När flashlagring och magnetskivor samsas på samma enhet brukar det generellt röra sig om en hårddisk med en flash-cache, även kallad SSHD. Western Digital vill nu erbjuda två helt skilda enheter utan cachealgoritmer i samma enhet och med delad kontakt – WD Black^2.

En SSHD, eller hybriddisk med en mängd flashminne som cache till en större hårddisk, kan vara ett attraktivt alternativ för den som vill ha utrymmesmöjligheterna hos en traditionell mekanisk disk men en prestanda som håller lite jämnare steg med en SSD. I en sådan disk sker fördelningen av datan automatiskt med hjälp av cachealgoritmer, som ser till att den data som används oftast blir snabbast att komma åt.

Western Digital Black^2 ska enligt tillverkaren istället ge mer frihet i datafördelningen genom att slopa cachealgoritmerna och låta användaren fritt flytta filer mellan det 120 gigabyte stora flashminnet och den 1 terabyte stora hårddisken.

 

a0447b8b-45eb-45fe-8d52-e1c6058571b2

Western Digital Black^2
Gränssnitt SATA 6 Gbps
Läshastighet 350 MB/s (sekventiellt)
Skrivhastighet 140 MB/s (sekventiellt)
Strömförbrukning Vila: 0,9 W
Drift: 1,9 W
Ljudnivå Vila: 20 dBA
Sökning: 21 dBA
Garanti 5 år

 

Enheten levereras med en 2,5-tums formfaktor och ska därmed passa i de flesta datorchassin, stationära som bärbara, som har utrymme för diskar med en tjocklek på 9,5 millimeter. Det kan tänkas vara ett attraktivt alternativ för den som vill ha två separata utrymmen, ett flashbaserat och ett mekaniskt, men bara har plats för en enhet i chassit.

Magnetskivan roterar i 5 400 varv per minut och allt som allt drar enheten 0,9 watt vid vila och 1,9 watt vid användning. När det kommer till hastigheter så utlovar Western Digital upp till 350 megabyte per sekund vid sekventiella läsningar och 140 megabyte per sekund i sekventiella skrivningar.

WD_Black2_04

Det finns dock begränsningar med tekniken. I och med att det inte finns en automatiserad cachealgoritm som flyttar datan så behövs en extra kontroller från Jmicron i enheten, JMF667H, som inte fungerar automatiskt. Vid installation kommer användaren bara åt flashlagringen, där man kan installera operativsystemet. Därefter kan en drivrutin från Western Digital installeras som låter en använda det mekaniska utrymmet.

6040c057-e4a9-470b-aa00-e7514d50e4c8

Av den anledningen så fungerar disken bara fullt ut i operativsystem som har stöd för mjukvaran, däribland Windows Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och Windows 8/8.1. Det finns däremot inget stöd för Mac OS X och Western Digital har ännu inte uttalat sig om stöd för Linux.

Western Digital Black^2 bör finnas tillgänglig inom kort med ett rekommenderat pris på 299 dollar, som i Sverige bör komma att motsvara strax under 3 000 kronor inklusive moms. Enheten levereras med fem års garantitid.

Källa specifikationer: Anandtech


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-medbor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martin Lund
Medlem
Martin Lund

De flesta laptops som stödjer 9.5mm diskar har en optisk läsare som (nästan) ingen använder. Denna kan, med en adapter som kostar under 100kr (googla ’dx ssd caddy’), bli ett hem för din ssd som kostar under 600kr. De laptops som ej har optisk läsare (läs ultrabooks) har, om de en har plats för en 2.5″ disk, bara plats för 7mm diskar. Dessutom kan du idag köpa en 500GB topp-prestanda ssd (Samsung EVO) för samma pengar, en helt annan prestandaliga med nästan samma storlek. Med ett halverat pris skulle jag kunna rekommendera den i vissa extremfall, annars är den helt… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

För det första så tycker jag att det är kul att WD faktiskt försöker göra något mer än att bara pumpa ut nya hårddiskar. Men precis som medbor redan har sgat, så finns det flera saker som gör denna produkt något onödig.
Jag hade hellre sett en SSHD med 7200rpm motor och kanske 32GB/64GB SSD i och en prislapp på kanske 1500kr.
Det borde prestera närkbart bättre än alla andra SSHD och kostar ungefär som en 250GB SSD. Då byter man prestanda mot kapacitet.