Strömsnåla chipset blir allt viktigare när Internet of Things närmar sig med stormsteg. På det spåret lanserar det amerikanska företaget Atmel ett chipset som sägs vara perfekt för små men smarta enheter. SAM L21 är ett så energisnålt chipset att det kan drivas på batteri i tio år eller på värmen från en människas kropp.

En av de senaste och kommande årens stora trend är och kommer troligen att bli Internet of Things. Små smarta och uppkopplade enheter placeras på människors kroppar och runt om i deras hus för att samla in information. Allt eftersom dessa enheter blir vanligare sätts större krav på deras funktionalitet. Det amerikanska företaget Atmel är en av världens ledande designer av strömsnåla chipsets och denna veckan börjar företaget leverera ett nytt chipset kallat SAM L21.

40 kilobyte arbetsminne

SAM L21 är ett litet chipset som är baserat på ARM:s Cortex-M0+-kärna. Kärnan kan klockas upp till 48 megahertz och få hjälp av upp till 256 kilobyte flashbaserat lagringsutrymme och 40 kilobyte arbetsminne. Atmels chipset har hårdvarustöd för kryptering med AES, generering av verkligt slumpmässiga siffror, USB-enheter och konvertering av digitalt ljud till analogt. För inmatning finns stöd för hårdvaruknappar och enkla kapacitiva pekskärmar.

10 års batteritid

Atmels nya chipset imponerar knappast när det gäller prestanda men sägs vara tillräckligt kraftfullt för att driva enkla operativsystem och kan exempelvis strömma ljud från ett USB-minne och konvertera det till analogt ljud. Trots sin begränsade prestanda har det potential att imponera på andra områden. Enligt Amtel kan nämligen SAM L21 drivas på ett litet batteri i mer än 10 år. Det sägs vara så energisnålt att det kan drivas på värmeskillnaden mellan en människas kropp och ett temperaturen i ett vanligt rum. Vid belastning drar kretsen endast 0,000035 ampere, att jämföra med en USB-laddare som levererar mellan 1,0 till 2,4 ampere till din smartphone och surfplatta.

Atmel har tillverkat de första exemplaren av SAM L21 och har skickat dem till elektronikföretag som nu kan börja integrera dem i kommande produkter. Företaget har inte bekräftat hur mycket det kommer att kosta eller när det kan tänkas nå konsumenter. 

Källa: Atmel via Ars Technica

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
EximosTobberianRebellion-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Undrar om det går att lösa praktiskt?
Som sagt drivs den inte av värmen allena, energi utvinns genom värmeskillnad. En del av energialstringen måste därmed vara tillräckligt långt från kroppen för att inte komma för nära i temperatur. Ska man gå med en fläns eller något då?
Känns som att det är batteri som gäller ändå.

Rebellion
Medlem
Rebellion

Med den strömåtgången så borde det inte behövas mycket för att driva kretsen. Seebeck-effekten borde fungera bra även vid väldigt låga temperaturskillnader.
Med fördel kan man kombinera kretsen med en kondensator så har man även ström att tillgå då temperaturskillnaden är för liten för att själv driva kretsen. En superkondensator borde kunna driva kretsen i några månader upp till ett år utan hjälp och en vanlig kondensator i någon vecka.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Geforce/Radeon…. släng dig i väggen!

Eximos
Gäst
Eximos

Vore mer intressant att höra hur många watt den drar då ampere inte säger nått om man inte anger spänningen. Fast man får väl anta att de pratas om 5V i detta fall så då är de en väldigt snål krets.