys lagringssystem går inte heller av för hackor utan kommer med 82 petabytes lagringskapacitet och en överföringshastighet på hissnande 1,7 terabyte per sekund.

Det är oklart exakt vilken prestanda Trinity kommer att erbjuda och när superdatorn kommer stå klar, men för att klara av bland annat avancerade kärnvapensimuleringar krävs det också kylning, rejäl sådan.

Varmvattenkylning för lägre energiförbrukning

Los Almos Strategic Computing Center har nu släppt en bild från de lokaler där Trinity kommer att installeras där man visar hur grundarbetet för datorns avancerade vattenkylningssystem ser ut. Vilket med sina enorma dimensioner ger rejäl respekt för systemets kylningskrav men också en lättnad att vi som PC-byggare slipper liknande grundarbete när det är dags att vattenkyla gamingdatorn där hemma.

Trinity

Noterbart är också att SCC valt att satsa på ett varmvattensystem för kylningen av sin superdator. Något som drastiskt ska sänka energiförbrukningen och driftskostnaderna för Trinity. Vilket också gör att man slipper slösa på miljontals liter drickbart källvatten varje år och istället återanvända avloppsvatten.

Källa: SCC

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedErik Lindgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Erik Lindgren
Gäst
Erik Lindgren

Är det inte så att det är gråvatten de ska använda för att kyla superdatorn.
Det som i artikeln kallas brunnsvatten skulle nog egentligen heta källvatten vid en ordagrann översättning men jag tror att vad de menar är kranvatten alltså kallt renat vatten (dricksvatten).
Det är nog också så att gråvattnet vilket är avloppsvatten men vanligtvis inte från toaletter inte används i kylning direkt i superdatorn utan att de använder något slags värmeväxlare.