Sony utannonserade omkring mitten av 2012 att de skulle inleda ett samarbete med Panasonic för att utveckla nästa stora optiska lagringsstandard, främst avsedd arkivering av stora mängder data. Snart är den nya standarden här, och nya Archival Disc lagra från 300 gigabyte och upp till 1 terabyte.

Det är inte primärt konsumenter som är målgruppen för Sonys och Panasonics nya lagringsmedium, utan snarare riktar man in sig på företag och organisationer som behöver lagra stora mängder data under lång tid. Ett exempel är universitet som behöver lagra experimentella resultat, eller molnservrar som behöver lagra säkerhetskopior. Hårddiskar är rymliga och förhållandevis snabba, men är också betydligt mer mottagliga för skador från vibrationer och fukt.

Sony har nu meddelat att det nya mediumet kommer få namnet Archival Disc, och inledelsevis kommer det komma i kapaciteter om 300 gigabyte per skiva. Planen är att tekniken ska förbättras successivt och att vi senare kommer få se 1 terabyte lagringsutrymme på en enda archival disc.

Samtidigt har de båda företagen delat med sig av fler tekniska detaljer kring standarden, som kommer använda sig av en laservåglängd på 405 nanometer och kommer skrivas i tre lager. Varje bit data på skivan kommer vara 79,5 nanometer stor. Vad som fortfarande är oklart är hur lång livstid som utlovas, men med tanke på målgruppen bör denna information presenteras när vi närmar oss en lansering.

Oklar innebörd för konsumenter

Frågan som däremot inte har fått ett klart svar är om vi kan förvänta oss att archival disc någon gång kommer ersätta blu-ray på konsumentmarknaden. Företag och organisationer är den primära målgruppen, men det är inte omöjligt att standarden sprider sig till konsumenter som ett medium för exempelvis film i 4K- eller senare 8K-format. Det är inte heller omöjligt att företagen helt enkelt inte ser tillräcklig lönsamhet i ett nytt filmlagringsformat för konsumenter i och med hur utbrett användandet av strömmad media är idag, och hur mycket vanligare det kommer att bli inom de närmaste åren.

Archival disc kommer debutera på marknaden år 2015 med 300 gigabyte lagringskapacitet, och priset för både skivor och utrustning för läsning och skrivning är fortfarande höjt i dunkel.

Källa: Sony

Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments