Europaparlamentets juridiska utskott har nu röstat ja för så kallade ”Artikel 13” för strängare upphovsrättsregler på internet. Än finns det dock en chans för att den inte träder i kraft.

Europaparlamentets juridiska utskott har nu valt att föra Artikel 13 vidare sedan den senaste omröstningen såg 15 rösta ja och 10 ställde sig mot lagen, rapporterar Dagens Industri.

Artikel 13 heter egentligen ”Copyright in the digital single market” och är en ny föreslagen upphovsrättslag som ska ge upphovsrätten på internet en skjuts. Detta genom att införa regler som kräver att automatisk avläsning av uppladdat innehåll sker.

Även ”Artikel 11”, en ny skatt kallad ”länkskatten” fick positivt bemötande och röstades igenom av EU-utskottet. Denna går ut på att hemsidor måste betala licensavgifter till andra tidningar, hemsidor och mediehus när citat från dessa används.

Många har ställt sig kritiska till Artikel 13. Bland annat bredbandsleverantörer Bahnhof som i ett öppet brev menar att Artikel 13 kan komma att påverka internet till den grad att det inte längre går att känna igen.

Det finns dock fortfarande en chans för att den nya lagen inte träder i kraft. Då det kommer att ske ett så kallat trilogmöte där Europaparlamentet ska se över lagförslaget. Efter detta kan en ny omröstning ske om rätt antal parlamentariker kräver det. I så fall kommer omröstningen ske under Europaparlamentets plenum som hölls den 2 till 5 juli. I denna omröstningen krävs det då att majoriteten av parlamentet röstar nej till Artikel 13.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
M Henri Day Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
M Henri Day
Medlem
M Henri Day

Håller helt med Bahnhof’s Jon Karlung i denna fråga. Men man undrar vad EU-utskottet håller på med – är det ett fall av »Fader, förlåt dem; ty de veta icke vad de göra« ? Det har jag svart att tro, jag misstänker tvärtom att utskottets majoritet vet mycket väl vad den gör….

Henri