Small preview imageArrandale är Intels utvecklingsnamn för sina första mobila processorer med integrerad grafikkrets. Processorfamiljen väntas lanseras i början på nästa år och som mobila kretsar är givetvis strömförbrukningen av yttersta vikt. Dagens toppmodell i Intels ultra low voltage familj är Intel Core 2 SU9600 med en 1,60GHz klockfrekvens och ett TDP-värde av 10W. Uppgifter säger nu att Arrandales nya prestandakung på ultra low voltage-marknaden ska få nästan dubbelt så hög strömförbrukning, ett TDP på 18W.

Intel Core i7-640M som CPUn sägs vara döpt till har dock en giltig förklaring då Intel alltså även pressat in en grafikkrets i processorn. Tyvärr verkar Intel fått hålla tillbaka vad gäller klockfrekvenserna på själva CPUn, 640M väntas arbeta i 1,2GHz men enligt Fudzilla ska processorns Turbo Boost teknik kunna öka frekvensen till hela 2,26GHz. Vilket nästan låter lite i överkant, speciellt med tanke på att vi pratar om en tvåkärnig processor. Men med datorn inkopplad i vägguttaget kan  vi helt klart se hur detta skulle vara möjligt, och en vettig lösning.


Hur Arrandales strömförbrukning står sig mot Intels CPU + IGP-styrkretsar som används idag är lite mer oklart. Samtidigt som vi avvaktar på detaljer kring processorns prestanda, särskilt för den integrerade grafikkretsen.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid