ljud och inställningar för videokodning

När det gäller ljud har vi tidigare pratat om att du behöver en mikrofon som inte fångar upp allt för mycket bakgrundsljud. Detta för att din röst ska vara tydlig och för att bakgrundsljuden inte ska störa upplevelsen för tittarna. En annan viktig aspekt är att du ska känna dig bekväm med mikrofonen. Den får inte störa dig i din stream utan ska vara en naturlig del av uppsättningen. Här finns många bra alternativ och valet kommer i slutändan handla om en smaksak eller sponsorer. I slutet av denna del kommer vi jämföra lite olika mikrofoner.

Håll även utkik i kommande Streamingguiden där vi kommer att testa olika mikrofoner och streamingutrustning.

Välj rätt bitrate för din video stream

När vi nu ska gå in och prata om själva streamen så finns det en hel del inställningar att ta hänsyn till. Innan du blir partner på Twitch bör du ändå försöka behålla en bithastighet på mellan 2000 till 2500 kilobit per sekund (kbps). När du blir partner kan du dock höja denna till 3500 kbps. En bra tumregel är att ha minst 50% mer i stabil hastighet uppströms på din internetuppkoppling än vad du sätter som värde här, maxinställningen är dock 3500. Förenklad överslagsmatematik ger att en bithastighet på 1000 kb/s vilket är lika med 1 Mbit/s och sedan ger +50% då 1,5Mbit/s.

För dina tittare blir det tvärt om. Dvs de behöver minst 1,5 Mbit/s i nedladdningshastighet för att se din stream utan problem. Vid 3500 blir det närmare 5 mbit/s. Detta är inga exakta siffror men om du inte räknar med marginal så blir du istället väldigt sårbar vid minsta variation. Det är bättre att jobba med marginaler.

Hög bithastighet är bra men krävande

Bithastighet i en enklare beskrivning är den mängden bildinformation som skickas och tas emot per sekund och sedan finns det olika kodare för att få in så mycket kvalité som möjligt i varje bit som skickas. Alla kodare använder sig av antingen din processor, ditt grafikkort eller en dedikerad processor för att koda din stream.

För maximal kvalité bör du räkna med att ha en separat dator då din primära dator troligen inte kommer att orka med att både spela och streama samtidigt med maximal kvalité men det finns så klart undantag beroende på hur kraftfull dator du har. Detta är något vi kommer att titta närmare på framöver i streamingskolan med både tester av olika konfigurationer och dedikerade streamingdatorer.

Videokodaren är en viktig komponent

Processorn är datorns viktigaste komponent och blir den överbelastad kommer både streaming och spelet du spelar få problem. För att se vad din dator orkar med kan du testa att spela in en stream i 30/60 fps samt med en bithastighet inställd på 2500 kbps. Kodaren du ska använda heter x264, Sätt Keyframe-tidsintervall samt övriga inställningar enligt bilden nedan. Spelar gärna ett spel som din dator får jobba lite med men ändå kan hålla minst den fps som du valt att streama i.

Om det är så att spelet flyter på och även streamen fungerar upplevs fri från störningar så är du redo att testa ännu högre kvalitetsinställningar. Nästa steg är ”fast” eller till och med ”medium”. Detta ställs in under  CPU-användning.

Om din dator inte orkar med belastningen kan det vara värt att använda sig av ett videoredigeringskort med en dedikerad processor eller att testa att använda Nvidias processor på grafikkortet om du har ett sådant. Nvidias kodare heter NVENC H.264. Ett PCIe-kort med egen kodare kostar upp till 2000 kr.

kvalitetsinstallningar
Här finns en hel del inställningar som styr hur bildkvalitén kommer att upplevas av dina tittare.

Ett test av ljud och ljus

Här ser ni en testvideo där vi experimenterar med ljud och ljus för att visa på skillnader. Vi kommer att använda oss av följande utrustning.

Som ljuskällor kommer vi att jämföra: Taklampa 2700 K med 1000lm (65W), Ansiktslampor: 2700 K med 450 lm (40W), 2700 K med 800 lm (60W) samt 5500 K med 1200 lm (85W).

Som mikrofoner kommer vi jämföra: Logitech C922 built-in Mic, Razer Seiren Pro med och utan Pop-filter, Turtlebeach Elite  Pro Noice-Cancelling Mic.

OBS! Denna video kommer att visas vid ett senare tillfälle med anledning av de problem som stoppat upp streamingskolan. Vi hoppas ni har överseende med detta. Vi kommer att lägga till videon så snart vi har möjlighet.

Nästa vecka

Nästa vecka kommer vi att prata om både toppar och dippar. Visst känns det bra när du får en ny följare eller en ny prenumerant? Det kommer också kännas tvärt om när du tappar tittare och följare. Vi pratar om varför det är så viktigt att hålla modet uppe även i motvind.

Missa inte heller vår kommande öppning av Streaminguiden där streamingskolan matchas med tester på streamingutrustning, tävlingar och andra spännande event.


NordicHardwares Streamingskola presenteras i samarbete med MSI, Counter Strike: Global Offensive Sverige, League of Legends Sverige  och Swerigs Gaming.

MSI-Logos

Alla hittills publicerade delar i Streamingskolan

Är det något specifikt du vill att vi tar upp i Streamingskolan?
Berätta för oss vad just du vill veta mer om när det gäller att streama.
Topp 6 Videoredigeringsprodukter på Prisjakt

Rubrik

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid