Kvalité är ett begrepp som de flesta förknippar med själva videoströmmen. Det finns flera aspekter som du ska tänka på för att skapa en proffsig stream.

Nu har du gjort din första livestream och om du samtidigt passade på att spela in den kanske tittat på den själv ett par gånger. Ett bra grundläggande tips är att välja ut 1-2 punkter du kunde gjort bättre under själva sändningen. Det kan handla om scenuppsättning, ljud, ljus eller något annat. Något som är ännu viktigare är att även välja ut en till två punkter som du tycker du gjorde bra.

Kvalité är ett brett begrepp och det handlar om alla delarna som gör din stream. Vi tittade lite på några av beståndsdelarna under föregående del men kommer nu börja titta lite djupare på ljus, ljud, innehåll samt video. Du kan höja din produktionskvalité rejält med förhållandevis små medel.

Missa inte de tidigare delarna i Streamingskolan:

Här ser ni den setup som används under streamingskolan. Vi kommer använda oss av olika delar vid olika tillfällen
Streamingskolans setup är inte ett måste. Det går att klara sig med mindre utrustning men den utrustning som gör mest i denna setup är ljuset.

Studiokvalitét ger proffsig känsla

Du behöver inte ha en studio eller ett dedikerat streamingrum för att kunna streama. Många större streamers sitter i vardagsrum, gästrum eller liknande rum. En del döljer bakgrunden med en så kallad ”Green Screen” och andra visar rummet. Det är dock inte din bakgrund som avgör om du kommer att lyckas eller inte. Den allra viktigaste komponenten i projektet är din egen person och vad du ger dina tittare.

Innehåll

Börja med att göra en strukturerad plan. Det behöver inte vara något avancerat. Planen kommer inte heller vara ristad i sten. Du kommer antagligen behöva gå ifrån den då och då, tänk också på att allas livssituationer ser olika ut och förändras. Din första plan kanske endast består i att du var annan lördag spelar Counter Strike i en timma mellan klockan 20:00 – 21:00. Eller så kanske du streamar 1 timme varje dag med ett rullande spelschema. Det viktiga med planen är att du i förväg har just en plan för hur din stream kommer att bli denna gång. Du blir bättre mentalt förberedd genom att du slipper stressen med att komma på vad du ska spela eller visa upp i nästkommande stream. Innehållet  kan variera eller fokuserat på ett enda spel. Det viktiga är att du är förberedd. Många tror att stora streamers helt enkelt sätter sig framför en kamera, lever loppan och får miljoner som trillar in på banken. Verkligheten är en helt annan, det är ytterst få lyckade streamers som inte har en väl upplagd plan och dedikerad stora mängder tid både framför och bakom kameran.

Tänk på ljuset

När man pratar om ljus tänker de flesta på ljusstyrka samt även färgton. Går man lite djupare så kommer man in på att det de flesta menar med ljusstyrka är ljusflöde som mäts i lumen (lm). Färgtonen eller färgtemperaturen mäts i Kelvin (K).

En vanlig inomhuslampa ger i de flesta fall i från sig ett lite gulaktigt sken. Detta beror på att färgtemperaturen i regel ligger på ca 2700 K. Förutom den gulaktiga färgtonen så ger en lampa på 60 watt (W) ca 800 lm.

Vi pratade tidigare om att det bästa du kunde göra för att få bra ljussättning är att använda dagsljuset från ett fönster. Varför rekommenderar vi det? Dagsljus börjar från ca 5000 K och fortsätter uppåt till toppen på skalan och ger en naturlig färgbild runt 5000 – 6000 K men börjar gå lite svagt åt blått ju högre temperatur det blir på skalan som fortsätter upp över 10000 K där det istället är mer åt lila. Det naturliga ljuset gör det lättare för bildupptagningsenheter så som kameror att producera bilder med hög kvalité. Detta är anledningen till att utomhusfoto generellt håller högre kvalité än inomhusbilder. Det samma kommer att gälla det som din kamera fångar upp av dig när du streamar. Titta på videon i slutet av denna del för att se skillnaderna med olika ljuskällor

Här ser ni en skala som visar färgen baserad på ljusets temperatur. Bilden är hämtad från www.bstfoto.se
Här ser ni en skala som visar färgen baserad på ljusets temperatur. Bilden är hämtad från www.bstfoto.se

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid