CNN rapporterade igår om att ett forskarlag har lyckats att styra ett enkelt datorspel med hjälp utav enbart tankekraft. Försöket bestod av ett antal människor som fick elektroder fastsatta på diverse ställen inuti hjärnan. Dessa elektroder plockade sedan upp vissa signaler och förvandlade de till datorinstruktioner.


Efter bara några minuter kunde de flesta styra en muspekare på skärmen enbart med hjälp av tankekraft, personligen tycker jag att detta känns mer eller mindre overkligt. Visst finns det ett flertal delar som måste förfinas i tekniken, för det första vill de flesta inte gå omkring med hjärnan blottad men det kommer säkerligen ett trådlöst fiffigt system.


Att man kan läsa av och lära sig att kontrollera en dator med ren tankekraft är svindlande, men vem vet.. om tjugo år kanske det är det normala sättet att hantera datorer? Och vad händer om man går motsatt väg, att koppla in sig till hjärnan och stimulera istället för att läsa av? Jag tycker nästan att det blir lite matrix över det hela. Tekniken är dock helt klart häftig, mer information finns på CNN:s hemsida.


Läs hela nyheten här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid