Hur blir internminnen till och hur ser det ut innanför stängda dörrar på en minnesfabrik? Som första svenska media har vi blivit erbjudna en rundvandring på Team Groups fabrik i Taiwan, där vi får se hur internminnen monteras, testas och sedan skeppas ut till konsumenter och företag världen över.

Iklädda antistatiska kläder från topp till tå tar vi plats i Team Groups minnesfabrik, där nakna minneskretsar omvandlas till färdiga moduler för montering i stationära eller bärbara datorer. Det är flera steg som krävs innan modulerna är klara för leverans, och vi har blivit erbjudna en exklusiv rundtur där vi kan följa hela processen.

Glöm inte aktivera undertexter!

Team Group köper in tomma kretskort som måste både lödas och skäras innan fungerande minnesmoduler kan ta form. Korten behandlas med en lödmassa som appliceras med hjälp av en slags mekanisk pensel. Det är även här de tomma korten skärs upp till de sex mindre bitar som kommer utgöra de färdiga minnesmodulerna.

Team_minnesfabrik_2

Modulerna skickas sedan vidare på rullband till nästa anhalt, där mindre komponenter som kondensatorer och resistorer placeras ut. Hela den processen sker maskinellt och oerhört snabbt, innan modulerna skickas vidare för montering av själva minneskretsarna. Därefter bakas modulerna i en ugn för att fästa komponenterna.

Team_minnesfabrik_3

Varje modul kontrolleras automatiskt, och vid oklarheter eller fel plockas de ut för en manuell kontroll. Alla moduler testas även i fungerande testsystem, där Team kontrollerar så att alla produkter fungerar och klarar rätt frekvenser och spänningar, bland annat med traditionella minnestester som Memtest+. Överklockningsanpassade moduler har tuffare krav och testas därför separat.

Vid fabrikens sista anhalt monteras modulernas kylflänsar och värmespridare innan de kan paketeras för slutleverans till distributörer, butiker och till sist konsumenter.

Team_minnesfabrik

Stort tack till Team Group för rundturen!


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid