Kanadensiska Sulon har i samarbete med AMD presenterat ett par VR- och AR-glasögon för att ta upp kampen med Oculus och HTC och Microsoft Hololens- men istället för att kopplas till en dator får du en komplett dator inbyggd direkt i glasögonen.

En av de största nackdelarna med VR-glasögon som Oculus Rift och HTC Vive är att de behöver kopplas med kabel till en kraftfull dator, vilket bland annat ökar risken för att snubbla medan du spelar. Andra lösningar, som Google Cardboard eller Samsung Gear VR, har inte den begränsningen, men är i sin tur begränsade till telefonhårdvara för att driva grafikrenderingen.

Bärbar dator och VR-glasögon i ett

Sulon Q är ett VR-headset som är närmare besläktat med de mobila varianterna, men med PC-gener. Istället för att använda en mobiltelefon som beräkningsenhet har Sulon Q en inbyggd PC med Windows 10; under huven sitter en bärbar AMD-processor ur Carrizo-familjen med fyra kärnor (FX-8800P), en Radeon R7-grafikkrets med 8 grafikberäkningsenheter , 8 gigabyte arbetsminne och en SSD på 256 gigabyte.sulon_inside

Komponenterna driver en OLED-skärm med 2 560 x 1440 pixel, samma upplösning som används i exempelvis Samsung Gear VR, med uppdateringsfrekvensen 90 hertz. På utsidan sitter dubbla kameror som kan fånga en 3D-bild av din omgivning för att arbeta med förstärkt verklighet, eller AR, där 3D-grafik läggs in över objekt i rummet, snarlikt vad Microsoft gör med sina AR-glasögon Hololens.

Sätt dina Windows 10-program på väggarna

De två kamerorna används även för att hålla koll på objekt i rummet och läsa av dina rörelser – på så sätt ska inte basstationer eller externa kameror behövas. Sulon har byggt in en så kallad SPU, eller Spation Processing Unit, som analyserar informationen från kamerorna och de andra sensorerna och kan bedöma allt från avstånd till belysning i rummet omkring dig.

I och med att Windows 10 ligger till grund för hårdvaran kan du köra alla dina vanliga Windows-program, och även dessa går att använda i AR-läge – du kan fritt flytta runt dina fönster i 3D-miljön, och exempelvis sätta upp en webbläsare på vardagsrumsväggen eller ett Steam-fönster i sovrumstaket.

Systemet bygger på AMD:s LiquidVR-plattform och utlovas leverera grafik i klass med moderna spelkonsoler – men utan att riskera att snubbla över några kablar.

Sulon Q kommer lanseras någon gång under våren, men inga prisuppgifter är offentliggjorda ännu – rimligtvis borde vi tala om en prissättning i klass med en bärbar speldator i och med hårdvaran. Ett utvecklarkit för både AR och VR ska bli tillgängligt på Sulons hemsida inom kort.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid