Amerikanska Super Bowl är ett världens största idrottsevenmang och även ett av de mest påkostade där sekundlånga annonsbudskap kostar miljontals dollar för sponsorer. Under årets football fest bjöd man på en datorgenererad halvtidsshow av rang och nu avslöjas det vilket monster till dator som stod för beräkningskraften.

Super Bowls halvtidsshow var en kombination av liveuppträdande och datorgenererade effekter som krävde rejält med beräkningskraft att utföra i realtid. PC-byggaren Maingear fick i uppdrag att bygga det datorsystem som fick den viktiga uppgiften att sköta den digitala animeringen i de olika scenerna som uppspelades.

Animeringen gjorde i en upplösning på väl tilltagna 3 780 x 3 024 pixlar och för att få tillräckligt med beräkningskraft i sin maskin valde Maingear att bygga ett system med inte mindre än fyra stycken Geforce GTX Titan Z-grafikkort. Varje Titan Z-grafikkort kommer utrustat med dubbla GK110 GPU.er och 12 gigabyte GDDR5-minne för totalt 8 av Nvidias kraftfullaste grafikkretsar samt 48 gigabyte grafikminne.

Specifikationer

  • Asus X-99E WS
  • 4x Geforce GTX Titan Z 12GB
  • i7 5930K Six-Core 3.5GHz
  • 16GB Corsair Vengeance T DDR4
  • Samsung 850 PRO 256GB
  • Dual Corsair AX 1200i
  • The Cooling system is all EK parts
  • 420mm Rad on top
  • 2 x 240mm Rads on bottom
  • BiTurboDual Laing D5 Vario Pumps

Övriga komponenter som användas var förvånansvärt PC-lika med en Intel Core i7-5930K processor, Asus X99E WS moderkort, 16 gigabyte Corsair DDR4-minne, en Samsung 850 Pro 256GB SSD samt två stycken Corsair AX1200i nätdelar för att driva kalaset.

De fyra grafikkorten samt processorn i systemet kyldes med vattenkylning från tillverkaren EK och temperaturerna på grafikkretsarna nådda som högst 77 grader celsius efter 20 minuter av tung pathtracing rendering. Mer information om renderingsprestandan som uppmättes kan man hitta i ett forumsinlägg på Render.otoy.com där systembyggaren själv berättar med om projektet.

Prislappen på datorsystemet landade på totalt 12 700 dollar, motsvarande ungefär 105 000 svenska kronor. En rejäl hacka men troligtvis en droppa i havet jämfört med övriga kostnader involverade i Super Bowl.

Källa: Render.Otoy (2)

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LoppanHMr C Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mr C
Gäst
Mr C

Jag kan ta tre stycken för att spela Windows harpan och ms röj på.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Kära jultomten …